Η Ρωσία και η Λευκορωσία βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Σερ Κρεγκ Ρίντι.

Ο Ρίντι, ο οποίος είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για σχεδόν 30 χρόνια, έχει μεγάλη επιρροή στο σώμα, σύμφωνα με τον «The Guardian», και υποστηρίζει πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για τους αθλητές από τις δύο χώρες να επιστρέψουν σύντομα στο διεθνές στερέωμα.

Ανέφερε ότι σύντομα θα αρχίσει η προκριματική διαδικασία πολλών ολυμπιακών αθλημάτων και οι αθλητές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι σε δύο χρόνια.

«Η απόφαση για το τί θα πρέπει να γίνει με αυτές τις δύο χώρες θα πρέπει να παρθεί σύντομα, νομίζω. Η εκτίμησή μου είναι ότι το γενικό αίσθημα (σ.σ. στους κύκλους της ΔΟΕ) είναι πως δεν θα πρέπει να προκριθούν. Αρκετοί προσπαθούν να σκεφτούν μια φόρμουλα ώστε να υπάρχει κάποιος βαθμός εκπροσώπησης, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος τρόπος για να συμβεί αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η ΔΟΕ πρότεινε στις Ομοσπονδίες να απαγορεύσει τη συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών από το να λάβουν μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις «προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των διοργανώσεων, αλλά και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων».

Ο Ρίντι πρόσθεσε ότι στην «ολυμπιακή οικογένεια» αυτή η άποψη δεν έχει αλλάξει. Ως τώρα, οι εξαιρέσεις είναι η ποδηλασία, το τζούντο και το τένις. Σ’ αυτά τα τρία αθλήματα έχει επιτραπεί η παρουσία Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών ακόμη κι αν δεν αγωνίζονται υπό τη σημαία της χώρας τους. Βέβαια, στο πρόσφατο τουρνουά Grand Slam του τένις, το Wimbledon, δεν επετράπη η παρουσία τους.

«Τα προκριματικά αρχίζουν οπότε υπάρχουν ομοσπονδίες που αναρρωτιούνται τι θα συμβεί με αυτούς τους αθλητές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία και δεν υπάρχει σιγουριά πως ενώ σε όλα τα άλλα αθλήματα απαγορεύεται η συμμετοχή τους σ’ αυτά τα τρία θα επιτραπεί». Σημείωσε, δε, πως θα είναι δύσκολο κιόλας να προβλεφθεί να… επιτραπεί η συμμετοχή σε αθλητές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία να μπουν στην προκριματική διαδικασία αφού αυτή αρχίσει γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους.