Εξώδικα, εισαγγελείς, μηνύσεις, εκπαιδευτικοί και γονείς σε αστυνομικά τμήματα. Τα περιστατικά όπου αρνητές γονείς επιτίθενται σε εκπαιδευτικούς δεν είναι «καινούργιο φρούτο», σημειώνονταν και το περσινό σχολικό έτος.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Αυτό που αλλάζει σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς που μιλούν στο Newsbeast είναι το άγχος που νιώθουν πια με την υποχρεωτικότητα (και τις επιπτώσεις της) οι συγκεκριμένοι γονείς κι η καλή πια οργάνωση μέσα από τις social media ομάδες, εκεί όπου ανταλλάσσουν ιδέες και κυρίως νομικές συμβουλές για το ποια δικαιώματα πρέπει να επικαλούνται όταν προχωρούν στις πράξεις τους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί, φαίνεται πως ανταλάσσουν και τηλέφωνα συγκεκριμένων δικηγόρων που μπορούν να τους υποστηρίξουν.

Σημειώνεται ότι σήμερα νωρίτερα, o πρόεδρος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας), Θανάσης Κινινής, αποκάλυψε ένα νέο περιστατικό με γονείς που αρνούνται να τηρήσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Ο λόγος για γονείς από την Βόρεια Ελλάδα που μαζί με τα παιδιά τους έστειλαν «εξώδικο» στην διδασκαλική ομοσπονδία, με το οποίο ζητούν από 50.000 μέχρι 500.000 ευρώ ανά πράξη και ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη.

«Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά που έδωσε την εντολή να μεταφερθούν γονείς και καθηγητές στο τμήμα δεν γνωρίζει τις άνωθεν εντολές που έχουν οι εκπαιδευτικοί για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορονοϊού;» αναρωτιέται η Γιώτα Βενετοπούλου, μέλος του Δ.Σ της ΔΟΕ, σχολιάζοντας το περιστατικό στα Καμίνια την περασμένη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου.

Όπως συνεχίζει να περιγράφει η ίδια: «Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη της σχολικής χρονιάς κι αυτή στην οποία είδαμε παράλληλα και τα πρώτα κρούσματα αντιδράσεων από αρνητές γονείς. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μάλιστα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα αυτών των γονιών και περισσότερα περιστατικά, μάλλον επειδή εκεί υπάρχει και πίεση να εμβολιαστούν οι έφηβοι. Όσοι γονείς δεν θέλουν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους νιώθουν διπλή πίεση με τα rapid test και τις μάσκες και τελικά ξεσπούν στο σχολείο».

Απόσπασμα από ένα τυπικό mail διαμαρτυρίας από αυτά που λαμβάνουν εκπαιδευτικοί φορείς. Το συγεκεκριμένο έχει σταλεί από ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς όμως σύμφωνα με τους παραλήπτες του mail: «είναι ακριβώς η ίδια επιχειρηματολογία που ακούμε και από τους αρνητές γονείς»

Σημειώνεται εδώ ότι μιλώντας στο Newsbeast τη περασμένη Παρασκευή, ο Ηλίας Πατίδης πρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά είχε περιγράψει τα εξής: «Σε κάθε σχολείο υπάρχουν πια 3 με 4 γονείς, μια μειοψηφία μεν αλλά διαφορετικά οργανωμένη σε σχέση με πέρυσι. Αυτοί οι γονείς χρησιμοποιώντας διαφορών ειδών έγγραφα, περί δικαιωμάτων των παιδιών για παράδειγμα, έγγραφα γενικά και αόριστα λένε ότι δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η είσοδος των παιδιών τους στο σχολείο. Αυτό φέτος γίνεται με πιο οργανωμένο τρόπο. Πολλά από αυτά τα έγγραφα έχουν υπογραφές δικηγόρων. Είναι γεμάτα απειλές και υπονοούμενα».

Η κα Βενετοπούλου συμφωνεί με τον κο Πατίδη: «Είναι σίγουρα οργανωμένοι- το κάνουν μέσα από ομάδες στα social media και εκεί ανταλλάσσουν ιδέες και συμβουλές πως να προχωρήσουν στον αγώνα τους».

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που μίλησαν στο Newsbeast, οι αρνητές γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί στέλνουν διαρκώς mail προς πάσα κατεύθυνση- εκπαιδευτικούς φορείς, υπουργείο Παιδείας αλλά και καθηγητές και διευθυντές σχολείων.

Πάντως, όπως μας εξήγησαν τόσο η κα Βεντοπούλου και ο κος Πατίδης, τα…live περιστατικά με αρνητές στα σχολεία δεν είναι πολλά, όμως αυτοί που προχωρούν σε αυτές τις κινήσεις…«κάνουν θόρυβο».

Αντιθέτως, η αποστολή mail διαμαρτυρίας, τα οποία ενίοτε περιέχουν ξεκάθαρες απειλές και πολλές άλλες, υπονοούμενα, πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Στα mail, οι υπογράφοντες επικαλούνται συνταγματικά δικαιώματα, περί αυτοδιάθεσης του σώματος, περί άρνησης για παρεμβατικές πράξεις (όπως τα self test), περί δικαιωμάτων στη μόρφωση κ.ο.κ. Τα έγγραφα αυτά συχνά φτάνουν τις 20 σελίδες ενώ τα mail επαναλαμβάνονται διαρκώς από τους ίδιους και τους ίδιους αποστολείς.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο η υπουργός Παιδείας, κα Κεραμέως είχε ανακοινώσει ότι το υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει οικονομικά, καλύπτοντας όλα τους τα δικαστικά έξοδα, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, για μηνύσεις και αγωγές που έχουν δεχθεί για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. «Τί συμβαίνει όμως σε περιπτώσεις σαν αυτές στα Καμίνια και μέχρι να εκδικαστεί μια τέτοια υπόθεση; Θα ξαναδούμε εκπαιδευτικούς να σέρνονται σε αστυνομικά τμήματα;» αναρωτιέται ο κος Πατίδης. Όπως τονίζει μάλιστα ο ίδιος, στην περίπτωση στα Καμίνια, η διευθύντρια γλύτωσε το αυτόφωρο γιατί ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά συμβούλευσε τη διευθύντρια να κάνει και αυτή μήνυση.

κομμάτι από ένα 10σελιδο παράρτημα με τα συνταγματικά δικαιώματα που επικαλούνται οι αρνήτες στα mail που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση

Χθες (19/9) σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό και μετά το σάλο που προκλήθηκε μετά από το περιστατικό στα Καμίνια, η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως: «Συγχαίρω τη διευθύντρια που έκανε τη δουλειά της. Θα είμαστε κοντά στους λειτουργούς. Εχει δοθεί οδηγία σε όλα τα Σώματα, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Παρόλα αυτά, όπως είπε στο Newsbeast ο κος Πατίδης, οι εκπαιδευτικοί θέλουν να υπάρχει ακαταδίωκτο για τέτοια περιστατικά και όχι απλώς να αφήνονται ελεύθεροι όταν οδηγηθούν στο τμήμα.

Σύμφωνα επίσης με τους ίδιους, φαίνεται να υπάρχει μια κοινή ιδεολογική γραμμή στις συγκεκριμένες συμπεριφορές και σε κινήσεις που σύντομα αναμένεται να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στα σχολεία,όπως η άρνηση γονέων να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους το νεοεισερχόμενο μάθημα της σεξουαλικής αγωγής.

Μάλιστα, σήμερα κιόλας, μια μόλις εβδομάδα μετά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς τα «Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών» ετοιμάζουν στις 17.00, Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας ενάντια στο μάθημα της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.