Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, o Sir Tim Berners-Lee βρίσκει την ευκαιρία να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την όλο και μεγαλύτερη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μας στο ίντερνετ.

Είναι ο άνθρωπος που εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό και ο διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web. Και ο λόγος του μετράει περισσότερο από κάθε τυχοδιώκτη «γκουρού» της τεχνολογίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, αλλά και σε εμφάνισή του στο BBC, ο Berners-Lee τόνισε ότι «το ίντερνετ φτιάχτηκε για να λειτουργήσει ως ένα “ουδέτερο” μέσο και όχι για να κάνει τους χρήστες να αισθάνονται ότι διαρκώς κάποιος τους παρακολουθεί».

Στην εκπομπή BBC Breakfast κάλεσε το παγκόσμιο online κοινό να λάβει τα μέτρα του: «Ήρθε η στιγμή για να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση και να διαλέξουμε στρατόπεδα. Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τις κυβερνήσεις και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να ελέγχουν τα ίχνη μας στο ίντερνετ ή θα αντισταθούμε;»

«Πρέπει να δημιουργηθεί μια Magna Carta με τα δικαιώματα των χρηστών του ίντερνετ. Ένας καταστατικός χάρτης που θα προστατεύει όλους μας από τα αδιάκριτα μάτια της εξουσίας. Νομικοί επιστήμονες και πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν πώς προγραμματίζεται και πώς λειτουργεί το ίντερνετ. Μόνο έτσι θα νομοθετήσουν σωστά ώστε να διαφυλάξουν και στην online σφαίρα τις δημοκρατικές αρχές που ισχύουν στην καθημερινότητα των πολιτισμένων κοινωνιών».

Πηγή: thegang.gr