Σκληρό δίσκο με δυνατότητα… «αυτοκαταστροφής» σχεδίασε και κυκλοφορεί μια εταιρεία ασφαλείας.

Ο 2,5 ιντσών δίσκος της SecureDrives, εξωτερικά θυμίζει ένα συνηθισμένο αποθηκευτικό μέσο. Συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω Micro USB, είτε με SATAII.

Παρά την κοινότυπη εμφάνιση, ο συγκεκριμένος σκληρός δίσκος, διαθέτει λειτουργιά που παραπέμπει στο σύμπαν των μυστικών υπηρεσιών, καθώς μπορεί να «αυτοκαταστραφεί» με ένα μήνυμα SMS, αλλά και διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θέλοντας να προστατεύσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, σε περίπτωση που ο δίσκος πέσει σε λάθος χέρια, δίνει τη δυνατότητα διαγραφής όλων των περιεχομένων με τρόπους που θα έχει επιλέξει ο χρήστης.

Ο πιο εντυπωσιακός τρόπος «αυτοκαταστροφής» είναι με την αποστολή ενός SMS που έχει καθοριστεί από πριν, από τον κάτοχο.

Επιπλέον, ο δίσκος μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να διαγράφει τα δεδομένα όταν ανιχνεύσει χαμηλά επίπεδα μπαταρίας, μετά τη λανθασμένη εισαγωγή κωδικών πρόσβασης (επιλέγοντας τον αριθμό των προσπαθειών), όταν ο δίσκος αφαιρεθεί από το PC ή όταν το χαθεί το σήμα του δικτύου κινητής για πάνω από συγκεκριμένο χρόνο.

Ακόμη και η διαγραφή των δεδομένων, όμως, δεν ακολουθεί τη συνηθισμένη οδό. Η διαδικασία περιλαμβάνει την καταστροφή του NAND Flash chip και του ενσωματωμένου ελεγκτή ασφαλείας, ώστε να είναι αδύνατη η ανάκτηση των δεδομένων. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του δίσκου αποτέλεσαν οι τεχνικές ανάκτησης δεδομένων…

Όλες αυτές οι δυνατότητες, από τον κόσμο των κατασκόπων, κοστολογούνται ακριβά, μιας και η εταιρεία ζητάει για τον Autothysis128t 800 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται συνδρομή ενός έτους με την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.