Ας είμαστε ειλικρινείς: πολλοί – αν όχι οι περισσότεροι – στις διακοπές μας ξεφεύγουμε και σπαταλάμε αλόγιστα τα χρήματα. Το να επισκεπτόμαστε νέα εστιατόρια, αξιοθέατα ή να αγοράζουμε πράγματα, είναι αυτά μας κοστίζουν και περισσότερο, με αποτέλεσμα να εκτινάζουμε τον προϋπολογισμό και να μένουμε στο τέλος, ταπί.

«Η “νοοτροπία των διακοπών” μπορεί να ευθύνεται για τις υπερβολικές δαπάνες στις διακοπές», δήλωσε στη HuffPost η Julie Everett, υψηλόβαθμη οικονομική σύμβουλος στο Financial Finesse. «Ο ενθουσιασμός του να κάνετε κάτι διαφορετικό από τη συνηθισμένη σας καθημερινότητα μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του να ξοδεύετε περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά», προσθέτει.

Ωστόσο, ειδικοί στα χρηματοοικονομικά μοιράζονται τις συμβουλές τους για την αποφυγή υπερβολικών δαπανών στις διακοπές που θα φανούν χρήσιμες σε όλους μας.

Συζητήστε τις προτεραιότητές σας από πριν

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, μιλήστε με τους συνταξιδιώτες σας (ή αν ταξιδεύετε μόνοι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας) για το τι θέλετε να ζήσετε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας. Έτσι, αν θέλετε να κάνετε κάτι ακριβό, τότε μπορείτε να διαπραγματευτείτε να μην κάνετε κάτι άλλο, ώστε να καλύψετε το κόστος της δραστηριότητας.

«Ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να έχει να κάνει με το να λέτε όχι. Θα πρέπει να σημαίνει να λέμε ναι στα πιο σημαντικά πράγματα. Αλλά ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσετε ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μιλήσετε ανοιχτά και να κάνετε μια συζήτηση εκ των προτέρων. Διαφορετικά, μπορεί να έχουμε την τάση να λέμε απλά ναι σε όλα, ακόμη και σε πράγματα που μπορεί να μην ήταν καν τόσο σημαντικά για κανέναν στο ταξίδι», εξηγεί η θεραπεύτρια Stephanie Zepeda.

Γυναίκα μετράει τα χρήματα στο πορτοφόλι της

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Και πάλι, ο εκ των προτέρων προγραμματισμός είναι το κλειδί για να αποφύγετε την παγίδα των υπερβολικών δαπανών στις διακοπές. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να τηρήσετε τον προσυμφωνημένο προϋπολογισμό σας και να πετύχετε τους στόχους των δραστηριοτήτων των διακοπών σας.

«Το να έχετε ένα πρόγραμμα, ακόμη και αν είναι χαλαρό, μπορεί να σας βοηθήσει να είστε προσηλωμένοι στο πόσα ξοδεύετε, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι περνάτε το χρόνο σας με τον τρόπο που προσδοκούσατε», δήλωσε η Julie Everett.

«Είναι πιθανό να βρείτε κάποια διασκεδαστικά, χαμηλού κόστους, αξιοθέατα, όπως μουσεία ή πάρκα της πόλης, αν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό ή ίσως να εντάξετε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες στις διακοπές σας, ώστε να έχετε περισσότερα χρήματα για να ξοδέψετε σε άλλα πράγματα που έχουν υψηλότερη χρέωση», προσθέτει.

Μην ξεχνάτε τα τοπικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος

«Ένας ύπουλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πέφτουν σε υπερβολικές δαπάνες είναι να μην έχουν επίγνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ή των χρεώσεων όταν βρίσκονται σε διεθνείς διακοπές», δήλωσε η Bola Sokunbi, ιδρύτρια της Clever Girl Finance.. «Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλάζουν καθημερινά και ανάλογα με τη διαφορά, μπορεί να ξοδέψετε περισσότερα από όσα σκοπεύατε».

Σημείωσε, δε, ότι η ανταλλαγή χρημάτων σε μια τοπική τράπεζα ή σε ένα ΑΤΜ είναι συνήθως πιο οικονομική από το να την κάνετε στο αεροδρόμιο. Ενημερωθείτε από την τράπεζα ή την εταιρεία πιστωτικών καρτών σας πριν από το ταξίδι σας για να μάθετε για τις πρόσθετες χρεώσεις που μπορεί να επιβάλλουν.