Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν πέσει θύμα τουλάχιστον μίας ψηφιακής επίθεσης τους τελευταίους 24 μήνες.

Ένας στους πέντε υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τον τομέα της Πληροφορικής δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι δεν άφησαν κανένα στοιχείο για τον εντοπισμό τους, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Kaspersky Lab.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τον τομέα της πληροφορικής, περισσότεροι από τους μισούς (54%) οργανισμούς αντιμετώπισαν ψηφιακές επιθέσεις και τις συνέπειές τους κατά τους τελευταίους 24 μήνες.

Τα πιο κοινά αποτελέσματα των επιθέσεων ήταν: διαταραχή υπηρεσιών (31%), θέματα ακεραιότητας δεδομένων (18%) και απώλεια δεδομένων (15%).

Οι οργανισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους, με το 64% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνουν τέτοιες εμπειρίες τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για τον τομέα της πληροφορικής σε σύγκριση με τις ΜμΕ – το 64% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε μία ψηφιακή επίθεση που οδήγησε στα προαναφερθέντα αποτελέσματα, έναντι του 45% των ΜμΕ.

H απειλή αυτή δεν συρρικνώνεται: ένας στους πέντε ερωτηθέντες (21%) δήλωσε ότι ο αριθμός των ψηφιακών επιθέσεων στις επιχειρήσεις τους έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ για το 42% παρέμεινε περίπου ο ίδιος.

Επιπλέον, η πολυπλοκότητα των ψηφιακών επιθέσεων αυξάνεται, καθώς ένας στους πέντε υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τον τομέα της πληροφορικής δήλωσε ότι οι απειλητικοί φορείς που τους επιτέθηκαν δεν άφησαν κανένα στοιχείο για την ταυτότητά τους.

Όπως αναφέρει η μελέτη, με το πλήθος των ευαίσθητων δεδομένων που πλημμυρίζουν τον κόσμο των επιχειρήσεων να είναι ζωτικής σημασίας ο άμεσος εντοπισμός μιας παραβίασης δεδομένων, προκειμένου να ληφθούν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης περιστατικών.

Καλό είναι ότι πάνω από τα δύο τρίτα (72%) των ερωτηθέντων οργανισμών ανακαλύπτουν παραβίαση σε οκτώ ώρες ή και λιγότερες, εξακολουθεί να υπάρχει ένα συγκλονιστικό 25% των επιχειρήσεων που δεν αναλαμβάνουν δράση κατά τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, καθώς δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν παραβιαστεί.

Όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενες έρευνες, η ταχύτητα ανίχνευσης είναι κρίσιμη για τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων μιας επίθεσης – η άμεση ανίχνευση σημαίνει 456.000 δολάρια κόστος ανάκτησης, σε σύγκριση με 1,2 εκατομμύρια δολάρια για επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερο από μία εβδομάδα για να ανιχνεύσουν μια απειλή που εισήλθε στην περίμετρό τους αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και ανησυχητικό το γεγονός ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετώπισαν μια ψηφιακή επίθεση τους τελευταίους 24 μήνες η οποία κατάφερε να διαταράξει τη δραστηριότητά τους ή να προκαλέσει άλλες ζημιές. Το γεγονός ότι οι πιθανότητες να πέσετε θύμα μιας επιτυχημένης ψηφιακής επίθεσης (και όχι απλώς μίας προσπάθειας) έχουν αυξηθεί πλέον σε μία στις δύο, αποτελεί μια προειδοποίηση για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την ενίσχυση της άμυνας τους», σχολίασε ο Miroslav Kořen, Γενικός Διευθυντής Ανατολικής Ευρώπης στην Kaspersky Lab.

Και συνέχισε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν επίσης μια άλλη τάση που εμείς, από τη βιομηχανία του κυβερνοχώρου, έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα να επισημαίνουμε, οι επιτιθέμενοι ξεγλιστρούν και μερικές φορές αφήνουν ελάχιστα ή καθόλου ίχνη, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την πρόκληση για τους ερευνητές υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του κυβερνοχώρου».