Μεγαλύτερη επιφάνεια καλλιεργούμενης έκτασης, σε ποσοστό 40%, μπορεί να καλύψει μία σταγόνα νερού εμπλουτισμένη με νανοφυσαλίδες, έναντι αυτής του επιτραπέζιου νερού, τόνισε ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Ευάγγελος Φάββας, στη διάρκεια σημερινής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με θέμα «Οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη γεωργική παραγωγή».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος αποκάλυψε ότι Έλληνες επιχειρηματίες που λειτουργούν μεγάλες μονάδες με οπωροκηπευτικά, πληροφορήθηκαν για τις δυνατότητες των νανοφυσαλίδων και «βρισκόμαστε σε συζητήσεις, σε πρώιμο στάδιο, προκειμένου να τις εφαρμόσουν στην παραγωγή τους. Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια -πρόσθεσε- μπορεί να είναι εμπορική και διαθέσιμη η εφαρμογή που δουλεύουμε, αλλά νωρίτερα όχι. Θέλουμε να έχουμε τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι το νερό εμπλουτισμένο με νανοφυσαλίδες έχει όντως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ήδη δει, σε μικρότερης κλίμακας εκτάσεις. Πρέπει το νερό με τις νανοφυσαλίδες να βρει πεδίο δράσης σε μεγαλύτερη κλίμακα, να γίνουν πιλοτικές εφαρμογές σε μεγάλες εκτάσεις, ώστε να έχουμε τις αδιάσειστες αποδείξεις πριν το κυκλοφορήσουμε επίσημα στην ελληνική αγορά».

Όπως είπε «οι επιχειρηματίες ήρθαν σε εμάς και όχι το αντίστροφο κι αυτό σημαίνει ότι το κλίμα αλλάζει και η εφαρμογή της έρευνας στην πράξη δεν απέχει όσο απείχε πριν από ορισμένα χρόνια». Οι ερευνητές στο «Δημόκριτο» αναπτύσσουν ολοένα και πιο καινοτόμα εργαλεία και όπως αποκάλυψε «είναι προ πυλών να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, εμποτισμένες μεμβράνες νανοτεχνολογίας για τη συσκευασία ψαριών, που όταν το προϊόν χαλάει, τότε θα αλλάζει και χρώμα η μεμβράνη, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται ο κίνδυνος πώλησης ακατάλληλου προϊόντος».

Βάσει των μελετών και πειραμάτων που έχουν γίνει οι νανοφυσαλίδες διαπιστώθηκε ότι αύξησαν κατά 60% το βάρος, σε έξι εβδομάδες, των ψαριών που αναπτύχθηκαν σε εμπλουτισμένο νερό, έναντι αυτών που αναπτύσσονταν σε επιτραπέζιο νερό. Άλλη μελέτη σύμφωνα με τον κ Φάββα έδειξε αύξηση του ρυθμού βλάστησης των τοματών κατά 6-25% ενώ με τη χρήση των νανοφυσαλίδων χρειάζονται «μόλις δέκα λεπτά για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από υδατικά διαλύματα, έναντι των 10 ωρών, με τη χρήση επιτραπέζιου νερού».

Μιλώντας για τις νεότερες εξελίξεις, είπε ότι έχει αναπτυχθεί γεννήτρια νανοφυσαλίδων η Agro -NB και τόνισε ότι Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή είναι εξοπλισμένη με συσκευή AgroNano Bubbles. Στην ομιλία του παρέθεσε πεδία εφαρμογής της νανοτεχνολογίας, στην ιατρική, ενέργεια, άμυνα/ασφάλεια, υφάσματα/χρώματα, βιοτεχνολογία και γεωργία τροφίμων, επισημαίνοντας ότι «η νανοτεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και για την κατασκευή έξυπνων υλικών συσκευασίας”.

Η συνεργασία…

Η σημερινή εκδήλωση έγινε από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που γίνεται σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΤΕΙ Καβάλας. Συμμετείχαν μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Σχολής, σπουδάστρια του Perrotis College και άλλοι από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την οκτάμηνη πειραματική προσπάθεια, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2018, με θέμα την επίδραση της τεχνολογίας εμπλουτισμού νανοφυσαλίδων (ΝΒ) στην ανάπτυξη λαχανοκομικών ειδών και παρουσίασαν σήμερα τα αποτελέσματα.

Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της τεχνολογίας ΜΝΒ σε: α) διαφορετικά εδαφικά υποστρώματα (γλάστρες) β) σύστημα επιπλεόντων δίσκων γ) υδροπονικό σύστημα σε υπόστρωμα δ) έδαφος υπό κάλυψη (πλαστικό θερμοκήπιο).

Το είδος του φυτού που επέλεξαν ήταν το μαρούλι και τρεις ποικιλίες του. Το έδαφος εφαρμογής ήταν το θερμοκήπιο του ΕΠΑΛ και οι κύριες μεταχειρίσεις αφορούσαν στον μάρτυρα (άρδευση με πόσιμο νερό) και σε άρδευση με Agro-NB. Το σύνολο των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 680 φυτά (340/ποικιλία) ανά κύρια μεταχείριση.

Με βάση τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν, η φυτική μάζα (g) μαρουλιών στο έδαφος παρουσίασε μέση αύξηση 30% με τη χρήση νερού εμπλουτισμένου με νανοφυσαλίδες και έναντι του αρδευτικού νερού. Τα αποτελέσματα του δικού της πειραματισμού παρουσίασε μαθήτρια του Perrotis College, η οποία όπως επισήμανε χρησιμοποίησε νεαρά φυτά μαρουλιού (σγουρό και σαλάτας), που μεταφύτευσε στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης σε 84 γλάστρες των 15 λίτρων, στο πλαστικό θερμοκήπιο του ΕΠΑΛ-ΑΓΣ.

Και στη ζωική παραγωγή

Με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια παρουσίασε, το βάρος των μαρουλιών στο αργιλοπηλώδες έδαφος παρουσίασε αύξηση 27 % με τη χρήση του νερού εμπλουτισμένου με νανοφυσαλίφες, έναντι του αρδευτικού νερού. Αύξηση καταγράφηκε και με τη χρήση νερού εμπλουτισμένου με νανοφυσαλίδες και στο μήκος των φυτών, (13-26% σε αργιλοπηλώδες έδαφος και 3-7% στο αμμώδες έδαφος). Αντίστοιχοι πειραματισμοί έγιναν με το ίδιο φυτό σε θερμοκήπιο και με τη χρήση της υδροπονίας. Τα αποτελέσματα καταγράφονται ιδιαίτερα θετικά με τη χρήση του νερού εμπλουτισμένο με νανοφυσαλίδες, σε σχέση με τη χρήση του αρδευτικού.

Πρόταση αξιοποίησης των νανοφυσαλίδων στη ζωική παραγωγή, κατέθεσε από την πλευρά του ο γεωπόνος-ζωοτέχνης με ειδίκευση στην αναπαραγωγή και γενετική βελτίωση αγροτικών ζώων, Δρ. Ευάγγελος Βέργος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, συντονιστής της ειδικότητας Διαχείρισης Κτηνοτροφικών Επιχειρήσεων στο Perrotis College και Διευθυντής της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΑΓΣ.

«Αν δοθεί στο ζώο ή στο πτηνό, πόσιμο νερό εμπλουτισμένο με νανοφυσαλίδες, φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό για την αυγοπαραγωγή και την κρεοπαραγωγή. Θα ήθελα να διερευνήσουμε σε τι θα οδηγήσει. Σε αύξηση της γαλακτικής περιόδου, βελτίωση της αναπαραγωγής των ζώων;» διερωτήθηκε ο ίδιος. Η πρότασή του κρίθηκε κατ αρχήν θετική και θα διερευνηθεί άμεσα το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πειραματισμοί στην σχολή.

Στη σημερινή εκδήλωση, τη σύνοψη των αποτελεσμάτων από τα πειράματα έκανε ο κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (M.Sc.) του τομέα Εδαφολογίας και Διαχείρισης Εδαφικών Πόρων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ερευνητής-Λέκτορας στο Κολέγιο «Περρωτής» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κ Κωνσταντίνος Ζουκίδης.