Μεγάλη επιρροή φαίνεται να έχει ένα ρομπότ πάνω στον άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια έρευνας διαπιστώθηκε πώς αν ένα ρομπότ κοιτάξει έναν άνθρωπο στα μάτια, τότε μπορεί να τον επηρεάσει.

Η μελέτη αυτή έγινε μέσω ενός παιχνιδιού, κατά τη διάρκεια του οποίου ο άνθρωπος παίκτης ήταν συνδεδεμένος με συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) και στο πείραμα συμμετείχαν 40 παίκτες. Απέναντί τους είχαν το ανθρωποειδές ρομπότ iCub και έπαιζαν το παιχνίδι Chicken σε μία οριζόντια οθόνη υπολογιστή. Στο παιχνίδι, δύο αυτοκίνητα βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης. Λίγο πριν τη σύγκρουση, το παιχνίδι παγώνει και ο άνθρωπος πρέπει να κοιτάξει το ρομπότ, το οποίο με τη σειρά του είτε θα τον κοιτάξει επίσης είτε θα αποστρέψει το βλέμμα του. Έπειτα ο άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει το αυτοκίνητο να συνεχίσει σε ευθεία πορεία ή θα του επιτρέψει να στρίψει στο πλάι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όταν το ρομπότ κοιτούσε τον άνθρωπο, ακόμα κι αν δεν επηρέαζε την επιλογή του, επηρέαζε το χρόνο στον οποίο θα έπαιρνε αυτήν την απόφαση, αυξάνοντάς τον.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά του ανθρώπου ήταν σύμφωνη με την αλλαγή στη δραστηριότητα των νευρώνων που ονομάζεται συγχρονισμένη δραστηριότητα alpha. Επιπλέον, στο σύνολο του παιχνιδιού, η επιλογή αποστροφής του βλέμματος από το iCub οδηγούσε τους παίκτες σε πιο συγκεντρωμένη επίδοση χωρίς περισπασμούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.