Αντιδρά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στις προτάσεις Πικραμένου

«Οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος»


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
15:44
17/06/2020
Αντιδρά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στις προτάσεις Πικραμένου
1
loading

Μετά την Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει «την απόλυτη αντίθεση της» στις προτάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου περί κατάργησης της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών και περί διορισμού δικαστών επί θητεία.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση αναφέρει:

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμένου, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και αφορούν:

α) τον διαχωρισμό των δικαστικών λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία,

β) τη μονιμοποίηση των τακτικών δικαστικών λειτουργών σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγηση και

γ) την προαγωγή των δικαστικών λειτουργών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της με τις ανωτέρω υπό σκέψη νομοθετικές παρεμβάσεις και τούτο διότι, δεν συνάδουν με τις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1, 88 παρ. 1, 90 του Συντάγματος,  στις οποίες ρητά  προβλέπεται ισοβιότητα και όχι μονιμότητα των τακτικών δικαστικών λειτουργών και απαγορεύεται ο διορισμός ως  δικαστικών  λειτουργών άλλων προσώπων (εν προκειμένω καθηγητών ΑΕΙ ή δικηγόρων) και μάλιστα επί θητεία.

Περαιτέρω σχετικά με την αξιολόγηση των υπό διορισμό δικαστικών λειτουργών φρονούμε πως υφίσταται επαρκές νομοθετικό πλαίσιο δοκιμαστικής υπηρεσίας και αξιολόγησης  αυτών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών, το οποίο ενδεχομένως να χρειάζεται τροποποιήσεις και βελτιώσεις, στις οποίες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είναι πρόθυμη να συμβάλλει με προτάσεις της.

Τέλος τονίζουμε ότι οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος, ήτοι με αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τα οποία πέραν της επετηρίδας λαμβάνουν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως την υπηρεσιακή απόδοση, την επιστημονική επάρκεια και το ήθος του Δικαστικού λειτουργού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar SER 30

    Τέλος τονίζουμε ότι οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος, ήτοι με αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τα οποία πέραν της επετηρίδας λαμβάνουν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως την υπηρεσιακή απόδοση, την επιστημονική επάρκεια και το ήθος του Δικαστικού λειτουργού. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΘΡΟ 9 0 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΥ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟ ΔΩ ΩΣ ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΟΒΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΓΡΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΝΟΥ ΑΠΟ ΚΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΤΟΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΤΕΣ . ΤΟΟΟΟΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΜΑΙ ? ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΥ . ΕΑΝ Ο ΧΙ ΝΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΠΕΝΤΕ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει