Αλλάζουν οι χρεώσεις για κλήσεις από κινητό και σταθερό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η νέα απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑMOBILE
7:43
15/11/2018
Αλλάζουν οι χρεώσεις για κλήσεις από κινητό και σταθερό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης
5
loading

Αλλάζουν οι χρεώσεις στο κόστος κλήσεων από το σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο εντός της Ε.Ε.

Η Ευρωβουλή ενέκρινε ήδη τη δέσμη μέτρων και οι πολίτες θα την καταλάβουν άμεσα καθώς η μείωση στο κόστος κλήσεων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. τόσο σε ό,τι α φορά στο κινητό, όσο όμως και στο σταθερό τηλέφωνο μειώνεται σημαντικά.

Οι μειώσεις αφορούν τις κλήσεις από τη μια χώρα στην άλλη και θα εφαρμοστούν από τις 19 Μαϊου του 2019, σε έξι μήνες δηλαδή από σήμερα.

Οι νέες χρεώσεις:

 • Ανώτατο κόστος χρέωσης για κλήση από σταθερό ή κινητό από χώρα μέλος προς χώρα μέλος: 0,19 ευρώ ανά ένα λεπτό χρόνου ομιλίας.
 • Κόστος γραπτών μηνυμάτων 0,06 ευρώ ανά μήνυμα.

Σημειώνεται ότι τα τέλη περιαγωγής έχουν καταργηθεί από το 2017.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Το ΕΚ ενέκρινε το πακέτο τηλεπικοινωνιών το οποίο περιορίζει τις τιμές των κλήσεων εντός ΕΕ, καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε υπερσύγχρονα δίκτυα 5G μέχρι το 2020 και δημιουργεί νέο σύστημα προειδοποίησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Οι νέοι κανόνες θα προσφέρουν στους πολίτες συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και θα καταστήσουν τις κλήσεις ασφαλείς και οικονομικά προσιτές εντός της ΕΕ, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών για την τόνωση των επενδύσεων σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Χαμηλότερες τιμές, ψηλότερες ταχύτητες και καλύτερη ασφάλεια για τους χρήστες smartphones

Η πολιτική Περιαγωγή σαν στο σπίτι σας έβαλε τέλος στα τέλη περιαγωγής το 2017. Η νέα νομοθεσία μειώνει το κόστος των κλήσεων από τη μία χώρα μέλος της ΕΕ στην άλλη στα 0,19 ευρώ ανά λεπτό χρόνου ομιλίας αλλά και το κόστος για τα γραπτά μηνύματα (SMS) σε 0,06 ευρώ από τις 15 Μαΐου 2019, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να κρατήσουν επαφή με τους αγαπημένους τους σε όλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, προστατεύει καλύτερα τους χρήστες smartphones, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών όπως Skype, WhatsApp, κτλ, και ενισχύει τις απαιτήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης. Εισάγει επίσης το δικαίωμα διατήρησης ενός αριθμού τηλεφώνου για ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης και το δικαίωμα επιστροφής της αχρησιμοποίητης προπληρωμένης πίστωσης μετά τη λήξη της σύμβασης, καθώς και αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης ή κατάχρησης της μετάβασης.

Τέλος, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την ανάπτυξη δικτύων 5G μέχρι το 2020, ώστε να φτάσουν το στόχο "EU 5G Roadmap", βάσει του οποίου πρέπει να υπάρχει 5G δίκτυο σε τουλάχιστον μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ μέχρι το 2020».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Λευτέρης1983

  Καταρχάς για να λύσω μερικές απορίες, η απόφαση αναφέρεται σε κλήσεις από και προς χώρα της Ε.Ε. και όχι σε εγχώρια επικοινωνία. Άλλο με κόστος μηνύματος από τη μία χώρα στην άλλη 0,06 €, για αποστολή εντός της χώρας πόσο θα είναι; γιατί αυτή την στιγμή είναι 0,19 €.

 2. avatar Holland

  Η ελλαδα ειναι πολυ ακριβοτερη σε τηλεφωνια Εχω only sim με 5 GB για 13 ευρω ...τον αλλο μηνα θα παω σε νεο συμβολαιο με 15 ευρω με απεριοριστο χρονο ομιλιας και sms σε ολη την ευρωπη ενω το ιντερνετ μεχρι 5 GB.. ιντερνετ και τηλεοραση οπως και στα σουπερ μαρκετ που φτανουν σε διπλασιες ακομα και τριπλασιες σε διαφορα προιοντα...σημερα 15-11-18 εβαλα αμολυβδη στην ολλανδια με 1,52 το λιτρο και δεν πηγα διπλα στην γερμανια 15 λεπτα με το αυτο να βαλω με 1,42-1,45 το λιτρο.

 3. avatar Kriton1

  Γιατί εδώ κλέβουν οι πάντες...

 4. avatar dk.

  Μα σήμερα μια ελλαδική κλήση π.χ. της Wind F2G, εκτός πακέτου, έχει το κόστος 0,745 € ανά το 1 λεπτό ! Μάλλον και συν φόρο κινητής τηλεφωνίας. Ενώ π.χ. πολωνικές κλήσεις κοστίζουν ελάχιστα cents ή ακόμα και μόνο φράγμα του ενός cent !

 5. avatar τριαλαρο

  και τότε γιατί είναι πιο ακριβή η κινητή τελεφωνία στην ελλάδα από τη γερμανία?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει