Με τις μάχες στην Ουκρανία να μαίνονται και το πυραυλικό χτύπημα σε πολυκατοικία στην Ντνίπρο να έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων και μεταξύ τους τριών παιδιών, ο πόλεμος έγινε ένα από τα κεντρικά θέματα στη συνέντευξη Τύπου της Ουκρανής τενίστριας Μάρτα Κόστιουκ που συμμετέχει στο Australian Open.

Η 20χρονη αθλήτρια από το Κίεβο, δήλωσε ότι δεν θα δώσει το χέρι της σε αντιπάλους από τη Ρωσία ή την Λευκορωσία. Αυτό το έκανε και πέρυσι όταν αρνήθηκε να χαιρετίσει την Βικτόρια Αζαρένα από την Λευκορωσία, όταν εκείνη τη νίκησε στο US Open.

Η Μάρτα Κόστιουκ, νούμερο 61 στην παγκόσμια κατάταξη της WTA, έκανε την έκπληξη νικώντας με 2-0 σετ την Αμάντα Ανισίμοβα από τις ΗΠΑ, νούμερο 28 του ταμπλό.

«Δεν έχω αλλάξει στάση για τον πόλεμο και τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Επειδή οι άνθρωποι που λένε ότι δεν θέλουν τον πόλεμο το κάνουν να φαίνεται σαν εμείς (η Ουκρανία) θέλουμε τον πόλεμο. Προφανώς, δεν τον θέλουμε», πρόσθεσε.

Το μόνο τουρνουά Grand Slam που έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι το Wimbledon. Σε όλα τα υπόλοιπα, όπως και στο φετινό Australian Open, συμμετέχουν με ουδέτερη σημαία και τους απαγορεύεται να επιδείξουν τα χρώματα των χωρών τους. «Όποιος μιλά ξεκάθαρα (εναντίον του πολέμου) πιστεύω ότι έχει κάθε δικαίωμα να είναι στο τουρ, αν και δεν φτάνει να λένε πως είναι κατά του πολέμου, αλλά όποιος δεν το κάνει… απλά πιστεύω ότι δεν είναι ανθρώπινο», δήλωσε η Κόστιουκ.

«Δεν μιλάω σε κανέναν», συμπλήρωσε, αναφερόμενη στους Ρώσους και Λευκορώσους συναθλητές της. «Μετά βίας τους λέω “γεια”», αποκάλυψε.

Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας της Κόστιουκ βρίσκονται στο Κίεβο, μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο παππούς της. Επικοινωνεί μαζί τους τακτικά και λέει πως είναι τρομακτικό το πώς όλοι τους έχουν συνηθίσει τόσο τη φρίκη του πολέμου.

«Είμαι πιο αγχωμένη που είμαι απ’ έξω και παρακολουθώ, από το να ήμουν εκεί», είπε. Τόνισε πως επισκέφθηκε το Κίεβο τον περασμένο Οκτώβριο και έφυγε λίγες ημέρες προτού πύραυλοι πλήξουν το κέντρο της πόλης.

Η τενίστρια λέει πως δεν έχει αμφιβολία ότι στο τέλος η Ουκρανία θα νικήσει τον πόλεμο. «Δεν θα είχαμε πιθανότητα, αν δεν σκεφτόμασταν έτσι», τόνισε. «Απαιτεί χρόνο και δυστυχώς πολλές απώλειες και θανάτους, συμπεριλαμβανομένων αθώων ανθρώπων. Αυτή είναι η πίστη μας και πιστεύω πως θα βγούμε από αυτό πιο δυνατοί», κατέληξε η αθλήτρια.

Η Κόστιουκ βρίσκεται στο πάνω μέρος του ταμπλό του μονού των γυναικών, όπως και η Μαρία Σάκκαρη. Για το δεύτερο γύρο θα αναμετρηθεί με την Αυστραλή Ολίβια Γκαντέτσκι, ενώ στον 3ο γύρο ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει την Αλιακσάντρα Σάσνοβιτς από τη Λευκορωσία.