Τη φιλοδοξία του να επαναφέρει την ΑΕΚ εκεί που της αρμόζει με σκληρή δουλειά, αλλά και ρεαλισμό εξέφρασε ο Ντράγκαν Σάκοτα κατά την παρουσίασή του.

Μια ΑΕΚ που θα πρωταγωνιστεί, αλλά με αργά και σταθερά βήματα και ρεαλιστικές απαιτήσεις από όλους, θέλει να δημιουργήσει ο Ντράγκαν Σάκοτα, όπως δήλωσε κατά την παρουσίασή του. Ο νέος προπονητής της «Ένωσης» δήλωσε ευτυχής που επέστρεψε, αλλά αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν. Τόνισε πως δεν νιώθει πίεση, αλλά αντιλαμβάνεται αυτή που δημιουργείται από το όνομα της ομάδας και την ιστορία της. Παράλληλα, εξέφρασε τη φιλοδοξία να αναδείξει παίκτες, όπως συνέβη και στο παρελθόν, τονίζοντας πως από την πρωταθλήτρια ομάδα του 2002 η ΑΕΚ ανέδειξε μέχρι και… υπουργό.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Αλέξης Αλεξίου, δήλωσε: «Η παρουσία μου είναι για τυπικούς λόγους. Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον κύριο Σάκοτα. Έρχεται, αναλαμβάνει την ομάδα σε μια δύσκολη και περίεργη καμπή και σκοπός του είναι να πράξει αυτά που εκείνος ξέρει καλύτερα από τον καθέναν. Η ιστορία του είναι δεδομένη, η πορεία του στο άθλημα είναι γνωστή σε όλους, το όνομά του είναι σημείο αναφοράς στο τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα κι ελπίζουμε αυτό το σημείο αναφοράς να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής της ομάδας στις νίκες και στην επανακατάκτηση τίτλων. Τον καλωσορίζουμε στην ΑΕΚ, στην οικογένειά του, από την οποία έλειπε για λόγους επαγγελματικούς, αλλά δεν απουσίαζε ποτέ. Επανήλθε και τον ευχαριστούμε πολύ».

Αναλυτικά, ο Ντράγκαν Σάκοτα μίλησε για:
-Tη συμφωνία του με την ΑΕΚ: «Το μπάσκετ στην Ελλάδα περνά αρκετά δύσκολες στιγμές και όλοι θέλουμε να ξαναέρθει στο σημείο που ήταν πριν δέκα χρόνια. Για μένα η επιστροφή στο ελληνικό μπάσκετ σημαίνει πολλά. Ουσιαστικά πάντα ήμουν εδώ, καθώς ζω στην Ελλάδα. Πάντα είχα την ευχή να ξαναγυρίσω και υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης του πρωταθλήματος. Ελπίζω ότι εκτός των δύο μεγάλων θα υπάρχουν κι άλλες ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν. Ένα πρωτάθλημα είναι τόσο δυνατό όσο δυνατή είναι η τελευταία ομάδα του. Πιστεύω πως έχω ακόμη να δώσω και να προσφέρω. Όταν μιλάμε για την ΑΕΚ, όλοι εμείς είμαστε μικροί. Πολλοί πάνε κι έρχονται, αλλά λίγοι γράφουν ιστορία και είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου, τόσο εγώ όσο και ο Ντούσαν που ξεκίνησε με τίτλο στο εφηβικό. Βλέπετε παίκτες όπως ο Ζήσης, ο Μπουρούσης, ο Άντιτς, ο Χόλντεν, ο Χατζής και ο Κακιούζης τι καριέρα έχουν κάνει και πόσους τίτλους κατέκτησαν. Ήταν καλές επιλογές, ένα καλό πρόγραμμα και τα αποτελέσματα ήρθαν. Υπάρχει τώρα ο ίδιος στόχος, αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα οικονομικά στενεύουν εδώ και χρόνια, αλλά ελπίζουμε ότι θα βρούμε το δρόμο, γιατί τα ταλέντα υπάρχουν αλλά το θέμα είναι να μη φεύγουν. Εμείς πρέπει να επιλέξουμε έναν σωστό δρόμο, με ένα πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει και έχει στόχο την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης».

