Σήμερα η απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου τριών ετών το δικαστήριο θα αποφασίσει για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
6:30
19/11/2019
Σήμερα η απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
11
loading

Η ώρα της κρίσης για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens έφτασε καθώς σήμερα μετά από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εκτός απροόπτου, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στις διαδρομές της μίζας σε κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/97 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, ξεπερνούν τους 50.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, που μπήκαν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης πριν από περίπου δέκα χρόνια, βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού αλλά και του ΟΤΕ ενώ ο φερόμενος ως βασικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση, άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που απουσιάζουν από την δίκη.

Τα βασικά αδικήματα που αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, οι κατηγορούμενοι, είναι δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ωστόσο, οι αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ίσχυσε την 1η Ιουλίου 2019 έφερε ανατροπές καθώς τιμωρεί την δωροδοκία σε βαθμό πλημμελήματος.  Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικές τροποποιήσεις επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, το δικαστήριο οφείλει να κρίνει τους κατηγορούμενους για τους οποίους αποφασίσει ότι είναι ένοχοι με τον ευνοϊκότερο νόμο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η πράξη της δωροδοκίας να  κριθεί ως πλημμέλημα, το οποίο έχει ήδη παραγραφεί.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η εισαγγελέας της έδρας, με αφορμή τον νέο Κώδικα προχώρησε σε νέα εισαγγελική πρόταση αφήνοντας , μάλιστα, αιχμές κατά του νομοθέτη.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά έχει ζητήσει την ενοχή συνολικά 22 από τους 54 κατηγορούμενους, επισημαίνοντας πως το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς με το Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, το ενδιαφέρον για την εισαγγελέα στρέφεται στους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Λογοκρισία

  Hello!

 2. avatar criskalts

  Δλδ ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε ώστε οι [...] όχι να πέσουν στα μαλακά, αλλά να αθωωθούν...
  ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε με το αφήγημα της ηθικής αριστεράς...
  Καταλάβατε ντουγάνια σφυριζαίοι οτι σας μπουκώσανε με σανό;;;

 3. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

  ποτε δεν καταλαβα γιατι κανεις δεν καταργει την παραγραφη. μονο τα λ..α την χρειαζονται...

 4. avatar Προς τα εκεί πάνε τις μίζες της Νοβάρτις

  Εν τω μεταξύ ο βασικός ύποπτος Χριστοφοράκος φυγαδεύτηκε με ενέργειες της οικογένειας Μητσοτάκη! Σύμπτωση; Δε νομίζω!

 5. avatar fire40

  Μετά λέτε οτι η δικαιοσύνη είναι τυφλή! Μάλλον βλέπει από το ένα μάτι γιατί αλλιώς δεν θα έκανε 500 χρόνια να βγάλει μια απόφαση για πρόσωπα που φάγανε πολλά από το δημόσιο. Η αυστηρότητά της εξαντλείται μάλλον σ\' αυτούς που δεν έχουν τους τρόπους να \"παραγράφουν\" τα αδικήματά τους. Γεια σου Ελλάδα με τα ωραία σου!

 6. avatar Πέτρος Μ.

  Άρα, εάν ισχύουν όσα γράφω, αυτές τις μίζες τις πληρώνουμε εμείς. Αφού ο εισαγωγέας το αγοράζει πιο ακριβά, το δίνει στα σούπερ μάρκετ πιο ακριβά και το αγοράζουμε εμείς πιο ακριβά.
  Τις κατηγορίες μου μπορεί να τις ελέγξει εύκολα όποιος δεν έχει στη διάθεσή του τα τιμολόγια αγοράς, εάν συγκρίνει τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, με τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

  Ωχ, μάλλον κατηγόρησα τους πολιτικούς μας????.
  Όχι όμως εγώ, ο Kutschenreuter το έκανε????.

