Μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε από την αποκάλυψη Wall Street Journal εσωτερικών εγγράφων του που αποδείκνυαν την εξαιρετικά αρνητική επίδραση που έχει το Instagram στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, το Facebook κοινοποίησε μέρος της εσωτερικής του σχετικά με τον αντίκτυπο του Instagram στην ψυχική ευημερία των εφήβων

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Wall Street Journal τα αρχεία έδειχναν ότι το Instagram γνώριζε ότι το social media έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των εφήβων. Το Facebook απάντησε στις αποκαλύψεις ότι «τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι ακριβές ενώ η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το Instagram είναι “τοξικό για τα έφηβα κορίτσια”».

H υπόθεση έρχεται υπό παράλληλα με τις δημοσιεύσεις ερευνών που δείχνουν τεράστια διείσδυση των social media στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Το περιεχόμενο των εγγράφων

Μετά την δημοσίευση των δύο εγγράφων από το Facebook, η Wall Street Journal δημοσίευσε και άλλα τέσσερα που είπε ότι αποτέλεσαν τη βάση της ιστορίας του και ο τεχνολογικός κολοσσός δεν συμπεριέλαβε στην δημοσίευσή του. Τα προηγούμενα αδημοσίευτα έγγραφα περιλαμβάνουν έρευνα σχετικά με την εικόνα του σώματος των κοριτσιών των εφήβων και την κοινωνική σύγκριση με βάση την εμφάνιση. «Οι έφηβοι που έχουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή είναι πιο πιθανό να πουν ότι το Instagram κάνει την ψυχική τους υγεία … χειρότερη» ανέφερε μεταξύ άλλων ένα από τα έγγραφα

Η έκθεση της WSJ υπογράμμισε συγκεκριμένα ευρήματα από το έγγραφο ως απόδειξη ενός ευρύτερου προβλήματος στην ψυχική υγεία των χρηστών. Το εύρημα ότι «το 32 % των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα» είναι χαρακτηριστικό.

Η δημοσίευση της έρευνας φτάνει μία μέρα πριν από μια ακρόαση του Κογκρέσου σχετικά με την επίδραση του Facebook και του Instagram στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Το Facebook δημοσίευσε τα στοιχεία στο site του.

Το «ανεκμετάλλευτο κοινό» των 10-12 ετών που θέλει να φέρει το Facebook στην πλατφόρμα

Η Wall Street Journal πάντως δεν έχει αφήσει το Facebook σε χλωρό κλαρί καθώς λίγες ώρες πριν είχε δημοσιεύσει έγγραφα από εσωτερική έρευνα του 2020 η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 12 ετών (τα λεγόμενα tweens) είναι ένα ανεκμετάλλευτο κοινό το οποίο ο κολοσσός πρέπει να φέρει στην πλατφόρμα.

Σε ένα έγγραφο από το 2019, η εταιρεία εξέτασε εάν θα μπορούσε να πάρει περισσότερα tweens στο Facebook, συγκεκριμένα με το να τους κάνει να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Messenger Kids. Ενώ πριν λίγο καιρό εγκατέλειψε το Instagram Kids. Τα έγγραφα έδειξαν επίσης ότι η εταιρεία φοβόταν ότι έχασε από τις αντίπαλες εφαρμογές κοινωνικών μέσων Snapchat και TikTok, οι οποίες κέρδισαν κατά κράτος μεταξύ εφήβων.

Παιδιά με κινητό στα χέρια

«Η παγκόσμια διείσδυση εφήβων στο FB είναι χαμηλή και η απόκτηση φαίνεται να επιβραδύνεται», σημειώνεται σε ένα έγγραφο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με την The Journal.

Ένα άλλο έγγραφο ανέφερε ότι ο αριθμός των εφήβων που χρησιμοποιούν το Facebook κάθε μέρα είχε μειωθεί κατά 19% τα τελευταία δύο χρόνια

Οι ερευνητές του Facebook διαπίστωσαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούσαν την πλατφόρμα ως έναν χώρο «μόνο για μεγαλύτερους σε ηλικία, από 40 ετών και πάνω».

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιό του, το Facebook ανέφερε ότι η έκθεση της The Journal δεν ήταν «τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια ανακύκλωσης προηγούμενων ερευνών»