Πόσες φορές έχει χρειαστεί να περιμένετε να φορτίσει για λίγη ώρα το κινητό σας μέχρι να έχει τη «δύναμη» να στείλει ένα μήνυμα ή να «αντέξει» μια τηλεφωνική κλήση; Πόσες φορές έχετε ανέβει σε… καρέκλες για να πιάσετε σήμα;

Όλα αυτά τα «κόλπα», στα οποία καταφεύγουν πολλοί χρήστες «έξυπνων» συσκευών μπορεί σύντομα να αποτελούν μια αστεία ανάμνηση του παρελθόντος.

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν πρόσφατα μια νέα τεχνολογία, γνωστή ως «ambient backscatter», η οποία χρησιμοποιεί τα ραδιοκύματα από το Wi-Fi και τα μετατρέπει σε… ενέργεια για τη φόρτιση συσκευών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει και ένα πρωτότυπο ρούτερ (PoWiFi). Στο πλαίσιο πειραμάτων που διεξήγαγαν, τα ρούτερ PoWiFi κατάφεραν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια κάμερες χωρίς μπαταρίες από απόσταση 5 μέτρων και μάλιστα, χωρίς να παρεμβληθεί με τις ταχύτητες ιστού του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Η τεχνολογία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον τον περασμένο Αύγουστο, όμως ο επικεφαλής μηχανικός Shyam Gollakota παρουσίασε πρόσφατα τον πρωτότυπο ρούτερ στο συνέδριο EmTech Digital.

Η ομάδα του εγκατέστησε τους PoWiFi ρούτερ σε έξι σπίτια και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να το χρησιμοποιούν για την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο επί 24ωρου βάσης.

Οι ρούτερ που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα έστειλαν ραδιοκύματα, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συνεχές ρεύμα τάσης, χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως «rectifier, κάτι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο τα ηλιακά πάνελ μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Στην ερευνητική τους εργασία οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι «η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίκτυα συσκευών και αισθητήρων που αποστέλλουν δεδομένα αντανακλώντας υπάρχοντα σήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών, χωρίς την ανάγκη για μπαταρίες».