-Tα άμεσα πλάνα του για την ΑΕΚ: «Δεν είναι ευχάριστη στιγμή για να μπω τώρα στο πρωτάθλημα, ούτε είχα σκοπό να το κάνω τώρα. Η ομάδα μαζεύτηκε πολύ αργά, ανέβηκε το ενδιαφέρον πάρα πολύ γρήγορα και κάποια αποτελέσματα δεν βοήθησαν για να βγει η πραγματική εικόνα. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ξέρω τι σημαίνει για έναν προπονητή να φεύγει κι έναν άλλο να έρχεται. Είναι δύσκολο να δίνεις υποσχέσεις, αλλά η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και με τη δουλειά θα βρει το δρόμο της για να βγει η φετινή χρονιά όπως πρέπει παίζοντας ένα σωστό και άξιο μπάσκετ. Όταν ήρθα το 2001, υπήρχε συζήτηση για το αν η ΑΕΚ θα μείνει στην κατηγορία. Είχα την ευχή να πάρουμε το πρωτάθλημα και βγήκε αληθινή. Τώρα δεν δίνω υποσχέσεις, αλλά ξέρω τι εύχομαι και τι θέλω. Σε ένα διάστημα ενός μήνα θα ξαναμιλήσουμε για το πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε».

-Tο τι θα θεωρηθεί επιτυχία, αποτυχία και αξιοπρέπεια: «Πολλά πράγματα έχουν γίνει, που δεν βοηθάνε αυτή τη στιγμή. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να φτιάξουμε μια ομάδα που θα πάει καλύτερα. Θα ήθελα κι εγώ να ξέρω πού μπορεί να φτάσει η ομάδα. Μετά από μια προπόνηση δεν μπορώ να ξέρω. Έχω δει πράγματα που μου αρέσουν κι άλλα που δεν μου αρέσουν. Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι την επόμενη μέρα, πώς κάθε παίκτης θα βρει το ρόλο του. Αυτό που θεωρώ επιτυχία είναι ο κόσμος της ΑΕΚ. Στο πρώτο παιχνίδι που είχα πάει στο Κύπελλο, δεν περίμενα τόσο κόσμο. Κανείς δεν περίμενε 7.000 κόσμο στο επόμενο ματς στο ΟΑΚΑ, όμως έγινε. Ένιωθα ωραία ακούγοντας τον κόσμο και θυμήθηκα ωραίες στιγμές. Αυτός ο κόσμος, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα, είναι δίπλα στην ομάδα. Χωρίς κόσμο, πώς θα παίξουμε ωραίο μπάσκετ. Κι εκείνη η ομάδα του 2002 δεν θα πήγαινε τόσο καλά χωρίς τον κόσμο της. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κόσμο που ανταποκρίθηκε έτσι. Πιο συγκεκριμένα θα μιλάμε μετά από κάθε αγώνα για το πού βρίσκεται η ομάδα».

Στο ίδιο ερώτημα ο Αλέξης Αλεξίου απάντησε:
«Η απάντηση από πλευράς διοίκησης δεν δίνεται μόνο σε σχέση με το αγωνιστικό. Η δική μου απάντηση λέει το αυτονόητο. Αποτυχία στο σύνολό της θα είναι η αγωνιστική αποτυχία, δηλαδή να μην πετύχει η ομάδα τους στόχους της σε συνδυασμό με την καλή λειτουργία της εταιρείας. Η αξιοπρέπεια και η επιτυχία είναι πράγματα που πρέπει να συμβαδίζουν. Ανεξαρτήτως αγωνιστικής ή όχι επιτυχίας, αξιοπρεπής πρέπει να είσαι πάντα. Αξιοπρεπής αγωνιστικά είσαι να μην παλεύεις να σωθείς. Αλλά στο μυαλό το δικό μου, επειδή έχουμε ζήσει μεγαλειώδεις στιγμές, η αξιοπρεπής ΑΕΚ είναι η πετυχημένη ΑΕΚ. Η επιτυχία σε πρώτη φάση, τουλάχιστον για φέτος, είναι να μπορέσει η ομάδα αγώνα με αγώνα να βελτιώνεται, να παίζει καλό μπάσκετ και να παίρνει τα αποτελέσματα. Οπότε σταδιακά θα ανεβαίνει και η θέση της στη βαθμολογία. Όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα. Αυτό είναι στο μυαλό της διοίκησης. Τα υπόλοιπα πρέπει να φανούν στο παρκέ».

-Το πού πονά η ΑΕΚ: «Δεν είναι ίδιες οι εποχές με το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επίπεδο του παρελθόντος και να πάρουμε ονόματα που είχαμε στο παρελθόν. Υπάρχουν κάποια σημεία που θα ήθελα να είναι καλύτερα, όπως η θέση του πλέι μέικερ. Πλέον όμως δεν έχουμε δικαίωμα για άλλη αλλαγή στον πρώτο γύρο, οπότε πάμε όπως είμαστε. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους ρόλους μας. Ο Ντελινινκάιτις είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά όχι καθαρός πλέι μέικερ. Ελπίζω όμως με κάποιες οδηγίες να βελτιώσουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας. Η ομάδα δεν είχε επίσης ξένο ψηλό. Δεν υπάρχει καμία ομάδα που να μην έχει ξένο στη θέση ‘5’. Αυτοί οι παίκτες φέρνουν αθλητικά στοιχεία και βοηθάνε πολύ. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια λύση τέτοια για να είμαστε κοντά με τις άλλες ομάδες στο παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Ο Τζάκσον είναι εδώ από χθες. Κάθε παίκτης είναι εδώ να προσπαθήσει, τον κρίνουμε και βλέπουμε».

-Την πίεση για άμεσα αποτελέσματα και πρωταθλητισμό:
«Φαντάζομαι τι πίεση υπάρχει, αλλά εγώ δεν νιώθω πίεση. Είμαι από τους προπονητές που δεν βλέπω μόνο την ερχόμενη αγωνιστική, αλλά προσπαθώ να δω το τέλος. Υπάρχει μια εμπειρία που βοηθά να δεις κάποια πράγματα. Σίγουρα θα προσπαθήσω να βοηθήσω τους παίκτες να μην έχουν πίεση. Στο μπάσκετ υπάρχει η νίκη και η ήττα. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η ισοπαλία. Εδώ δεν έχει (γέλια). Ένας παίκτης για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί θα το κάνει μόνο όταν είναι χαλαρός. Αυτά τα απίστευτα πράγματα που βλέπουμε στο ΝΒΑ γίνονται επειδή οι παίκτες είναι χαλαροί. Η πίεση δεν βοηθάει και για το λόγο αυτό ίσως η διοίκηση ήθελε να έχει εμπειρία. Ο Απόλλων Πατρών είναι καλή ομάδα και σε αυτό το επίπεδο οι διαφορές των ομάδων δεν είναι μεγάλες. Αυτή τη στιγμή θα ήθελα η ομάδα να μπει σε έναν ρυθμό να κερδίζει. Αν δεν κερδίσει, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Νιώθω ότι υπάρχει πίεση σε όλους, είδα και χθες στην προπόνηση παίκτες που ήθελαν να αποδείξουν πράγματα και ήταν αγχωμένοι. Δική μου δουλειά είναι να τους χαλαρώσω».

-Το τι καινούριο θέλει να φέρει στην ΑΕΚ και το μπάσκετ: «Η απόφαση των ομάδων να αναθέσουν την τεχνική ηγεσία σε νέους προπονητές είναι λύση ανάγκης. Υπάρχουν νέα ταλέντα, όπως κάποιοι βοηθοί μου, όπως ο Πεδουλάκης και ο Κατσικάρης, που έγιναν μεγάλοι προπονητές. Αυτοί άλλαξαν φιλοσοφία μαζί μας. Εννοείται πως χρειάζονται συνεργάτες και πάντα θέλω να έχω δίπλα μου νέα παιδιά για να μαθαίνουν πώς σκέφτομαι. Τα σχέδια της ΑΕΚ είναι αρκετά μεγάλα και θα χρειαστούμε πολλά άτομα. Πιστεύω πως ακόμη μπορώ να προσφέρω. Αυτή τη στιγμή κορυφαίος προπονητής είναι ο Σούλης Μαρκόπουλος, που είναι μεγαλύτερος από μένα, για να μην πούμε για την παρουσία του Ίβκοβιτς. Όσο για το τι νέο μπορώ να δώσω, διψάω για νέα πράγματα και θέλω να τα βάλω στο παιχνίδι της ΑΕΚ».

-Το πλάνο που έχει για την ΑΕΚ:
«Από τη μέρα που έφυγα σκεφτόμουν πως κάποια στιγμή θα γυρίσω. Είναι 24 χρόνια από τη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα και ευτυχώς είχα αμέσως επιτυχία για να συνεχίσω να δουλεύω. Σε γενικές γραμμές δεν χάρηκα τόσο το μπάσκετ, γιατί η πίεση για το αποτέλεσμα, ώστε να έχεις δουλειά την επόμενη χρονιά, είναι κάτι απίστευτο. Είναι δύσκολο 13 χρόνια να είσαι προπονητής του Παναθηναϊκού και να είσαι πετυχημένος. Μια φορά να μην πας καλά, όλα ξεχνιούνται. Ήθελα να μπω σε μια ομάδα και να δουλεύω όπως στη Σερβία, όπου οι συνθήκες ήταν τότε όπως τώρα εδώ, μετά την κρίση. Η ΑΕΚ μπορεί να ήταν Β’ Εθνική, αλλά ποτέ δεν ήταν μηδέν. Σκέφτηκα πώς θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο που αρμόζει στην ΑΕΚ. Έχω κάποιες σκέψεις και δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για αυτό το πλάνο, γιατί η συμφωνία έγινε αρκετά απότομα. Αυτή τη στιγμή αποφεύγω να πω κάποια πράγματα για να κάνουμε τη δουλειά σωστά και καλά. Τώρα θέλω να φτιάξω όσο μπορώ καλύτερα αυτή την ομάδα και για το μέλλον κοιτάζουμε. Είδα διάθεση από τη διοίκηση να υπάρχει μια συνέχεια σε σκέψεις που παρουσίασα. Άρχισα να προπονώ στη γειτονιά μου και ανέβηκα επτά κατηγορίες. Αυτές τις χαρές θέλω να ζήσω και πάλι».

-Το τι θα ήθελε να δει στην τωρινή ομάδα από εκείνη του 2002: «Τότε οι συνθήκες δεν ήταν τέλειες. Η διοίκηση είχε αρχίσει να μειώνει το μπάτζετ και είχαμε φέρει λίγους παίκτες. Με είχαν ρωτήσει αν θα σωθούμε τότε και το κράτησα μέσα μου έναν χρόνο. Από εκείνη την ομάδα βγάλαμε τόσους παίκτες, αλλά κι έναν υπουργό, τον Κικίλια. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είδα φοβερή διάθεση από τα παιδιά. Ίσως θα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για αυτό που με ρωτήσατε από τον επόμενο χρόνο».

-Το πόσο δύσκολο είναι να κοουτσάρει τον γιο του: «Δεν είναι πρωτόγνωρο. Και ο Σούλης συνεργάστηκε με τον Χάρη Μαρκόπουλο. Ο Ντούσαν στενοχωρήθηκε πάρα πολύ για τον Βαγγέλη Ζιάγκο, γιατί είχαν πάρα πολύ καλή σχέση. Κι εγώ στενοχωρήθηκα, δεν θα ήθελα να φύγει μακριά από την οικογένεια της ΑΕΚ. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολη η συνεργασία πατέρα-γιου. Ο παίκτης είναι αυτό που είναι. Ο Ντούσαν προσπαθεί στην προπόνηση να είναι πιο ομαδικός από ό,τι χρειάζεται για να δείξει. Είναι αρκετά έξυπνος και καταλαβαίνει. Ελπίζω πως δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στη συνεργασία».

-Το αν μελλοντικά θα αναλάβει πόστο τεχνικού διευθυντή: «Τώρα θα αναλάβω και τους δύο ρόλους γιατί χρειαζόμαστε οργάνωση, να επιλέξουμε βοηθούς, ίσως και προπονητή. Δεν μπορώ να είμαι πάντα στον πάγκο, αλλά θέλω να είμαι στο μπάσκετ. Και οι μεγάλες ομάδες δεν πετυχαίνουν πάντα. Το είδαμε και με τη Μαν. Γιουνάιτεντ. Πουθενά δεν είναι εύκολη η δουλειά. Οι επιλογές που θα γίνουν παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, από τον φροντιστή μέχρι τον προπονητή. Αν πετύχουμε αυτό και φτιάξουμε μια οικογένεια, ό,τι κι αν κάνετε δεν θα μας χαλάσετε (γέλια)».

-Τους συνεργάτες του: «Ο Άγγελος Κορωνιός θα είναι βοηθός μου, ενώ έχει μείνει και ο Αλέξης Φαλέκας, που δεν ξέρω ακόμη γιατί δεν παίζει (γέλια). Θα ήθελα να έχω ακόμη ένα πρόσωπο για σκάουτινγκ, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για μας. Είμαστε σε τέτοια διαδικασία για να βρούμε έναν προπονητή για αυτή τη σημαντική δουλειά. Όσο βελτιώνεται το σωματείο, θα μπούνε κι άλλα πρόσωπα μέσα».

-Τη χρήση του ΟΑΚΑ σαν έδρα: «Υπάρχει συμφωνία με το ΟΑΚΑ. Μα έρευνα λέει πως το 20,1% είναι φίλοι της ΑΕΚ. Δική μας δουλειά είναι να γεμίσουμε το γήπεδο. Και ο Ολυμπιακός που έχει περισσότερο κόσμο δεν γεμίζει το γήπεδο κάθε φορά. Ψάχνουμε τον τρόπο να υπάρχει ένα ενδιαφέρον για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Να γεμίζουμε το γήπεδο, όχι μόνο στους τελικούς. Η παρουσία του κόσμου βοηθά τους παίκτες, ειδικά όσους δεν έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ελπίζω ο κόσμος θα καταλάβει πως οι απαιτήσεις αυτές που δημιουργήθηκαν μετά από τις νίκες στο Κύπελλο δεν βοηθούν. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη».

-Τη συνεργασία με τον Μάκη Αγγελόπουλο:
«Εδώ και χρόνια δεν έχω δει έναν άνθρωπο να μπαίνει σε αυτό το χώρο και να καταλαβαίνει τα πάντα. Εντυπωσιάστηκα! Είχα πολλούς καλούς προέδρους στην καριέρα μου, κάποιοι έγιναν και πολύ καλοί φίλοι μου. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και να πάμε καλά σε όλα όσα είπαμε».

Σε ερώτηση στον Αλέξη Αλεξίου για το θέμα του γηπέδου κι αν υπάρχει περίπτωση μετακόμισης σε μόνιμη έδρα, όπως στο κλειστό του Γαλατσίου, είπε: «Δεν τίθεται θέμα μετακόμισης από το ΟΑΚΑ φέτος. Σκοπός είναι να παραμείνουμε και του χρόνου. Η σύμβαση είναι ισχυρή και διάρκειας για όλη τη φετινή σεζόν, ενώ έχει προπληρωθεί. Το θέμα μετακόμισης σε μόνιμη έδρα είναι στο μυαλό μας, αλλά οι διαδικασίες δεν εξαρτώνται από μας. Το κλειστό του Γαλατσίου είναι υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς από την Πολιτεία. Αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες είναι κάτι που θα μας τραβήξει το ενδιαφέρον ή όχι. Αν οι όροι είναι επαχθείς, δεν θα είναι και επωφελές για την ΑΕΚ το σχέδιο αυτό. Αν η χρήση του παραμείνει ως έχει και τα δεδομένα του είναι όπως πρέπει να είναι, είναι μέσα στα πλάνα και τις σκέψεις μας».

Πηγή: Sport-fm.gr