Η ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Eutelsat ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχασε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος τον δορυφόρο W3B, ο οποίος είχε εκτοξευτεί μια ημέρα νωρίτερα και θα μετέδιδε τηλεοπτικό σήμα σε Ευρώπη και Ασία.

«Η Eutelsat Communications ανακοινώνει ότι έχασε τον δορυφόρο W3B έπειτα από ανωμαλία που εμφανίστηκε στο σύστημα προώθησης του δορυφόρου μετά την εκτόξευσή του» αναφέρει το δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής Arianespace, ο πύραυλος Ariane 5 που μετέφερε τον WB3 κατάφερε να θέσει με επιτυχία σε τροχιά έναν άλλο δορυφόρο, τον BSAT-3b της ιαπωνικής Broadcasting Satellite System Corporation.

Ο W3B, βάρους 5,3 τόνων, κατασκευάστηκε από τον γαλλικό όμιλο Thales Alenia Space, και θα προσέφερε τηλεοπτικό σήμα στην κεντρική Ευρώπη και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο για χώρες της Αφρικής.

Επρόκειτο να αντικαταστήσει τρεις παλαιότερους δορυφόρους της Eutelsat, οι οποίοι πρόκειται τώρα να παραμείνουν ενεργοί μέχρι τα μέσα του 2011, οπότε θα αντικατασταθούν από ένα νέο δορυφόρο, τον W3C.

πηγή: pathfinder