Τα πιο διάσημα καρναβάλια της χώρας μάς δίνουν την τέλεια αφορμή για μια αναζωογονητική απόδραση σε γιορτινούς ρυθμούς. Με αφορμή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους ελληνικούς προορισμούς για να γιορτάσετε τις τελευταίες ημέρες του καρναβαλιού. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Από το Ρέθυμνο μέχρι το Γαλαξίδι και την Ξάνθη, απολαύστε ένα αξέχαστο τριήμερο με έθιμα, παραδόσεις, γλέντι και χορό. Διαβάστε παρακάτω και ετοιμάστε βαλίτσες!

Πάτρα

patra1 Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια των ημερών η Πάτρα, με το περίφημο Πατρινό Καρναβάλι να κρατάει τα σκήπτρα και να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα. Κέφι, διασκέδαση, ανεμελιά, σάτιρα, φαντασία, ευρηματικότητα, έμπνευση, καλλιτεχνική διάθεση, χορός, δημιουργικό πάθος, ανατροπή και όλα τα αυθεντικά χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στην κορυφή, κινητοποιούνται την περίοδο της Αποκριάς για να συνθέσουν το πολύχρωμο σκηνικό του. Φέτος, το πιο διάσημο καρναβάλι της χώρας, που έχει ξεκινήσει από τις 20/1, έχει ως θέμα του την ανεργία. Στην Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου, καρναβαλιστές και θεατές εμπλέκονται σε ένα ατέλειωτο πάρτι, που συνεχίζεται όλη τη νύχτα στους δρόμους και στα κέντρα διασκέδασης της πόλης. Στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, η κορύφωση της διασκέδασης «χτυπά κόκκινο». Η συμμετοχή των καρναβαλιστών κάθε χρόνο αγγίζει τα  30.000 άτομα που ακούραστα ακολουθούν μια διαδρομή 4 περίπου χιλιομέτρων, διασχίζοντας το κεντρικό δρόμο της Πάτρας. Η παράδοση θέλει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος να παραδίδεται στην πυρά καταμεσής της θάλασσας και να ακολουθεί ρήψη πυροτεχνημάτων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.carnivalpatras.gr patra2 Τι να κάνετε: Γεμίστε τις μπαταρίες σας με βόλτες στην Άνω Πόλη γύρω από το κάστρο και στο υπέροχο Δασύλλιο με τα πεύκα. Περπατήστε στην Κορίνθου με τα νεοκλασικά κτήρια με τις καμάρες και, φυσικά, στην πλατεία Γεωργίου με το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Σειρά έχει ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου, που είναι γεμάτος όμορφα μαγαζάκια για ψώνια, μπαράκια και cafes. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα φουτουριστικής αντίληψης κτήριο στη βόρεια είσοδο της πόλης. Διαμονή: Στο μοντέρνο και ανακαινισμένο Galaxy (Αγ. Νικολάου 9, τηλ. 2610 275981, www.galaxyhotel.com.gr) ή στο κλασικό Patra Palace (Όθωνος-Αμαλίας 15, τηλ. 2610 623131, www.patraspalace.gr) για να είστε κοντά σε όλα. Φαγητό & Διασκέδαση: Το Bodega είναι ένα από τα πιο δημοφιλή all day spots της πόλης για ποιοτικό καφέ, φαγητό και ποτό (Ρήγα Φεραίου 147, τηλ. 2610 221113). Στη Salumeria θα γευτείτε πιάτα με έντονο μεσογειακό άρωμα, τα οποία θα συνοδεύσετε μια μεγάλη ποικιλία από κρασιά (Παντανάσσης 27, τηλ. 2610 225930). Για ποιοτικά cocktails, περάστε μια βόλτα από το Abbey (Υψηλών Αλωνίων 26,τηλ. 2610 362549).

Ξάνθη

xanthi1 Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο της Βορείου Ελλάδας και το δεύτερο σε αριθμό συμμετεχόντων στη χώρα, μετά από εκείνο της Πάτρας. Αυτή την περίοδο τα όμορφα σοκάκια της Παλαιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμο για ένα ξέφρενο γλέντι. Η κεντρική πλατεία της πόλης γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών, που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι το κάψιμο του τζάρου (βασιλιά καρνάβαλου) στο συνοικισμό Σαμακώβ, στο τέλος της περίφημης «παραλίας» (όπου βρίσκονται τα περισσότερα cafe-bars της πόλης) κοντά στον ποταμό Κόσυνθο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το carnivalofxanthi.gr. xanthi2 Τι να κάνετε: Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη είναι αρκετή για να επιβεβαιώσετε και ιδίοις όμμασι το λόγο που αποτελεί σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο –στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα κτήρια–, τη δημοτική αγορά η οποία έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο, την κεντρική πλατεία με το παλιό ρολόι, αλλά και την «παραλιακή» περαντζάδα όπου συγκεντρώνονται και τα περισσότερα cafe – bars στην πόλη. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πραγματοποιήσετε εξορμήσεις στο χωριό Τοξότες (22 χλμ.) και τα φημισμένα Τέμπη του Νέστου, με τους εντυπωσιακούς φιδογυριστούς σχηματισμούς του ποταμού μέσα στην καταπράσινη φύση, το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου στο δάσος Δρυμός (γνωστό και ως Χαϊντού, 50 χλμ.), αλλά και τα Πομακοχώρια (27 χλμ. το κοντινότερο στην Ξάνθη). Διαμονή: Στο Hotel Xanthippion πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία και την Παλιά Πόλη (28ης Οκτωβρίου 212, τηλ. 25410 77061, www.hotelxanthippion.gr). Σε απόσταση 10 χλμ. από το κέντρο της Ξάνθης, το Hotel Filoxenia, στο χωριό Τοξότες, σας υποδέχεται μόλις 300 μέτρα από τα Τέμπη του Νέστου (τηλ. 25410 93917, www.hotel-filoxenia-xanthi.gr). Φαγητό και διασκέδαση: Στην παλιά πόλη, το Mezebar (Ορφέως 3, τηλ. 25410 25725) και οι Πηρουνιές (Στογιαννίδη 1, τηλ. 25413 03454) είναι δύο αξιόλογες επιλογές για ιδιαίτερους μεζέδες. Αξίζει να οδηγήσετε μερικά χιλιόμετρα μέχρι το πομάκικο χωριό Κοττάνη για να δοκιμάσετε την κουζίνα της ομώνυμης παραδοσιακής ταβέρνας (τηλ. 25440 23520).

Ρέθυμνο

rethymno1 Από τις πιο φημισμένες διοργανώσεις της Κρήτης και το τρίτο μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα –μετά από εκείνα της Πάτρας και της Ξάνθης– το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης, έχοντας κλείσει πάνω από 100 χρόνια ζωής –οι πρώτες χιουμοριστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα το 1914. Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη. Οι κάτοικοί του «φοράνε» την καλύτερη διάθεσή τους, την πιο χρωματιστή και ευφάνταστη αποκριάτικη στολή τους και ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης για να πάρουν μέρος στα πάρτι που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της, με βασικούς πρωταγωνιστές τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τις παρελάσεις για μικρούς και μεγάλους. Αξίζει να ακολουθήσετε τους παραδοσιακούς κανταδόρους, για να ταξιδέψετε στο χρόνο μέσα από τις μουσικές συνήθειες μιας άλλης εποχής. Μη χάσετε τη Νυκτερινή Παρέλαση του Σαββάτου αλλά και τη Μεγάλη Παρέλαση την Κυριακή, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα στην παραλία (Ελ. Βενιζέλου) με την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου και φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το rethymnocarnival.gr. rethymno2 Τι να κάνετε: Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες αναγεννησιακές πόλεις και αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους επισκέπτες του Ρεθύμνου αλλά και για τους ίδιους τους ντόπιους. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ζωντανό μουσείο, με πολλά ενετικά και τούρκικα μνημεία να έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Από τα σημεία που σίγουρα θα σταθείτε και θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας η Ενετική Λότζια, η κρήνη Ριμόντι, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το Νεραντζέ Τζαμί, ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου, η Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου (Porta Guora), το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη (στην Πλατεία Ηρώων), το τζαμί του Καρά Μουσά Πασά κ.ά. Επίσης, φημισμένα μέρη του νομού είναι η Ιερά Μονή Πρέβελης και η Μονή Αρκαδίου, τα χωριά Ανώγεια, Μαρουλάς και Ζωνιανά, οι πηγές της Αργυρούπολης κ.ά. Διαμονή: Στις γοητευτικές σουίτες του Avli Lounge Apartments, που στεγάζεται σε βενετσιάνικο αρχοντικό του 1530 στην Παλιά Πόλη (Ξανθουδίδου 22, τηλ. 28310 58250, www.avli.gr). Φαγητό & Διασκέδαση: Το μεζεδοπωλείο 1600 Raki Ba raki θυμίζει παλιό παντοπωλείο με βιτρίνες γεμάτες καλούδια (Αραμπατζόγλου 17-19 , Παλιά Πόλη,τηλ. 28310 58250). Η Ταβέρνα του Ζήση (Μάχης Κρήτης 63, τηλ. 28310 28814) λειτουργεί από το 1972, στην περιοχή Μισίρια, μόλις 4 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ντόπιους. Για καφέ και ποτό στον Κήπου του Αλή Βαφή, που στεγάζεται σε ιστορικό κτήριο στα Πεταλάδικα (Τζάνε Μπουνιαλή 65 Α, τηλ. 28310 23238).