Οι υπολογιστές, για τους περισσότερους, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μας. Χρησιμοποιούμε τα πληκτρολόγια και το ποντίκι του υπολογιστή μας αφού αγγίξουμε πολλά διαφορετικά πράγματα και επιφάνειες, χωρίς καν να το ξανασκεφτούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πλένουν ούτε απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους, επομένως όποια βρωμιά ή μικρόβια μεταφέρουν μεταφέρεται στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι τους.

Υπολογιστής

Ο υπολογιστής σας είναι πιο βρώμικος από όσο νομίζετε

Αυτό, όμως, που πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με το housedigest.com, είναι ότι ο υπολογιστής σας είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα που αγγίζετε όλη μέρα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα του 2009 αποκάλυψε ότι τα πληκτρολόγια χωρούν 400 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Ίσως αναρωτηθείτε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα καθίσετε στον υπολογιστή σας, πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας.

Καθαρίζοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή

Είναι λογικό ότι η βρωμιά συσσωρεύεται στον υπολογιστή σας με την πάροδο του χρόνου. Φανταστείτε τη σκόνη, τα σωματίδια τροφίμων και τα βακτήρια που εκθέτετε στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας κάθε φορά που κάθεστε στον υπολογιστή σας. Σύμφωνα με το American Journal of Infection Control, ένα νοσοκομείο του Σικάγο ανακάλυψε ότι τα πληκτρολόγια των υπολογιστών του περιείχαν στελέχη Staphylococcus (η ομάδα των μικροβίων που προκαλούν λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο) ανθεκτικά στα φάρμακα για έως και 24 ώρες.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας

Θα πρέπει να καθαρίζετε το ποντίκι και το πληκτρολόγιό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, ρεαλιστικά, όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τον καθαρίζετε. Επίσης, εάν είστε κάποιος που επιτρέπει σε άλλους να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας συχνά, ιδανικά θα πρέπει να τον καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση.

Καθαριότητα υπολογιστή

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του υπολογιστή σας: καθαρίζετε τον πιο συχνά όταν είστε άρρωστοι, εάν χυθεί κάτι πάνω του ή εάν έχετε πληκτρολογήσει με κολλώδη χέρια. Θα πρέπει, επίσης, να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση του υπολογιστή σας.

Πώς να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή σας

Για να τα καθαρίσετε σωστά, λοιπόν, θα χρειαστείτε ένα πανί από μικροΐνες, βαμβακερές μπατονέτες, πεπιεσμένο αέρα και οινόπνευμα. Όταν καθαρίζετε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι εντελώς απενεργοποιημένος και αποσυνδεδεμένος.

Καθαριότητα πληκτρολογίου

Γυρίστε το πληκτρολόγιο ανάποδα και τινάξτε τυχόν ψίχουλα ή υπολείμματα που μπορεί να έχουν πέσει μέσα του. Χρησιμοποιήστε το δοχείο πεπιεσμένου αέρα για να φυσήξετε τυχόν σκόνη ή υπολείμματα ανάμεσα στα πλήκτρα. Δώστε ξανά ένα καλό κούνημα στο πληκτρολόγιο. Για επίμονη βρωμιά, χρησιμοποιήστε τις μπατονέτες με μια μικρή ποσότητα οινοπνεύματος και σκουπίστε το ποντίκι και την οθόνη του υπολογιστή σας με το πανί από μικροΐνες. Τα μαντηλάκια ισοπροπυλικής αλκοόλης είναι, επίσης, μια καλή εναλλακτική. Κάνοντας αυτό το εβδομαδιαία θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας (και εσάς) μακριά από τα μικρόβια.