Το βράδυ της Κυριακής το Λυών – Μαρσέιγ διακόπηκε επειδή ένας οπαδός των γηπεδούχων πέταξε μπουκάλι και χτύπησε στο κεφάλι τον Ντιμίτρι Παγιέ των φιλοξενούμενων. Μέχρι και την περσινή σεζόν κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη είδηση, αλλά φέτος τα περιστατικά βίας έχουνν γίνει… ρουτίνα στη Ligue 1, με αποτέλεσμα η γαλλική κυβέρνηση να προχωράει στη λήψη νέων μέτρων για να επανέλθει η ηρεμία.

Η Γαλλία έχει μεγάλο πρόβλημα φέτος με τη βία στα γήπεδα και με τα ΜΜΕ να ασχολούνται εκτενώς, αφού όλο αυτό δεν είναι και η καλύτερη διαφήμιση για το πρωτάθλημα, το θέμα παίρνει και πολιτική διάσταση. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, δηλαδή, αν η κυβέρνηση της χώρας θα ήθελε να ασχολείται με το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή, αλλά αναγκάζεται να το κάνει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράλντ Νταρμανέν, συναντήθηκε σήμερα Τρίτη (23/11) με την υπουργό ΑΘλητισμού, Ροξάνα Μαρατσινεάνου, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της βίας στα γήπεδα και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τα τρία νέα μέτρα

Με βάση τα γαλλικά δημοσιεύματα, αυτά που είπε ο Νταρμανέν στη συνάντηση ήταν τα εξής: Πρώτον, θα εξεταστεί σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο αποκλεισμού των οπαδών σε κάποια γήπεδα. Δεύτερον, θα πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες κάμερες παρακολούθησης στα γήπεδα. Τρίτον, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος θα μπορεί να αποφασίζει τη διακοπή των αγώνων όταν υπάρχει οπαδική βία.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια πράγματα να συμβούν ξανά, έτσι ώστε το ποδόσφαιρο να παραμείνει ένα δημοφιλές γεγονός», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.