  Θα κάνω και μια ερώτηση. Τα ...αδιάβλητα ΜΜΕ μας, μας ενημέρωσαν για την κατάθεση Kutschenreuter; 14 χρόνια πέρασαν.
  Και για όσους δεν το γνωρίζουν, η Siemens πήγε τον Kutschenreuter στα γερμανικά Δικαστήρια, επειδή διακινούσε μεν το “μαύρο” χρήμα, αλλά απουσίαζαν δε και πολλά άλλα χρήματα από τα ταμεία της Siemens.
  Μόλις όμως αυτός πήγε να μπλέξει τα χρήματα που έλειπαν, με τις μίζες που έδινε και ανέφερε για τις μίζες στην Ελλάδα, η Siemens απέσυρε τις κατηγορίες.

  Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, δε θα έπρεπε όμως να τον μηνύσουν;
  Εάν αυτός έλεγε ψέμματα…
  Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν ξέρει τίποτε για την κατάθεση Kutschenreuter;

 7. avatar Πέτρος Μ.

  Παραμύθια για μεγάλους. Η \"ανεξάρτητη\" ...Δικαιοσύνη θα αποφασίσει σήμερα για τα μαύρα ταμεία της Siemens...
  Ο Jörg Michael Kutschenreuter, αυτός όμως που κρατούσε τα μαύρα ταμεία της Siemens, κατέθεσε ενόρκως το 2005 στην Εισαγγελία του Μονάχου, στην γερμανική Δικαιοσύση, ότι η Siemens Ελλάς έδινε μίζες στα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, το 25% του ετήσιου τζίρου της.
  Με την αντιστοιχία 3/2/1. Τα 3/6 το μισό δηλαδή του 25% το παίρνει η κυβέρνηση, τα 2/6 το ένα τρίτο του 25% το παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και το 1/6 του 25% το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα.
  Κατατέθηκε ενόρκως στη γερμανική Δικαιοσύνη και δεν το ξέρει κανείς;
  Η Siemens Ελλάς δεν έχει εισαγωγέα (αποκλειστικό αντιπρόσωπο) στην Ελλάδα, αλλά μόνο ελληνικό υποκατάστημα και δίνει αυτό το 25% μόνο στα πολιτικά κόμματα.
  Σε αντίθεση με όλες τις άλλες γερμανικές εταιρίες, που δίνουν και στα πολιτικά κόμματα και στους εισαγωγείς.
  Και μη νομίζει κανείς ότι η Siemens …χαρίζει το 25% του τζίρου της. Αφού πωλεί στην Ελλάδα πολύ πιο ακριβά από ότι πωλεί αλλού και άρα αυτό το 25% το παίρνει από τον ίδιο τον αγοραστή.

  Όπως λοιπόν κάνουν όλες οι γερμανικές εταιρίες. Πουλάνε στην Ελλάδα κατά 25% πιο ακριβά από ότι πουλάνε στις άλλες δυτικές χώρες.
  Και αυτό το 25% υπάρχει η ...φήμη ότι το καταθέτουν σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, αλλά και των Ελλήνων εισαγωγέων.

 8. avatar Social Distortion.

  \"Ωστόσο, οι αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ίσχυσε την 1η Ιουλίου 2019 έφερε ανατροπές καθώς τιμωρεί την δωροδοκία σε βαθμό πλημμελήματος. Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικές τροποποιήσεις επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, το δικαστήριο οφείλει να κρίνει τους κατηγορούμενους για τους οποίους αποφασίσει ότι είναι ένοχοι με τον ευνοϊκότερο νόμο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η πράξη της δωροδοκίας να κριθεί ως πλημμέλημα, το οποίο έχει ήδη παραγραφεί.\"

 9. avatar Τεο.π

  Να σταματήσει το brain drain αθωωστε τον Χριστοφοράκο να μπορέσει να γυρίσει αυτός ο λαμπρός επιστήμονας στην πατρίδα.

 10. avatar advouk7

  Τελικα ποιος βοηθησε τους μιζενς να τη σκαπουλαρουν με πλημμέλημα; Ακου εκει πλημμέλημα η δωροδοκία...

 11. avatar ΓΙ 78

  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΙ ΤΡΑΒΑΝ. ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ. Ο ΜΟΝΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει