Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ, κάλεσε με μήνυμά του στο Instagram, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κατά πολλούς κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών έγραψε το κείμενο συγκινημένος από την προσπάθεια της εθνικής Ουκρανίας να περάσει στο Μουντιάλ.

Πριν από λίγες ώρες, οι Ουκρανοί νίκησαν με 3-1 τη Σκωτία στα ημιτελικά των πλέι οφ της προκριματικής διαδικασίας και προκρίθηκαν στον τελικό της Κυριακής κόντρα στην Ουαλία (5/6).

«Βλαντίμιρ Πούτιν, σήμερα (σ.σ. χθες) η Ουκρανία προσπαθεί να ξεχάσει, τουλάχιστον για 90 λεπτά, ότι η τραγωδία κατασπαράζει τη χώρα», έγραψε ο Πελέ σε ανοιχτό γράμμα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θέλω να χρησιμοποιήσω το αποψινό παιχνίδι ως μια ευκαιρία για να ζητήσω: Σταματήστε την εισβολή. Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για αυτή την ασταμάτητη βία», ανέφερε ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

«Αυτή η πολεμική σύρραξη είναι κακή, αδικαιολόγητη και προκαλεί μονάχα πόνο, φόβο, τρόμο και άγχος… Οι πόλεμοι υπάρχουν μόνο για χωρίζουν τα έθνη και δεν υπάρχει καμία ιδεολογία που να δικαιολογεί την εκτόξευση βλημάτων που θάβουν τα όνειρα των παιδιών, καταστρέφουν οικογένειες και σκοτώνουν τους αθώους».

Ο Πελέ, έπειτα, θυμήθηκε τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο περιθώριο της κλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 που έγινε στη Μόσχα και «τα χαμόγελα που συνοδεύτηκαν από μια μακρά χειραψία». «Στα χέρια σου έχεις δύναμη να σταματήσεις τον πόλεμο. Τα ίδια που έσφιξα στη Μόσχα στην τελευταία μας συνάντηση το 2017. Έχω ζήσει οκτώ δεκαετίες στις οποίες έχω δει ηγέτες να γεμίζουν με μίσος τους λαούς στο όνομα της ασφάλειας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σ’ εκείνα τα χρόνια. Πρέπει να εξελιχθούμε», κατέληξε.

Το μήνυμα του Πελέ αν μη τι άλλο έχει ξεχωριστεί αξία. Ο 81χρονος θρυλικός ποδοσφαιριστής σπανίως παίρνει θέση σε κοινωνικά ή και πολιτικά ζητήματα και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί πολλάκις γι’ αυτή του τη στάση. Τώρα, η φωνή του ενώνεται μαζί με τόσες άλλες που θέλουν να μπει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.