Τα smartphones «εξοπλίζονται» συνεχώς με όλο και πιο πολλές λειτουργίες, οι ρυθμίσεις γίνονται διαρκώς ακόμη πιο περίπλοκες, με αποτέλεσμα για κάποιους από τους χρήστες τους να μετατρέπονται από ένα σημαντικό εργαλείο εργασίας και διασκέδασης, σε… πονοκέφαλο.

Μάλιστα, υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένοι κατασκευαστές -αν όχι οι περισσότεροι- δεν ενδιαφέρονται για το αν οι λειτουργίες των smartphones τους είναι πραγματικά χρήσιμες. Ωστόσο, για τη Huawei δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όπως φαίνεται και από τη νέα της σειρά smartphones, την P20, η οποία συνδυάζει την κορυφαία λειτουργικότητα με τις εκπληκτικές δυνατότητες.

p20huawei10

Όλα ξεκίνησαν με μία νέα προσέγγιση της κινέζικης εταιρείας όσον αφορά στη χρήση των τεχνολογιών του αύριο. Οι μηχανικοί της Huawei αντιλήφθηκαν πλήρως ότι η αύξηση της ισχύος του επεξεργαστή και η προσθήκη επιπλέον λειτουργιών στην κάμερα δεν οδηγούσε πουθενά, αφού δεν έκανε τη χρήση των smartphones ευκολότερη, καθώς αντί να διευκολύνει τους χρήστες, προσέθετε επιπλέον ρυθμίσεις που έπρεπε να φροντίσουν εκείνοι. Ως εκ τούτου, η λύση ήταν η αξιοποίηση της τεχνολογίας «παρασκηνίου», της τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή, για την οποία θα μιλούν όλοι στο εγγύς μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και η Huawei επενδύει πάρα πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη παρουσίαση της σειράς P20 στο Παρίσι. Προβλέπει στιγμιαία τις ανάγκες του χρήστη, με τις δυνατότητές της συμπληρώνει τις γνώσεις του και πάνω απ’ όλα, φροντίζει για καθετί κουραστικό, δύσκολο ή… βαρετό, επιτρέποντάς του να εστιάσει σε αυτό που είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο: στη χρήση του τηλεφώνου.

p20huawei2

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αντικατοπτρίζονται πλήρως στον τομέα της φωτογραφίας, στον οποίον αυτή τη στιγμή η κινέζικη εταιρεία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το Huawei P20 Pro είναι εξοπλισμένο με την καλύτερη κάμερα που έχει υπάρξει ποτέ σε smartphone. Από μόνη της η κάμερα 40 megapixel της Leica του «μαρτυρά»… Η συσκευή μπορεί να τραβήξει ευκρινείς εικόνες εκπληκτικής λεπτομέρειας τη νύχτα, προσφέρει ζουμ 5x, ενώ οι φακοί της δημιουργούν ένα φυσικό εφέ θολώματος παρασκηνίου για λήψεις επαγγελματικού επιπέδου.

p20huawei9

Βεβαίως, η ποιότητα μίας φωτογραφίας δεν εξαρτάται μόνο από τον εξοπλισμό, αλλά από τις γνώσεις και τις ικανότητες του ίδιου του φωτογράφου. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα… Και αυτό διότι με το Huawei P20 Pro, η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει το θέμα, τη σκηνή, τον φωτισμό και τα αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο, ρυθμίζοντας παράλληλα κάθε παράμετρο, όπως θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος και επιτρέποντας στον χρήστη να αφοσιωθεί στην αιχμαλώτιση της στιγμής.

Ο εικονικός βοηθός μπορεί να προτείνει στον χρήστη τις καλύτερες ρυθμίσεις για το κάδρο και να τον προειδοποιήσει σε περίπτωση που περιστρέψει υπερβολικά τη συσκευή. Παράλληλα, μπορεί να προβλέψει την κίνηση των προσώπων και των αντικειμένων και να εστιάσει στο σημείο που θα βρίσκονται κατά τη λήψη της φωτογραφίας.

p20huawei3

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο και πολύ αργότερα από τη λήψη των φωτογραφιών, όταν η συσκευή είναι γεμάτη από εικόνες μαγευτικών τοποθεσιών και αγαπημένων προσώπων. Για να διηγηθεί κάποιος μία ιστορία, πρέπει να επιλέξει τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες απ’ όλες τις φωτογραφίες που έχει βγάλει, εκείνες που έχουν κάτι που αξίζει πραγματικά. Λίγοι είναι όμως εκείνοι που αφιερώνουν χρόνο, ψάχνοντας ανάμεσα σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εικόνες για να βρουν αυτές που ξεχωρίζουν.

