Έχετε αναρωτηθεί πώς θα έμοιαζε το «Big Bang»;

Πείραμα στον CERN μας δίνουν μία μικρή γεύση


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
22:21
01/08/2011
Έχετε αναρωτηθεί πώς θα έμοιαζε το «Big Bang»;
2
loading

Οι ψηφιακές φωτογραφίες που ακολουθούν είναι το αποτέλεσμα ενός ελεγχόμενου «big bang», ή «Μεγάλη Έκρηξη», το οποίο πραγματοποίησαν επιστήμονες στο CERN, στην Γενεύη της Ελβετίας.

Η αιτία που προχώρησαν οι επιστήμονες στην πραγματοποίηση αυτού του πειράματος, ήταν για να προσδιορίσουν ακριβώς πως το σύμπαν άρχισε να λειτουργεί. Για να επιτευχθεί αυτό, δημιούργησαν υποατομικές εκρήξεις, παρόμοιες με εκείνη που είχε συμβεί την εποχή της «Μεγάλης Έκρηξης», χρησιμοποιώντας σωματίδια μολύβδου.

Τα σωματίδια αυτά εβλήθησαν με ταχύτητα ίση με την ταχύτητα του φωτός, στον μήκους 25 χιλιομέτρων, επιταχυντή και όταν συγκρούστηκαν σε κενό σε θερμοκρασία κάτω των -271 βαθμών Κελσίου, προσέφεραν αυτό το μοναδικό φωτογραφικό υλικό.

Η εκπρόσωπος τύπου του CERN, σωματιδιακός φυσικός, Christine Sutton, περιέγραψε τη διαδικασία: «Όταν δύο ιόντα μολύβδου συγκρούονται τότε βασικά σωματίδια, όπως τα π-ιόνια, απελευθερώνονται.»

Τέτοια υποατομικά βασικά σωματίδια τα συναντάμε αρκετά συχνά στο σύμπαν, έτσι το να μελετηθούν εκτενέστερα, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πως ακριβώς και από τι είναι δημιουργημένο το σύμπαν.

Στην πραγματικότητα αυτό που καταγράφεται στις φωτογραφίες είναι τα ίχνη των σωματιδίων, μιας και τα αυτού καθ’ εαυτού σωματίδια είναι αδύνατο να τα δούμε.

Τα διάφορα ίχνη χρωματίζονται με διαφορετικά χρώματα, με κάθε χρώμα να αντιπροσωπεύει διαφορετικές τιμές ενέργειας.

Το CERN είναι κατασκευασμένο ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί απίστευτες δυνάμεις. Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποιούν, φερ’ ειπείν, 9300 μαγνήτες για να αναγκάσουν  τα δύο ιόντα μολύβδου να συγκρουστούν μεταξύ τους, η θερμότητα που παράγεται είναι 100.000 φορές περισσότερη από αυτή του ήλιου.

Ωστόσο για να λειτουργήσουν οι μαγνήτες χρησιμοποιείται ήλιο σε υπερρευστή μορφή για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του επιταχυντή στους -271.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar petmath

    16 μέτρων ή χιλιομέτρων;;

  2. avatar bankerer

    Μαγεία....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει