Μια ιδιότυπη μαύρη αγορά κλεμμένων κοσμημάτων, που ανθεί εδώ και αρκετό καιρό στα στενά πίσω από την πλατεία της Ομόνοιας, έλκει αυτές τις εορταστικές μέρες πολλούς Αθηναίους, σε μια προσπάθεια να βρουν φτηνά δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χρυσοί σταυροί, μενταγιόν και άλλα χρυσαφικά πωλούνται κυρίως από ιρακινούς λαθρομετανάστες σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που από τα χέρια τους περνούν οικογενειακά κειμήλια μεγάλης αξίας, την οποία ούτε διανοούνται όταν τα ξεπουλούν για 20 και 30 ευρώ.

Πίσω από αυτή τη «λαϊκή αγορά χρυσαφικών» κρύβεται μια ολόκληρη βιομηχανία εγκληματικότητας, αφού το συντριπτικό ποσοστό του «εμπορεύματος» προέρχεται από αρπαγές κοσμημάτων από το λαιμό γυναικών, που διαπράττονται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας.

Η μορφή αυτή της λεγόμενης χαμηλής εγκληματικότητας, σύμφωνα με το άρθρο της «Real News», τους τελευταίους μήνες έχει πάρει μορφή επιδημίας και το εύρος της παραμένει άγνωστο στους αστυνομικούς, αφού ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα θύματα μπαίνουν στη διαδικασία της καταγγελίας.