Όμως, οι χρήστες του P20 Pro δεν θα χρειαστεί να κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο! Η τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής, έχοντας προγραμματιστεί από ειδικούς του χώρου, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει το περιεχόμενο κάθε φωτογραφίας, να την κατηγοριοποιήσει και να την αξιολογήσει. Έτσι, όταν κάποιος θέλει να μοιραστεί τις αναμνήσεις του με αγαπημένα του πρόσωπα, αρκεί απλά να ανοίξει την «Έξυπνη Γκαλερί Εικόνων» και να βρείτε έτοιμα, προσεκτικά επιλεγμένα άλμπουμ.

Παραμένει το ίδιο γρήγορο με την πρώτη ημέρα λειτουργίας του

p20huawei4

Ακόμα και τα ταχύτερα «έξυπνα» τηλέφωνα,  με τον καιρό γίνονται πιο αργά, καθώς εγκαθίστανται και αφαιρούνται εφαρμογές. Η μνήμη αρχίζει να γεμίζει και στο σύστημα μένουν διάφορα «υπολείμματα» και αχρείαστες πληροφορίες που το καθυστερούν. Μέχρι τώρα, ο χρήστης είτε συμβιβαζόταν με αυτό, είτε επανάφερε τη συσκευή του στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις, κάτι που τον έβαζε σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και τον ανάγκαζε να σπαταλά χρόνο.

Οι μηχανικοί της Huawei έλυσαν και αυτό το πρόβλημα, πάντα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Οι αλγόριθμοι της συσκευής μαθαίνουν διαρκώς ποιες εφαρμογές τρέχει ο χρήστης και πότε, για πόσο τις χρησιμοποιεί και τι κάνει με αυτές. Βάσει αυτών των δεδομένων, το τηλέφωνο προσαρμόζεται στις ανάγκες του, προβλέποντας πότε θα χρειαστεί τις υπηρεσίες μίας συγκεκριμένης εφαρμογής και προετοιμάζοντάς την καταλλήλως έτσι, ώστε αυτή να είναι διαθέσιμη άμεσα.

p20huawei5

Η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει υπηρεσίες και εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούνται και τις κλείνει, κάνοντας το τηλέφωνο να τρέχει γρηγορότερα. Η τεχνολογία αυτή είναι σε θέση να καθαρίζει οτιδήποτε επιβραδύνει το σύστημα και έτσι του επιτρέπει να λειτουργεί άψογα ανά πάσα στιγμή. Με άλλα λόγια, όταν τα άλλα τηλέφωνα γίνονται ολοένα και πιο αργά, το P20 Pro παραμένει εξίσου γρήγορο με την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Και όλα αυτά γίνονται στο παρασκήνιο, χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να κάνει το παραμικρό και δίχως να πρέπει να φροντίσει τη συσκευή του.

p20huawei6

Όλα τα παραπάνω συμβάλουν καθοριστικά και σε ακόμη έναν τομέα, την μπαταρία. Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη για να διατηρήσει την υγεία της συσκευής, επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, γεγονός που αποτελούσε ένα πρόβλημα δύσκολο στη διαχείρισή του μέχρι σήμερα.

Το Huawei P20 Pro επικρατεί του ανταγωνισμού όχι μόνο χάρη στη μεγάλης χωρητικότητας και ποιοτική μπαταρία των 4000 mAh, αλλά και στην τεχνητή νοημοσύνη, που ελέγχει καθετί συμβαίνει στο τηλέφωνο σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης ενέργειας.

Έτσι, το τηλέφωνο από μόνο του αποφασίζει με ποιον τρόπο μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια, μέσω της αδρανοποίησης ή του τερματισμού συγκεκριμένων εφαρμογών, ή της απενεργοποίησης του Wi-Fi, εάν για παράδειγμα ο χρήστης είναι μακριά από το σπίτι. Εκείνος δεν χρειάζεται ούτε να σκεφθεί ούτε να κάνει το παραμικρό. Υπάρχει για εκείνος ο «αφανής» βοηθός του, που δουλεύει ακατάπαυστα στο παρασκήνιο και διασφαλίζει ότι η συσκευή θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και μάλιστα για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

p20huawei7

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Huawei P20 Pro και Huawei P20, στο Παρίσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei Consumer Business Group, Richard Yu, στάθηκε ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη και ανέλυσε εκτενώς τον τρόπο που αυτή βοηθά τον χρήστη των smartphones στην καθημερινότητά του. Ωστόσο, οι χρήστες του P20 Pro δεν χρειάζεται να καταφύγουν στον Richard Yu για να εξερευνήσουν τις απεριόριστες δυνατότητες της συσκευής τους. Το κάνει για εκείνους του ίδιο το smartphone τους.

p20huawei8

Το HUAWEI P20 Pro βρίσκεται πλέον στην ελληνική αγορά και είναι διαθέσιμο σε Twilight, Black και Midnight Blue αποχρώσεις, με τιμή 879 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

p20huawei12