Η προσπάθεια του ενέπνευσε κόσμο και κοσμάκη. Ήταν το ζωντανό παράδειγμα ότι η θέληση μπορεί να νικήσει κάθε εμπόδιο. Από τους σημαντικότερους σπόρτσμεν όλων των εποχών, κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ζωή του θα γίνει ταινία που θα σπάσει ταμεία.

Ο Λανς Άρμστρονγκ ήταν ο αθλητής, ο άνθρωπος του οποίου όλοι ήθελαν να σφίξουν το χέρι. Να χαμογελάσουν δίπλα του, να βγουν μια αναμνηστική φωτογραφία.

Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα. Μέχρι οι Αμερικάνοι να αποδείξουν περίτρανα ότι δεν κολλάνε πουθενά όσον αφορά θέματα ντόπινγκ. Και έβγαλαν στη σέντρα, από τη στιγμή που υπήρχαν ενδείξεις και στη συνέχεια συγκλονιστικές μαρτυρίες, έναν από τους σημαντικότερους αθλητές που είχαν αναδείξει.

Ο Άρμστρονγκ ποτέ δεν βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Το θέμα ωστόσο με το βιολογικό διαβατήριο που πλέον η WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) έχει «κορωνίδα» έβγαλε στην επιφάνεια μια περίπτωση χρήσης, διακίνησης και κατοχής απαγορευμένων ουσιών που θα μείνει στην ιστορία.

Η USADA (Επιτροπή Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ) ξεψάχνισε το θέμα όσο δεν πήγαινε. Και ο φάκελος που δημοσίευσε (περισσότερες από 1.000 σελίδες) συγκλονίζει.

Οι πρώην συναθλητές του στην U.S. Postal Service, ομάδα με την οποία ο Άρμστρονγκ έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του (νικητής 7 φορές του Γύρου Γαλλίας στην ποδηλασία, τις 6 με αυτήν την ομάδα) είπαν ορθά- κοφτά ότι για όλα υπεύθυνος ήταν εκείνος, ο μεγάλος, ο τρανός.

Η φράση που χρησιμοποιεί η USADA για να περιγράψει το όλο σκηνικό σοκάρει: «Το πιο εκλεπτυσμένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού» διαβάζει κάποιος και μένει κάγκελο.

Όσο για την ανάγνωση του φακέλου είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση. Μεταγγίσεις αίματος, χρήση ερυθροποιητίνης, τεστοστερόνης και άλλων απαγορευμένων ουσιών αλλά και διακίνηση είναι καταστάσεις που περιγράφονται στις σελίδες του φακέλου και σηκώνουν την τρίχα σε όποιον τύχει να τη διαβάσει.

Ο Άρμστρονγκ δεν απομυθοποιήθηκε απλώς αλλά έχει γίνει persona non grata για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Ποιος; Αυτός; Ο ποδηλάτης που όλοι αγάπησαν, ο άνθρωπος που όλοι θαύμασαν. Όσο για αυτό που σοκάρει ακόμα περισσότερο είναι η υπερασπιστική του γραμμή. Απλά είπε ότι όλα αυτά είναι ψέμματα και διάλεξε να μην υπερασπιστεί τον εαυτό του στην USADA. Τόσο απλά.

Πηγή: Sday.gr