proho.gr

Μπορεί οι οπτικές ίνες να θεωρούνται ό,τι πιο προχωρημένο σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον θα τις ξεπεράσουν κατά πολύ. Αναφερόμαστε φυσικά στα κβαντικά δίκτυα τα οποία αν ποτέ αποκτήσουν εμπορικές εφαρμογές, θα αλλάξουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε δεδομένα.

Προς το παρόν βέβαια αυτό θα αργήσει καθώς μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο πειραματικές εφαρμογές. Πάντως στο ινστιτούτο κβαντικής οπτικής Max Planck, στη Γερμανία, κατάφεραν να στήσουν το πρώτο κβαντικό τοπικό δίκτυο. Για να στείλουν τα δεδομένα από το ένα σημείο στο άλλο χρησιμοποίησαν άτομα ρουβιδίου σε ανακλαστικές κοιλότητες καθώς και φωτόνια μέσω οπτικών ινών. Μάλιστα η απόσταση μεταξύ των δύο εργαστηρίων που συνδέθηκαν ήταν 21 μέτρα ενώ το ποσοστό επιτυχίας σε ό,τι αφορά την μεταφορά δεδομένων ήταν 0,2%.

Παρόλο όμως που πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, σημασία έχει ότι η αρχή έχει γίνει. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι αν υπάρξουν οι απαραίτητες επενδύσεις για έρευνα, η εποχή των κβαντικών δικτύων δεν θα αργήσει καθόλου.