Τα βήματα που ακολούθησαν οι γιατροί, ένα προς ένα, κατά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο, αλλά και όσα προηγήθηκαν της ανακοπής που οδήγησε στην παραπληγία ανέφερε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο παιδίατρος, Αθανάσιος Φίλιας.

Ο γιατρός ήταν ο πρώτος που εξέτασε την Τζωρτζίνα στο δωμάτιο του νοσοκομείου, μετά το επεισόδιο σπασμών που ανέφερε η μητέρα της, διαπιστώνοντας, όπως είπε, πως ήταν σε καλή κατάσταση και δίνοντας οδηγίες για σειρά εξετάσεων.

«Δεν βρέθηκε κάτι παθολογικό» κατέθεσε ο μάρτυρας υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως είχε γίνει πλήρης νευρολογική εξέταση αλλά και μαγνητική εγκεφάλου. «Από τις εξετάσεις δεν υπήρξαν ευρήματα ότι είχε σπασμούς το παιδί» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως σπασμοί μπορούν να προκληθούν, ανάμεσα σε άλλα, από εγκεφαλικό, όγκο στο κεφάλι, φάρμακα.

Αναφερόμενος δε στην εξέταση από την καρδιολόγο, η οποία τελικά δεν έγινε παρά το γεγονός ότι είχαν κλείσει ραντεβού, ο μάρτυρας είπε πως η κατηγορούμενη τους ενημέρωσε πως λίγες ημέρες πριν η γιατρός είχε δει το παιδί.

«Σε επικοινωνία που είχα με την καρδιολόγο με ενημέρωσε πως δεν υπάρχει λόγος να ξαναδεί το παιδί καθώς είχε κάνει καρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς» κατέθεσε ο γιατρός.

Ο κ. Φίλιας αναφέρθηκε και στο επεισόδιο με τον εμετό της Τζωρτζίνας, μια ημέρα πριν την ανακοπή, που ήταν ο λόγος που δεν δόθηκε εξιτήριο στο παιδί αλλά και για την αγωγή που του χορηγήθηκε. «Από τον έλεγχο που κάναμε δεν βρήκαμε κάτι το παθολογικό» επανέλαβε ο γιατρός.

«Κάθε μαμά που έρχεται στο νοσοκομείο περιμένει τι θα πει ο γιατρός»

Ο μάρτυρας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις αναφορές της Ρούλας Πισπιρίγκου για σπασμούς του παιδιού με την υπεράσπιση να σημειώνει πως αυτή είναι «η αφετηρία της υπόθεσης» καθώς θεωρήθηκε ύποπτη η κατηγορούμενη για «κατασκευή» και κατηγορήθηκε για απόπειρα.

Αλέξης Κούγιας: Καταλήγετε ότι η κατηγορούμενη είπε ψέματα γιατί δεν βρέθηκε κάτι στο εγκεφαλογράφημα; Αυτό που περιέγραψε είναι κάτι ασύνηθες;

Μάρτυρας: Φυσιολογικό δεν είναι

Αλέξης Κούγιας: Περιέγραψε κάτι άλλο;

Μάρτυρας: Μα μόνο από την περιγραφή μπαίνει η υποψία σπασμών και είσαι υποχρεωμένος να κανείς τις εξετάσεις.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να πει αν η κατηγορούμενη γνώριζε ότι θα γινόταν εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο. «Κάθε μαμά που έρχεται στο νοσοκομείο περιμένει τι θα πει ο γιατρός» είπε.

Αλέξης Κούγιας: Έκανε κάτι η κατηγορούμενη για την παραμονή του παιδιού στο νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Οι γιατροί αποφάσισαν

Αλέξης Κούγιας: Είχε τη δυνατότητα να πετύχει μείωση οξυγόνου;

Μάρτυρας: Με ποιο τρόπο;

Νωρίτερα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης της κατηγορούμενης να διαβιβάσει απόσπασμα των αναφορών για διαρροή της δικογραφίας σε συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων.