Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα

Γνωριμία με το σημαντικό αξιοθέατο...


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
8:52
18/02/2016
Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα
2
loading

Το Κάστρο του Πλαταμώνα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας. Κτισμένο στις νοτιανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, σε στρατηγική θέση προκαλεί δέος στον επισκέπτη που το θαυμάζει από κοντά.

Το κάστρο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα και ο επιβλητικός κεντρικός πύργος του δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Γύρω στο 1385 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους για πρώτη φορά, αλλά σύντομα περιήλθε στην κατοχή των Ενετών. Κατά την επιχείρηση για την ανακατάληψη του κάστρου από τους Τούρκους, το 1425, οι Ενετοί υπερίσχυσαν και πάνω από 100 Τούρκοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στο κάστρο. Μετά από κάποια χρόνια οι Ενετοί έχασαν και πάλι τον έλεγχο του Κάστρου του Πλαταμώνα, αλλά αυτό δεν καταστράφηκε από τους Τούρκους, πιθανόν λόγω της στρατηγικής σημασίας του, δεδομένου ότι χρησίμευε ως βάση των επιχειρήσεών τους.

Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: τον πρώτο περίβολο, το δεύτερο περίβολο που αποτελεί μάλιστα και την ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο. Ο εξωτερικός τοίχος του κάστρου έχει πολυγωνικό σχήμα, ενισχύεται από πύργους που είναι τοποθετημένοι σε ακανόνιστα διαστήματα και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Το ύψος των τειχών του κάστρου φτάνει δεξιά από την είσοδο τα 9,5 μέτρα και αριστερά τα 7,5 μέτρα, με το πάχος να κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 2 μέτρων. Ο επισκέπτης εκτός από το κάστρο μπορεί επίσης να δει επίσης την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει μια επίσκεψη στο σήμα-κατατεθέν του νομού Πιερίας. Το μεσαιωνικό κάστρο λειτουργεί σαν «μαγνήτης» με την επιβλητική παρουσία του και σας καλεί να το εξερευνήσετε και να ταξιδέψετε σε μια άλλη εποχή στο χρόνο... Μια ακόμη εκδρομή που μπορείτε να κάνετε είναι στον Παλαιό Παντελεήμονα, ακριβώς απέναντι από το Κάστρο του Πλαταμώνα, επάνω στις πλαγιές του Ολύμπου. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας με μοναδική θέα και ομορφιά. Σήμερα, ο οικισμός έχει κηρυχτεί διατηρητέος και είναι μια πλευρά της Ελλάδας που αξίζει να γνωρίσετε...

kastrpltmn06 kastrpltmn05 kastrpltmn04 kastrpltmn03 kastrpltmn01

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar giogal

    Πιωμένος είσαι.?Τι νόημα έχουν αυτά που γράφεις?

  2. avatar Users name

    θα ήταν ένα πολύ τυπικό, συνηθισμένο κάστρο, ένα από πολλές εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες στη Κεντρική Ευρώπη. Δηλαδή βαλτικές χώρες (πρώην πολωνικής και γερμανικής επιρροής), τη Πολωνία Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, δυτική Ουκρανία, δυτική Ρωμανία, Αυστρία, ανατολική Γερμανία – αυτές αποτελούν την ιστορική Κεντρική Ευρώπη (καθολική). Και σε καμία, μα καμία περίπτωση την ανατολική Ευρώπη, οποία είναι ορθόδοξη και χωρίς δημοκρατική παράδοση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει