Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό των ΠΑΟΚ και Ξάνθης θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το προσεχές διάστημα.

Ήταν ένα από τα ενδεχόμενα, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν το πιο πιθανό. Είτε επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες εισηγήσεις όταν εμπλέκονται μεγάλες ομάδες, είτε επειδή δεν πιστεύαμε ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό. Όπως και να έχει, η ΕΕΑ με την εισήγηση της για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας έριξε μια βόμβα που θα… ταρακουνήσει για καιρό το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Καταρχάς, η «καυτή πατάτα» πλέον πάει στα χέρια της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, όπου θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνει αποδεκτή η εισήγηση της ΕΕΑ, κάτι που συμβαίνει συνήθως, ή αν δεν είναι βάσιμη και θα την απορρίψει. Οι πιθανότητες, με βάση όσα έχουν συμβεί ως τώρα αλλά και με δεδομένο ότι η ΕΕΑ θεωρείται η πλέον αρμόδια επιτροπή για τέτοια θέματα, είναι υπέρ του να αποδεχθεί η Πειθαρχική Επιτροπή την εισήγηση για υποβιβασμό. Άρα;

Άρα, οι ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα ασκήσουν το δικαίωμα της έφεσης στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Ελπίδα τους, φυσικά, να δικαιωθούν εκεί, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούν να προσφύγουν στη συγκεκριμένη επιτροπή και όσες ομάδες έχουν έννομο συμφέρον από αυτή την υπόθεση. Ο Ολυμπιακός δηλαδή, για παράδειγμα, που διεκδικεί το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ ή οι ομάδες που μάχονται για την είσοδο στην 6άδα ή για την αποφυγή του υποβιβασμού, αφού ενδεχόμενος υποβιβασμός αυτών των δύο θα… λύσει τα χέρια όσων παλεύουν τώρα για την παραμονή τους.

Το θέμα όμως, νομικά, δύναται να συνεχιστεί και μετά την έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων. Οι ομάδες, για παράδειγμα, μπορούν να προσφύγουν ακόμη και στο CAS, αν και εδώ προκύπτει ένα άλλο θέμα: Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, όποια κι αν είναι αυτή, είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Αν, δηλαδή, αποφασιστεί η αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα, θα πρέπει άμεσα να αποβληθούν! Και το CAS, όπως ξέρουμε όλοι, δεν συνεδριάζει… την επόμενη μέρα της προσφυγής κάποιου, ώστε να ανατρέψει την απόφαση.

Με λίγα λόγια, τα πάντα κρίνονται αρχικά στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League και στη συνέχεια στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Αν η Πειθαρχική της Super League υιοθετήσει την εισήγηση της ΕΕΑ, οι ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα προσφύγουν στην Επιτροπή Εφέσεων, η απόφαση της οποίας -ακόμη κι αν είναι καταδικαστική- εφαρμόζεται άμεσα.