Στην ψηφιακή υπογραφή είκοσι εκτελεστικών συμβάσεων του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε η «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε».

Συγκεκριμένα υπεγράφησαν από τους Σταύρο Ασθενίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΠ Μ.Α.Ε., Λυκούργο Αντωνόπουλο, διευθυντή Πωλήσεων ICT σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της «ΟΤΕ Α.Ε», Χέρμαν (Ηermann) Ριντλ (Riedl), γενικό διευθυντή εταιρικών πελατών και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της «WIND ΑΕΒΕ», Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα συμβούλου της FORTHNET Α.Ε και την Αικατερίνη Σταθάκη, γενική διευθύντρια VODAFONE BUSINESS, οι είκοσι εκτελεστικές συμβάσεις του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» για το υποέργο «Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες Νησίδων 1 – 8» συνολικού προϋπολογισμού 323.594.375,66 ευρώ.

Ανάδοχοι του έργου είναι οι εταιρίες: OTE A.E. (172.235.782,11 Euro), WIND A.E.B.E. (45.932.117,08 ευρώ), FORTHNET Α.Ε. (42.039.359,41 ευρώ), VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ (63.387.117,07 ευρώ)

Το υποέργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες Νησίδων 1-8», αφορά όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη μελέτη, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πρόσβασης και τηλεφωνίας, για χρονικό διάστημα διάρκειας 36 μηνών, από την υλοποίησή τους, στους φορείς που ανήκουν γεωγραφικά σε κάθε μια από τις 8 Νησίδες (συνολικά πάνω από 34.500 Φορείς), στο πλαίσιο του Δικτύου Δημοσίου Τομέα.

Με την υλοποίηση του έργου θα επιτευχθεί:

  • Η παροχή υπηρεσίας πρόσβασης στους Φορείς που ανήκουν γεωγραφικά στις 8 νησίδες με χρήση υφιστάμενων ή και νέων οπτικών υποδομών των παρόχων και ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 1GBps, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του κάθε Φορέα
  • Η παροχή υπηρεσίας διανομής για τη διασύνδεση των Φορέων της κάθε νησίδας και την συγκέντρωσή τους σε κόμβους διανομής (PoPs) μέσω πολλαπλών 10Gbps κυκλωμάτων.
  • Η διασύνδεση των κεντρικών κόμβων διανομής κάθε νησίδας στην κεντρική υποδομή κορμού του δικτύου – το SIX.
  • Η παροχή υπηρεσίας τηλεφωνίας On-net (δωρεάν μεταξύ των Φορέων) και Off-net τους φορείς της νησίδας, με προπληρωμένο το κόστος της εξωτερικής (Off-net) τηλεφωνίας
  • Η παροχή backup συνδέσεων πρόσβασης σε συγκεκριμένης κατηγορίας φορείς
  • Η παροχή xDSL-τύπου συνδέσεων σε τουλάχιστον 375 υφιστάμενα ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (Public Hotspots).

Εξοικονόμηση στις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη «ενδοδικτυακής» επικοινωνίας εντός του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» εντελώς δωρεάν, δίνοντας έτσι στα κρατικά ταμεία μια σημαντική εξοικονόμηση σχετικά με τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται εντός του 2021 να έχει προχωρήσει η υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του φυσικού αντικειμένου των υπογραφέντων συμβάσεων.

Οι συγκεκριμένες εκτελεστικές συμβάσεις του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» υπεγράφησαν ψηφιακά, καθώς η ΚτΠ Μ.Α.Ε είναι από τους πρώτους Οργανισμούς του Δημοσίου, η οποία απέκτησε τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών δημόσιων εγγράφων, είτε σε μορφή πρωτοτύπου είτε σε μορφή ακριβούς αντιγράφου. Εξοικονομήθηκαν έτσι χιλιάδες σελίδες χαρτιού και σημαντικός χρόνος κι ενέργεια.

Ο κ. Ασθενίδης, τόνισε ότι «η ηλεκτρονική υπογραφή των 20 συμβάσεων του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως προς τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, ώστε αφενός οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες από το Δημόσιο και αφετέρου οι δημόσιοι λειτουργοί να μπορούν να τις προσφέρουν αποτελεσματικά, με ταχύτητα και ασφάλεια, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσα από ένα σύγχρονο περιβάλλον που διευκολύνει την εργασία και τα καθήκοντά τους».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Γιάντσης, γενικός διευθυντής Έργων της ΚτΠ Μ.Α.Ε. ανέφερε ότι «η υπογραφή των 20 εκτελεστικών συμβάσεων, αποτελεί το επιστέγασμα μιας ακόμη απαιτητικής εσωτερικής διαδικασίας του mega-project ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και συνάμα την έναρξη της υλοποίησης του σημαντικού αυτού υποέργου».

Το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» αφορά στη δημιουργία του δικτύου δημόσιου τομέα με κύριο αντικείμενο την παροχή ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη, παρέχοντας έτσι κάλυψη σε 34.500 φορείς του Δημοσίου, καθώς και υπηρεσίες ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Αποτελεί συνέχεια και επέκταση (ποσοτική και ποιοτική) του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο καλύπτει σήμερα μόλις 4.500 σημεία παρουσίας φορέων.

Με την ολοκλήρωση του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», όλοι οι φορείς του Δημοσίου, θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο ίντερνετ και σύγχρονο εξοπλισμό πρόσβασης/ασφάλειας/τηλεφωνίας/τηλεδιάσκεψης, προσφέροντας έτσι ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία και internet).