Σε οριακό σημείο που δεν διασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια κρατουμένων και εργαζομένων, βρίσκεται πλέον η κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου.

Ο αριθμός των κρατουμένων είναι τριπλάσιος από τη δυναμικότητα της φυλακής με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων να είναι απαράδεκτες, όπως και οι συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς.

Στρώματα στους διαδρόμους, κοριούς και κάθε είδους ζωύφιο, είναι μόνο κάποιες από τις τραγικές εικόνες που περιέγραψαν στα μέλη του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της επέκτασης και συντήρησης της φυλακής, τουλάχιστον μέχρι την κατασκευή νέου καταστήματος σε κάποια άλλη περιοχή.

Στις φυλακές Σταυρακίου κρατούνται σήμερα 270 κρατούμενοι, όταν τα κελιά, οι τουαλέτες και όλες οι υποδομές έχουν σχεδιαστεί για την κράτηση 90 περίπου κρατουμένων, όπως σημείωσε η πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελένη Αγαπητού.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης του κτιρίου, εργασίες αποκατάστασης της θέρμανσης, καθώς δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ, όπως προβλέπεται σε μελέτη που εκπονούν οι υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Μία δεύτερη μελέτη αφορά την ασφάλεια, η οποία επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Υπερπληθυσμός υπάρχει σε όλες τις φυλακές της χώρας, αφού έχουμε 6500 κρατούμενους περισσότερους από αυτούς που μπορούν να φιλοξενήσουν τα σωφρονιστικά καταστήματα. Όμως οι δικές μας φυλακές είναι υπό κατάρρευση», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Αγαπητού.

Την ίδια ώρα μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην εξωτερική φρουρά των φυλακών, αφού οι περικοπές στα νυχτερινά, τις υπερωρίες και τις αργίες, σημαίνει ουσιαστικά πως δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους όπως η μεταγωγή κρατουμένων στα νοσοκομειακά ιδρύματα της πόλης.

«Παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσουν τους κρατούμενους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος των αστυνομικών εξωτερικής φρουράς Παύλος Νικολός, επισημαίνοντας πως παραμένει σε τέλμα η πρόταση για κατασκευή νέων φυλακών στην Κόντσικα του δήμου Μπιζανίου.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