Σε μια χώρα που φημίζεται για τα εξαιρετικά της τοπικά προϊόντα και την μοναδική παραδοσιακή της μαγειρική, όπως η Ελλάδα, μια απόδραση στην ύπαιθρο θα ήταν μισή, χωρίς ένα γευστικό ταξίδι!

Γευθείτε τοπικές συνταγές, φτιαγμένες αποκλειστικά από φρέσκα υλικά και απολαύστε μια μοναδική γευστική εμπειρία. Τα καταλύματα, μέλη του δικτύου επιλεγμένων παραδοσιακών και αγροτουριστικών καταλυμάτων «Guest Inn», εκτός από υπέροχη διαμονή θα σας μυήσουν στα μυστικά της ελληνικής κουζίνας.

Ξενώνας Κρίτσα, Πορταριά, Πήλιο

Στην κεντρική πλατεία της πανέμορφης Πορταριάς, που απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Βόλο, ο παραδοσιακός ξενώνας Κρίτσα, περιτριγυρισμένος από αιωνόβια πλατάνια και δροσιστικές πηγές, αποτελεί έναν εκλεκτικό προορισμό.

Χτισμένος στον πεζόδρομο του χωριού σας προσφέρει επιπλέον μια ήρεμη διαμονή. Αυτή η μεγάλη χωριάτικη κατοικία, κατασκευασμένη το 1900, ανακαινίστηκε πλήρως το 2000. Μια σκάλα παλαιού τύπου σας οδηγεί στα οχτώ δωμάτια που είναι κατανεμημένα στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο (δεν υπάρχει ασανσέρ).

Στο ισόγειο, το εστιατόριο χρησιμοποιείται και σαν χώρος υποδοχής ενώ η καφετέρια-μπαρ βρίσκεται στη διάθεσή σας για να απολαύσετε το ποτό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν έχει καλό καιρό, η τραπεζαρία απλώνεται στις όμορφες σκιερές βεράντες κι εκεί μπορείτε να γευθείτε την πρώτη ευχαρίστηση της ημέρας, το πλουσιοπάροχο εξ ολοκλήρου σπιτικό πρωινό.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ του ξενώνα. Στο εστιατόριο, θα σας προσφέρουν γευστικότατα πιάτα της περιοχής, μέσα σε μια όμορφη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Ο προορισμός είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στους κατοίκους του Πηλίου.

Τι θα κάνετε

Το μικρό παραδοσιακό χωριό της Πορταριάς είναι γεμάτο ζωή όλο το χρόνο. Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού καθώς και το γειτονικό περιβαλλοντικό κέντρο της Μακρινίτσας, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.

Με αφετηρία τον ξενώνα, μπορείτε να ακολουθήσετε πεζοπορικές διαδρομές που διοργανώνονται από επαγγελματίες οδηγούς και να ανακαλύψετε τα παραδοσιακά μονοπάτια του Πηλίου (Καλντερίμια).

Η Ελένη, η ιδιοκτήτρια, θα σας δείξει μερικές ωραίες διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε χωρίς να μπερδευτείτε ξεκινώντας από το χωριό όπως: Πορταριά-Χάνια, πανέμορφη διαδρομή 2 ωρών, το μονοπάτι των κενταύρων, μικρός περίπατος (20’) από την πλατεία του χωριού έως τις πηγές που βρίσκονται στους πρόποδες, Πορταριά –Μακρινίτσα, από τον δρόμο του βουνού (περίπου 4 ώρες).

Υπάρχει δυνατότητα ιππασίας με τα 6 άλογα του ξενώνα που βρίσκονται στο αγροκτημα της οικογένειας 1,5 χλμ από τον ξενώνα. Εκεί, ο Στέφανος, ο γιός της Ελένης που είναι παθιασμένος με την ιππασία προτείνει για τους μυημένους μικρές ή μεγάλες διαδρομές στα πανέμορφα μονοπάτια του Πηλίου ή μέσα στο αγρόκτημα για τους αρχάριους.

Το χειμώνα, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων, το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες στα Χάνια, σας υποδέχεται για να απολαύσετε τα χειμερινά σπορ στο χιόνι. Από τον ξενώνα, έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε μαθήματα σκι με καθηγητές ή με τον Στέφανο και τον Φίλιππο, πρωταθλητές Ελλάδας στο σκι.

Info

Τηλέφωνο: 24280 99121, 6972 405836

Website: www.hotel-kritsa.gr

Ξενώνας Δημάτης, Άγιος Δημήτριος, Πιερία

Στην καρδιά των κορφών του Ολύμπου, στο ορεινό χωριό Αγιος Δημήτριος και σε υψόμετρο 900 μέτρων, ο ξενώνας Δημάτη, στην ιδιοκτησία της οικογενείας από το 1928, αποτελεί ένα καταφύγιο ηρεμίας σ’ένα πολύ ζεστό περιβάλλον. Πρόκειται όμως και για μια γευστική στάση αφού προσφέρει μια κουζίνα ευρέως γνωστή, πλούσια σε τοπικές σπεσιαλιτέ και καλό κρασί της περιοχής.

Σ’ ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, με κυρίαρχο το επιβλητικό βουνό του Ολύμπου, ο ξενώνας Δημάτης ανακαινίστηκε με πολύ γούστο το 2011. Βρίσκεται στην κατάλληλη τοποθεσία τόσο για ξεκούραστες όσο και για δραστήριες διακοπές. Χτισμένος με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική παρέχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στη διάθεσή σας βρίσκονται μια φιλική υποδοχή και ένα μικρό καθιστικό όπου μπορείτε να χαλαρώσετε δίπλα στην παραδοσιακή θερμάστρα το χειμώνα.

Το πλούσιο παραδοσιακό πρωινό αποτελείται από φρέσκα τοπικά προϊόντα και σπιτικό ψωμί ψημένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, διάφορες πίτες, μαρμελάδες κτλ και σερβίρεται στην αίθουσα του εστιατορίου ενώ το καλοκαίρι μπορείτε να το απολαύσετε στην πανέμορφη ανθισμένη βεράντα ή στην αυλή με θέα στον Όλυμπο.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μια από τις σπεσιαλιτέ του εστιατορίου: το αγριογούρουνο αλλά και να δοκιμάσετε τα καλά κρασιά της κάβας. Η οικογένεια Δημάτη εκτρέφει δικά της αγριογούρουνα και ελάφια 4 χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Τι θα κάνετε



Ο Όλυμπος είναι το βασίλειο των θεών και ο παράδεισος όσων επιδίδονται σε κάθε είδους πεζοπορία. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το αγρόκτημα της οικογένειας Δημάτη που απλώνεται σε μία έκταση πάνω από 100 στρέμματα, βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων και είναι γεμάτος από αγριογούρουνα και ελάφια. Οι ιδιοκτήτες θα σας ξεναγήσουν με μεγάλη χαρά.

Κοντά στο κτήμα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Αγίου Δημητρίου, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε τις αρχαίες Σπάθες και το Μυκηναϊκό νεκροταφείο. Ξεκινώντας από το αγρόκτημα, ένας χωματόδρομος σε καλή κατάσταση σας οδηγεί στις κορφές του Ολύμπου σε υψόμετρο 2350 μέτρων.

Από αυτό το σημείο, οι έμπειροι πεζοπόροι θα πρέπει να υπολογίσουν 1 ώρα περπάτημα μέχρι τις κορφές του Μύτικα και του Σχολιού. Μπορείτε να ζητήσετε και έμπειρο οδηγό βουνού. Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας και του αλπινισμού.

Η οικογένεια Δημάτη είναι πάντα πρόθυμη να σας ενημερώσει για όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες θα απολαύσετε τον μαγευτικό πλούτο του Ολύμπου και θα ανακαλύψετε την περιοχή. Στον ξενώνα υπάρχει και αναλυτικός χάρτης της περιοχής.

Info

Τηλέφωνο: 23510-84202

Website: www.dimatis.gr

Ξενώνας Κοντοσώρος, Ξινό Νερό, Φλώρινα

Ανάμεσα στην Κοζάνη και τη Φλώρινα, το χωριό Ξινό Νερό είναι μοναδικό χάρη στην γνωστή πηγή ανθρακούχου μεταλλικού νερού με τις ευεργετικές ιδιότητες, πλούσιο σε ασβέστιο και μεταλλικά άλατα. Σ’αυτό το ολοζώντανο φυσικό περιβάλλον, ο παραδοσιακός ξενώνας Κοντοσώρος σας υποδέχεται με ζεστασιά και σας προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική διαμονή.

Αυτό το μεγάλο μακεδονικό σπίτι, χτισμένο σύμφωνα με το παραδοσιακό πνεύμα της περιοχής διαθέτει 6 ευρύχωρα δωμάτια όπου θα μείνετε με βασιλικές ανέσεις. Στη διάθεσή σας βρίσκονται μια φιλική υποδοχή με ένα καθιστικό-μπαρ, σε χωριάτικο στυλ και ένα εστιατόριο γνωστό για την εκλεκτική του κουζίνα. Επίσης, διαθέτει ενδιαφέρουσα κάβα και συλλογή από πούρα για τους γνώστες…

Μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο πρωινό παραδοσιακό σε μια όμορφη αίθουσα εστιατορίου που διαθέτει τζάκι ή ακόμα και στην καταπράσινη ανθισμένη αυλή.

Στο πίσω μέρος του σπιτιού, θα βρείτε τον λαχανόκηπο του Νίκου και στην άκρη του κήπου ένα μαγευτικό σπιτάκι, με ένα αυθεντικό ξυλόφουρνο, ο οποίος είναι στη διάθεσή σας για ιδιαίτερες βραδιές. Το εστιατόριο είναι ανοικτό μόνο για τους φιλοξενούμενους του ξενώνα το μεσημέρι, ενώ το βράδυ λειτουργεί κανονικά.

Τι θα κάνετε

Με αφετηρία τον ξενώνα, ο δυναμικός και ικανότατος Τάκης, υπεύθυνος του τοπικού κέντρου οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, σας προτείνει: Ιππασία, πεζοπορίες, παραπέντε, ορεινή ποδηλασία, κανόε-καγιάκ, παρατήρηση πουλιών και βόλτες με κανό στη λίμνη, πεζοπορία στα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6. Κάντε μια στάση στο κέντρο Αρκτούρος, κέντρο πληροφόρησης για την προστασία της καφέ αρκούδας στο χωριό Αετός.

Επισκεφθείτε τους υγροβιότοπους των τεσσάρων λιμνών της περιοχής: Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα (Natura 2000).

Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στους Δρόμους του Κρασιού της Μακεδονίας. Αξίζει το κόπο να επισκευτείτε ορισμένα οινοποία και να δοκιμάσετε κρασί.

Επισκεφθείτε το παραδοσιακό ανακαινισμένο χωριό Νυμφαίο και τη μονάδα εμφιάλωσης του φυσικού αεριούχου νερού στο Ξινό Νερό. Για του λάτρεις του σκι, υπάρχουν στη περιοχή 3 χιονοδρομικά κέντρα: To Πισοδέρι, o Βόρας (Kαιμακσταλάν) και το Βίτσι.

Info

Τηλέφωνο: 23860-81551, 6974323565

Website: www.kontosoros.gr