«Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε, το χάσαμε το πλοίο της γραμμής. Στα κύματα του Αιγαίου θα χαθούμε, δυο κύματα που σβήσανε κι εμείς», λένε οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού του Γιώργου Κατσαρού, για τα μυθικά Κύθηρα.

Και πράγματι τα Κύθηρα είναι μυθικά, τα οποία εμείς θα τα βρούμε, ακόμα και αυτή την εποχή. Γιατί μπορεί στο μυαλό οι περισσότεροι, ίσως να τα έχουμε συνδέσει με το καλοκαιράκι, όμως, είναι ένας ξεχωριστός προορισμός και τον χειμώνα κι εννοείται και τους ανοιξιάτικους μήνες.

Και αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε και να δείτε αυτή την περίοδο, σε έναν καλοκαιρινό προορισμό, σας έχουμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πεζοπορία σε μυστικές διαδρομές

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για πεζοπορία στα μονοπάτια του νησιού, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε όλους τους κρυμμένους θησαυρούς της φύσης. Μέσα από τις μυστικές διαδρομές που αποκαλύπτουν τα μονοπάτια, φωτίζονται αθέατες πτυχές του νησιού, προσφέροντας απλόχερα όλο το μεγαλείο των Κυθήρων στους λάτρεις της φύσης και της εξερεύνησης. Τα μονοπάτια πεζοπορίας στα Κύθηρα απευθύνονται σε άτομα για όλες τις ηλικίες.

Καταρράκτης Φόνισσας, Κύθηρα

Στιγμές χαλάρωσης δίπλα στη φύση

Τα Κύθηρα θεωρούνται ως το νησί με τα περισσότερα αγριολούλουδα και βότανα στην Ελλάδα. Τον χειμώνα, λόγω του κλίματος, έχουν πλούσια βλάστηση, ενώ τα ρυάκια στις λαγκαδιές ρέουν άφθονα κρυστάλλινα νερά, δημιουργώντας ένα απίστευτο φυσικό σκηνικό. Και μέσα σε αυτό το κάλλος της φύσης, είναι σίγουρο ότι θα χαλαρώσετε και θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας.

Καταρράκτης Φόνισσας, Κύθηρα

Το Κάστρο στη Χώρα του νησιού

Υπάρχουν, όμως, και μέρη, αλλά και αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε. Ένα από τα σημεία αναφοράς του Τσιρίγου, όπως αλλιώς είναι γνωστά τα Κύθηρα, είναι το Κάστρο στη Χώρα του νησιού με θέα που κόβει την ανάσα. Από εδώ, μάλιστα, κανείς απολαμβάνει το απέραντο γαλάζιο σε όλο του το μεγαλείο.

Κύθηρα

Το εντυπωσιακό κάστρο της Χώρας, που «επιβλέπει» αφ’ υψηλού το επίνειό της, Καψάλι, στέκεται αγέρωχος φρουρός του οικισμού από τον 13ο αιώνα, και είναι γνωστό και ως το «Μάτι της Κρήτης», καθώς η στρατηγική τοποθεσία του επέτρεπε την παρατήρηση της κίνησης των καραβιών ταυτόχρονα σε τρία πελάγη: Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό.

Τόσο στο εσωτερικό του, όσο και γύρω από αυτό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Μέσα στο κάστρο ξεχωρίζει ο ναός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, προστάτιδας του νησιού, ο οποίος μέχρι το 1806 ήταν καθολικός με την ονομασία «Παναγία των Λατίνων», καθώς και το Παλάτι των Προβλεπτών -το παλιό διοικητήριο του κάστρου- όπου σήμερα φιλοξενείται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων με έγγραφα από το 1560.

Επίσκεψη στον «κινηματογραφικό» Αβλέμονα

Αβλέμονας, Κύθηρα

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση περίπου μισής ώρας με το αυτοκίνητο από τη Χώρα των Κυθήρων, θα συναντήσετε το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριουδάκι που θυμίζει κάτι από παλιά, ελληνική ταινία. Το βραχώδες τοπίο στην παραλία που συναντάται στην καρδιά του χωριού, τα λευκά σπιτάκια που φέρνουν στο νου κυκλαδίτικες εικόνες και σίγουρα οι νόστιμες γεύσεις που θα δοκιμάσετε σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού Αβλέμονα, σίγουρα η επίσκεψη σε αυτό, θα σας ενθουσιάσει.

Αβλέμονας, Κύθηρα

Στα σημαντικότερα σημεία του χωριού είναι το ηλιακό ρολόι στην οικία Cavallini, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και εμβληματικά κτίρια σε ολόκληρο το νησί, καθώς και το περίφημο Καστέλο, ένα μικρό κάστρο του 16ου αιώνα που λειτουργούσε για την εποπτεία της περιοχής και του λιμανιού.

Επίσκεψη στο Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη

Βρίσκεται σκαρφαλωμένο πάνω από το επίνειο της Χώρας των Κυθήρων, και μοιάζει με αετοφωλιά σφηνωμένη στις σχισμές του βράχου. Σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μετά από 130 σκαλοπάτια σκαλισμένα μέσα σε ένα υπέροχο πευκοδάσος, ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε μια σπηλιά, μέσα στην οποία βρίσκεται ένα μικρό ναΐδριο αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Σύμφωνα με την παράδοση μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, μετά την καταδίωξή του από τη Ρώμη, ξεκίνησε τη συγγραφή της Αποκάλυψης, πριν επισκεφτεί το νησί της Πάτμου -άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ίδιο και το ευαγγέλιό του. Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει, πέρα από την θέση του μικρού ναού, το γεγονός ότι καιρού επιτρέποντος η θέα από το κεφαλόσκαλό του, φτάνει ακόμη και μέχρι την Κρήτη.

Βόλτα στα χωριά του νησιού

Καλοκαιρινές

Τα Κύθηρα έχουν δεκάδες χωριά, τα οποία δεν κατοικούνται όλα. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά είναι πανέμορφα και αξίζει να τα επισκεφτείτε για μια βόλτα και στάση σε κάποιο ταβερνάκι που θα είναι ανοιχτό και τον χειμώνα. Από τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείτε είναι οι Καλοκαιρινές, σίγουρα ο Μυλοπόταμος. και ο Καραβάς.