Καταδικάστηκε ο καθηγητής – γυναικολόγος για σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες κατά τη διάρκεια γυναικολογικών εξετάσεων, μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει στη Θεσσαλονίκη το 2015 και 2016. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, ο καθηγητής κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη εις βάρος και των τριών φοιτητριών ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η έφεση του είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του γιατρού για τη σεξουαλική κακοποίηση των δύο από τις τρεις φοιτήτριες.

Σύμφωνα με όσα είπε η εισαγγελέας, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο «Οι καταθέσεις των δύο πρώτων καταγγελλουσών ήταν ειλικρινείς. Δεν υπήρχε άλλο κίνητρο για τις καταγγελίες. Οι ενέργειες του κατηγορούμενου κατά τη γυναικολογική εξέταση αποσκοπούσαν στη σεξουαλική του διέγερση” ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός για τις δύο πρώτες καταγγέλλουσες. “Διαφορετική” χαρακτήρισε την περίπτωση της τρίτης κοπέλας. “Δεν βίωσε κάποια οδυνηρή εμπειρία στην εξέταση. Το ύφος και ο τόνος της φωνής της κατά την κατάθεση της κατέδειξαν ότι δεν έλεγε αλήθεια. Αλλά αδικήματα τελέστηκαν σε βάρος της (όπως άσεμνες χειρονομίες κ.α.) που διώκονται κατ΄ έγκληση. Δεν ήταν όμως κατάχρηση σε γενετήσια πράξη».

Παράλληλα ζήτησε να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για αυτή την περίπτωση.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γυναικολόγος καλούσε τις φοιτήτριες του στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση και τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης ο καθηγητής φέρεται ότι με πρόσχημα την επαγγελματική αποκατάσταση έπειθε τις κοπέλες να μη μιλήσουν ή άλλες φορές τις εκβίαζε απειλώντας ότι δεν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε και σήμερα συγκέντρωση αλληλεγγύης από μέλη γυναικείων οργανώσεων και φοιτητικών συλλογών κ.α.