Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης στη χώρα μας κινείται με τον υψηλότερο ρυθμό στην Ευρώπη, φτάνοντας στο 19,9% του πληθυσμού στην αρχή του 2011, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

To 76,3% των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα προέρχονται από συνδυαστικά πακέτα (double και triple play), έναντι 56,8% πριν από ένα χρόνο, γεγονός που φανερώνει τη σαφή προτίμηση των καταναλωτών προς αυτά.

Επίσης παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των ενεργών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που κάνουν χρήση ευρυζωνικότητας μέσω τρίτης γενιάς (3G) κινητών τηλεφώνων, ενώ σημαντική είναι η αύξηση και αυτών που κάνουν χρήση καρτών 3G μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (Η/Υ). Παρόλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται, ακόμα, αρκετά κάτω από το μέσο όρο στη διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας.

Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας ανερχόταν σε 2.252.653, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ρυθμού ευρυζωνικής διείσδυσης στα κράτη μέλη της ΕΕ κατά το διάστημα από 1/7/2009 έως και 1/7/2010, στην Ελλάδα καταγράφηκε σχεδόν διπλάσια αύξηση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση της ΕΕ και επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης της εγχώριας ευρυζωνικότητας στο διάστημα αυτό.

Σε γενικές γραμμές, η πτωτική τάση του μέσου όρου των τιμών συνεχίστηκε και στο δεύτερο εξάμηνο του 2010. Ο αριθμός των συνδρομητών που χρησιμοποιούσαν συνδυαστικά πακέτα ήταν, στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2010, 1.719.990 (1.609.806 πακέτα double play και 110.184 πακέτα triple play), δηλαδή το 76,3% των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα προέρχονται από τα πακέτα αυτά.

Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010, σημειώθηκε αύξηση κατά 117,7% του αριθμού των συνολικών ενεργών συνδρομητών και αύξηση σε ποσοστό 19,5% του αριθμού των συνδρομητών που κάνουν χρήση καρτών κινητού Ίντερνετ. Έτσι, η αύξηση συνολικά των ενεργών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας με σύνδεση μέσω δικτύου 3G άγγιξε το 140% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη δυναμική ευρυζωνικής ανάπτυξης που παρουσιάζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αισθητά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και θεωρώντας ότι οι διάφορες μορφές χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ κλπ), που πρόκειται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, θα οδηγήσουν και σε αντίστοιχες επενδύσεις ευρυζωνικών δικτύων και τεχνολογιών, συμπεραίνει ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ευρυζωνικής σύγκλισης με την ΕΕ-27. Η διαφορά του βαθμού διείσδυσης ευρυζωνικότητας μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ-27 βαίνει συνεχώς μειούμενη, έχοντας φτάσει τις 7 μονάδες διαφοράς τον Ιούλιο του 2010, έναντι των 10,5 μονάδων τον Ιούλιο του 2008.

Παρά την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, η επιθετική τιμολογιακή πολιτική των παρόχων, αλλά και η αποδοχή του ψηφιακού περιβάλλοντος από ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δημιουργούν θετικές προοπτικές για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2011, υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση θα εξακολουθήσει να μην επηρεάζεται από την οικονομική κρίση. Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, υπολογίζεται ότι η διείσδυση ευρυζωνικότητας στη χώρα μας θα ξεπεράσει το 20,6% και το 21,3% στο α’ και β’ τρίμηνο του 2011, αντίστοιχα.