Από όλες τις πόλεις της Ιαπωνίας, η Γιοκοχάμα είναι αναμφίβολα η πιο διεθνής και κοσμοπολίτικη.

Ενώ πολλά άλλα αστικά κέντρα έχουν υπερκεράσει το παρελθόν τους στη βιασύνη τους να εκσυγχρονιστούν, η Γιοκοχάμα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσει την ιστορία της ως το λιμάνι που άνοιξε τη χώρα στον έξω κόσμο τη δεκαετία του 1850.

Λιγότερο από 50 χλμ.  νοτιοδυτικά του Τόκιο, διαθέτει εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, περιοχές για shopping και νυχτερινή ζωή -όλα σε αρμονία με τους αρχαίους ξύλινους ναούς, τα σπίτια μερικών από τους πρώτους ξένους εμπόρους που εγκαταστάθηκαν στην Ιαπωνία και άλλες αναμνήσεις ενός πολύχρωμου -και μερικές φορές ταραχώδους- παρελθόντος.

Η ιστορία της Γιοκοχάμα ταξιδεύει στο χρόνο

Όταν το 1853 ο πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού Μάθιου Πέρι κατέπλευσε στον κόλπο νότια της Γιοκοχάμα, με αποστολή να πείσει τον σογκούν να τερματίσει την πολιτική της εθνικής απομόνωσης, επρόκειτο για ένα ψαροχώρι με περίπου 100 σπίτια.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είχε μετατραπεί σε πύλη εισόδου στην Ιαπωνία και σε μια πόλη που γνώρισε μεγάλη άνθηση για εμπόρους, μετανάστες και τυχοδιώκτες.

Σήμερα, σύμφωνα με το CNN Travel, είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ιαπωνίας, αλλά ευτυχώς η καρδιά της Γιοκοχάμα παραμένει σχετικά συμπαγής και πολλά μπορούν να εξερευνηθούν με τα πόδια -με το παρελθόν της πόλης να βρίσκεται πίσω από κάθε σύγχρονη γωνιά.

Chinatown και Κορεάτικη συνοικία

Δεδομένης της εγγύτητας της Ιαπωνίας με την Κίνα και της σημασίας του εμπορίου τσαγιού και μεταξιού τη δεκαετία του 1800, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες Κινέζοι εγκαταστάθηκαν στη Γιοκοχάμα, δημιουργώντας έναν θύλακα στη συνοικία Kannai, λίγα τετράγωνα πίσω από την προκυμαία.

Τα άκρα του οικισμού σηματοδοτούνται από τέσσερις κινεζικές πύλες περίτεχνα διακοσμημένες με θεότητες, δράκους και τίγρεις. Υπάρχουν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις στην πολυσύχναστη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων που σερβίρουν αυθεντική κινέζικη κουζίνα, σούπερ μάρκετ γεμάτα με εισαγόμενα προϊόντα και καταστήματα που πωλούν φθηνά τουριστικά αναμνηστικά.

Λίγο πιο μέσα στην πόλη βρίσκεται η μικρότερη κορεατική συνοικία της πόλης. Μικρότερη από την Τσάιναταουν, η συνοικία οριοθετείται στα δυτικά από τον ποταμό Οόκα, ενώ ολόκληρη η περιοχή είναι μια πανδαισία ροζ κατά την περίοδο ανθοφορίας των κερασιών στις αρχές της άνοιξης.

Η περιοχή Red Brick Warehouse

Κατά μήκος ενός υπερυψωμένου μονοπατιού στο βόρειο άκρο του πάρκου πίσω από την προκυμαία, το οποίο χρησίμευε ως σιδηρόδρομος για το λιμάνι, βρίσκεται ένα συγκρότημα αποθηκών από κόκκινα τούβλα που θα αποτελούσε κυψέλη δραστηριότητας πριν από έναν αιώνα.

Πολύ μικρές για τα φορτία των σύγχρονων πλοίων, οι αποθήκες έχουν μετατραπεί σε μπουτίκ, μπαρ και εστιατόρια, ενώ ο μεγάλος ανοιχτός χώρος χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και εκθέσεις -από φεστιβάλ μπύρας μέχρι εκθέσεις παλαιών αυτοκινήτων.

Μοντερνισμός στο Minato Mirai

Σε έντονη αντίθεση με τα ιστορικά κτίρια της Γιοκοχάμα βρίσκονται οι αστραφτεροί ουρανοξύστες από ατσάλι και γυαλί του Minato Mirai, που χτίστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και συνδέει την αρχική περιοχή του λιμανιού με το σταθμό της Γιοκοχάμα.

Δίπλα σε καταστήματα διεθνών οίκων και εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και μπαρ, ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα βρίσκεται ένας από τους ψηλότερους τροχούς λούνα παρκ της χώρας, το θεματικό πάρκο Cosmo World, αλλά και ένα τελεφερίκ.