Ένα πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνιστές γονείς αρνητές του κορονοϊού και εκπαιδευτικούς ενός σχολείου στον Πειραιά, τους οποίους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, προκαλώντας οργή στο σύλλογο διδασκόντων της πόλης αλλά και προβληματισμό για τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα των αρνητών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Πειραιά, γονείς ενός μαθητή του Γυμνασίου Καμινίων έκαναν μήνυση κατά τριών εκπαιδευτικών την περασμένη Τρίτη επειδή οι τελευταίοι αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο στο παιδί του, μια και δεν διέθετε self-test, ενώ αρνούνταν να φορέσει και την προστατευτική μάσκα.

Αμέσως μετά τη μήνυση, περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο σχολείο και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μπουν μέσα σε αυτό, ώστε να τούς οδηγήσει στο Τμήμα, όπου έδωσαν πολύωρη κατάθεση. Στην ανακοίνωση οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την οργή τους, ζητώντας μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών, αλλά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία.

Παράλληλα καταγγέλλουν την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτηρίζουν, ενέργεια της Αστυνομίας στο Γυμνάσιο Καμινίων και απαιτούν να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιο περιστατικό.

Πρόεδρος ΕΛΜΕ: Να υπάρξει ακαταδίωκτο για τους εκπαιδευτικούς, δεν μπορούμε να σερνόμαστε στα αστυνομικά τμήματα

Ο πρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης, σχολιάζοντας το πρωτοφανές περιστατικό στο Newsbeast, ζητά να υπάρξει το ακαταδίωκτο για τους εκπαιδευτικούς, αναφέρει πως οι γονείς χρησιμοποιώντας διάφορα έγγραφα πολλές φορές με υπογραφές δικηγόρων λένε ότι δεν μπορεί να εμποδιστεί η είσοδός τους στο σχολείο, ενώ τονίζει πως οι εκπαιδευτικοί είναι ανυπεράσπιστοι.

«Από τις 14 Σεπτεμβρίου από όταν και συνέβη το περιστατικό το παιδί παραμένει εκτός σχολείου. Σε κάθε σχολείο υπάρχουν πια 3 με 4 γονείς, μια μειοψηφία μεν αλλά διαφορετικά οργανωμένη σε σχέση με πέρυσι. Αυτοί οι γονείς χρησιμοποιώντας διαφορών ειδών έγγραφα, περί δικαιωμάτων των παιδιών για παράδειγμα, έγγραφα γενικά και αόριστα λένε ότι δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η είσοδος των παιδιών τους στο σχολείο. Αυτό φέτος γίνεται με πιο οργανωμένο τρόπο πια. Πολλά αυτά τα έγγραφα έχουν υπογραφές δικηγόρων. Είναι γεμάτα απειλές και υπονοούμενα. Οι εκπαιδευτικοί είναι ανυπεράσπιστοι και τα αρμόδια Υπουργεία – ΠροΠο και παιδείας- πρέπει να μας προστατέψουν. Πρέπει να υπάρξει ακαταδίωκτο για τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, δεν μπορούμε να σερνόμαστε στα αστυνομικά τμήματα», τονίζει ο κ. Πατίδης.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά για το περιστατικό

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά για το περιστατικό:

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Την Τρίτη 14/9 γονέας μαθητή του Γυμνασίου Καμινίων, προχώρησε σε μήνυση κατά 3 μελών του Συλλόγου Διδασκόντων (Διευθύντρια, Υποδιευθυντή και την υπεύθυνο Covid), επειδή εφάρμοσαν το νόμο και αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο στο παιδί του, μια και δεν διέθετε self-test, ενώ αρνούνταν να φορέσει και την προστατευτική μάσκα.

Αμέσως μετά ακολούθησε το εξής εξοργιστικό γεγονός: περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο σχολείο και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μπουν μέσα σε αυτό, ώστε να τούς οδηγήσει στο Τμήμα! Μπροστά στα μάτια εκατοντάδων μαθητών και δεκάδων συναδέλφων, οι εκπαιδευτικοί επιβιβάστηκαν στο περιπολικό και πήγαν στο Τμήμα, λόγω της μήνυσης του γονιού που (επαναλαμβάνουμε) αρνούνταν να κάνει το παιδί του self-test, αλλά και να φορέσει μάσκα!

Τελικά, μετά από πολύωρη κατάθεση (!), την (αναγκαστική κάτω από αυτές τις συνθήκες) υποβολή μήνυσης από τη Διευθύντρια του σχολείου και την παρέμβαση εισαγγελέα, οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν οδηγήθηκαν δηλαδή στο αυτόφωρο.

Πραγματικά, τα γεγονότα προκαλούν οργή.

Τα σχολεία από τη μία είναι ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία, με ευθύνη της κυβέρνησης. Η ΕΛΜΕ έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά (βλέπε π.χ. ανακοίνωση υπ’ αριθμ. 277/3-9-2021).

Οι συνάδελφοι από την άλλη, που κάνουν ό, τι μπορούν για να κρατήσουν τα σχολεία ασφαλή μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχοντας συνείδηση της κοινωνικής τους ευθύνης και του ρόλου τους, έχοντας συνείδηση των αυτονόητων, στοιχειωδών μέτρων (όπως η μάσκα) που πρέπει να τηρούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, οδηγούνται με περιπολικό στο Τμήμα από τον κάθε ένα, που κάνει μηνύσεις, επειδή δεν θέλει το παιδί του να φοράει ούτε μάσκα!

Μα καλά, είναι δυνατόν; Έλεος!

Τους εκπαιδευτικούς του σχολείου βρήκε να προσάγει η Αστυνομία στο Τμήμα;

Τις τελευταίες μέρες τα φαινόμενα απειλών απέναντι σε εκπαιδευτικούς από διάφορους “αρνητές” γονείς, έχουν αυξηθεί. Σε πάρα πολλά σχολεία εμφανίζονται μεμονωμένες περιπτώσεις γονιών που εκτοξεύουν απειλές, που απειλούν με μηνύσεις, καταθέτουν εξώδικα ή κείμενα γραμμένα από δικηγόρους (πολλές φορές πανομοιότυπα), απαιτώντας την είσοδο των παιδιών τους στο σχολείο, χωρίς μάσκα και self-test.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη!

Να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών, αλλά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία!

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της Αστυνομίας στο Γυμνάσιο Καμινίων και απαιτούμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιο εξοργιστικό περιστατικό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του Γυμνασίου Καμινίων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.