Όλοι ξέρουμε ότι η απόσταση θέασης από την τηλεόραση επηρεάζει καθοριστικά την απόλαυση της εικόνας. Όσο πιο κοντά είναι κάποιος στην οθόνη, τόσο πιο συναρπαστική και καθηλωτική γίνεται η τηλεοπτική εμπειρία.

Αν πάλι κάθεται αρκετά μακριά, τόσο πιο αποστασιοποιημένος θα είναι από τη δράση που εκτυλίσσεται μπροστά του.

Η σωστή απόσταση για την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της τηλεόρασης είναι να μπορεί μεν κάποιος να διακρίνει με ευκολία τις λεπτομέρειες της εικόνας, αλλά να μη φτάσει να βλέπει και τα pixels της οθόνης!

Για να βρούμε το ιδανικό μέγεθος οθόνης για τον χώρο μας, ακολουθούμε τα απλά αυτά βήματα:

Βήμα 1

Μετρήστε την απόσταση από τον καναπέ σας μέχρι τη θέση που προορίζετε να βάλετε την TV σας. Μετατρέψτε μετά τα εκατοστά σε ίντσες. Σε ίντσες μετράμε το μέγεθος της οθόνης, σε ίντσες θα υπολογίσουμε αναγκαστικά και την απόσταση. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο: 1 εκατοστό ισούται με 0,4 ίντσες ή βρείτε έναν από τους πολλούς online μετατροπείς ιντσών σε εκατοστά.

Βήμα 2

Η απόσταση θέασης είναι ιδανική όταν είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από τις ίντσες της οθόνης. Αν, για παράδειγμα, η απόσταση είναι 3 μέτρα (118 ίντσες), τότε καλό είναι να μην πάρετε τηλεόραση μικρότερη από 40 ίντσες (οι ίντσες της οθόνης υπολογίζονται διαγώνια). Αν διαιρέσετε την απόσταση με το 2, τότε έχετε τις μεγαλύτερες δυνατές διαστάσεις εικόνας που σηκώνει ο χώρος σας (στο παράδειγμά μας είναι οι 60 ίντσες), σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για προτζέκτορα.

Βήμα 3

Οι κατάλληλες διαστάσεις είναι πάντα κάπου ανάμεσα στο ανώτατο και το κατώτατο όριο, επειδή όμως το μέγεθος μετράει, πάρτε όσο μεγαλύτερη τηλεόραση σας επιτρέπει το budget σας. Χωρίς βέβαια υπερβολές! Υπολογίστε ωστόσο ότι το πραγματικό μέγεθος της τηλεόρασης θα είναι μεγαλύτερο, μιας και χρειάζεται πάντα ένα πλαίσιο για να συγκρατεί την οθόνη. Οπότε, αν υπάρχει ήδη έτοιμη «υποδοχή» για τηλεόραση στην υλικοτεχνική σας υποδομή, σιγουρευτείτε ότι θα χωράει το εξωφρενικό νούμερο των ιντσών (συν το πλαίσιο) στο οποίο τελικά καταλήξατε. Ας έχουμε επιπλέον υπόψη ότι οι πολύ μεγάλες οθόνες, μια 70άρα π.χ. (θεός φυλάξοι!), προσθέτουν στο πλαίσιο της τηλεόρασης σημαντικό βάθος, εξαιτίας της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν, και μπορούν να γίνουν πραγματικά ογκώδεις…

Βήμα 4

Ένα τελευταίο στοιχείο για την επιλογή των ιντσών: ο λόγος της εικόνας. Αν μέχρι τώρα βλέπατε σε τηλεόραση με αναλογίες πλευρών 4:3, το να περάσετε στην ευρεία οθόνη (widescreen) του 16:9 -που σχεδόν όλες οι καινούριας τεχνολογίας τηλεοράσεις διαθέτουν- μπορεί να σας φανεί κομματάκι περίεργο. Μια μεγαλύτερη οθόνη από αυτή που τελικά αποφασίσατε (πάντα όμως μέσα στα όρια που καθορίστηκαν από τη μέτρηση) θα σας αποζημιώσει για την όποια οπτική ενόχληση…