Νέο κατάστημα κράτησης ανηλίκων στην Κόρινθο

«Έχουμε οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού», λέει ο γγ Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπ. Δικαιοσύνης


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18:25
23/10/2013
Νέο κατάστημα κράτησης ανηλίκων στην Κόρινθο
loading

Νέο κατάστημα κράτησης ανηλίκων από 15 μέχρι 18 ετών, αναμένεται να λειτουργήσει στην Κόρινθο.

Τουλάχιστον αυτό είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, με αφορμή τη συζήτηση για τις συνθήκες, που διαμορφώνονται από τον υπερπληθυσμό στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε η παρατήρηση του ειδικού γραμματέα του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Χουάν Μέντες, περί υπερπληθυσμού που οδηγεί σε κακομεταχείριση και πρότεινε την αναθεώρηση των διεθνών κανόνων για τους φυλακισμένους.

Στην ερώτηση για τις συνθήκες των ελληνικών φυλακών, ο κ. Σκανδάμης σημειώνει: «Πράγματι, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κάνει αυτήν την παρατήρηση για το φυλακτικό σύστημα όλων των χωρών του κόσμου, όπου παρατηρείται υπερμεγέθης αύξηση του σωφρονιστικού πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, έχουμε όντως οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού, το οποίο βαίνει αμείωτο πάρα πολλά χρόνια και απαιτεί άμεσες ριζικές λύσεις και ολιστική αντιμετώπισή του με νέο ποινικό κώδικα και νέα εναλλακτικά μέτρα έκτισης ποινών».

Ο κ. Σκανδάμης προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά το υπουργείο μας, αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, ενώ ήδη στη Βουλή βρίσκεται το σ/ν για την ηλεκτρονική επιτήρηση των κρατουμένων, το λεγόμενο βραχιολάκι.

Αφορά ευρείες κατηγορίες υποδίκων και καταδίκων, με συγκεκριμένα αδικήματα και όταν εφαρμοστεί, θα δώσει λύση στο θέμα του υπερπληθυσμού».

Ο υπερπληθυσμός, τονίζει, αυξάνεται με εξαιρετικά ανησυχητικό ρυθμό. Την 1η Αυγούστου είχαμε 12.850 κρατουμένους, την 1η Σεπτεμβρίου 13.050, την 1η Οκτωβρίου 13.250 και στην τελευταία καταγραφή, στις 16 Οκτωβρίου, 13.337, οπότε εισερχόμαστε στην απόλυτη οξύτητα του προβλήματος. Η χωρητικότητα είναι 9.886 θέσεις, δηλαδή έχουμε υπερπληθυσμό της τάξεως του 134%, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει