Συμμορίες ληστών που δρουν όταν το σκοτάδι πέφτει έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην Αττική. Οι πάνοπλες ομάδες δρουν στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας, εκμεταλλευόμενες και την έλλειψη περιπολιών δίκυκλης αστυνόμευσης, καθώς και την περιορισμένη κυκλοφορία.

Οι θρασύτατοι ληστές δεν διστάζουν να εισβάλουν στα σπίτια, να απειλήσουν με τα όπλα τους τις οικογένειες και να αρπάξουν ό,τι βρουν διαθέσιμο…

Η αύξηση της εγκληματικότητας και τα απανωτά χτυπήματα από συμμορίες με καλάσνικοφ που δρουν σε ολόκληρη την Αττική έχουν προβληματίσει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που αναζητούν τρόπους για να τις εντοπίσουν.

Όπως δήλωσαν στο «Έθνος» στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τουλάχιστον 10 ένοπλες ομάδες έχουν «μοιράσει» τις περιοχές της πρωτεύουσας και δρουν ταυτόχρονα και επανειλημμένα, αδιαφορώντας για το ύψος της λείας τους.

Από περίπτερα και φούρνους μέχρι πολυτελείς κατοικίες, τα μέλη τους έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τα παράνομα όπλα -στις περισσότερες περιπτώσεις καλάσνικοφ- που διαθέτουν και χρησιμοποιούν σε βάρος όσων επιχειρήσουν να αντισταθούν. Στα μέλη συγκαταλέγονται σεσημασμένοι κακοποιοί, αλλά και πιο… ερασιτέχνες που μυούνται από τους παλιότερους στην παρανομία.

Οι περισσότερες συμμορίες έχουν καταγραφεί στη Δυτική Αττική, όπου οι πέντε από αυτές χτυπούν από περίπτερα μέχρι και διαμερίσματα. Και, παρά την εύκολη και τις περισσότερες φορές μικρή λεία τους, δεν διστάζουν να πυροβολήσουν όποιον τους αντισταθεί.

Οι στόχοι των δραστών

Οι σπείρες που χτυπούν στα βόρεια ή στα νότια προάστια επιλέγουν περισσότερο βίλες και γενικά σπίτια που φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες τους διαθέτουν οικονομική επιφάνεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος, αν δεν βρουν χρήματα, οι ληστές να βασανίσουν μέλη της οικογένειας για να αποκαλύψουν πού τυχόν κρύβουν οικονομίες ή χρυσαφικά. Υπάρχουν, τέλος, και συμμορίες που χτυπούν στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνες, καθώς «βαρούν» στο ψαχνό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, όλες -ανεξαρτήτως- οι εγκληματικές ομάδες βάζουν στο στόχαστρο τώρα τελευταία οικίες ανυποψίαστων πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων.

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν τρομοκρατηθεί για τις καταθέσεις τους έχουν πραγματοποιήσει αναλήψεις από τις τράπεζες και τα χρήματα φυλάσσονται στα σπίτια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι σπείρες δεν μπαίνουν και σε άλλες οικίες που θεωρούν -για κάποιο δικό τους λόγο- εύκολο στόχο…

Οι απανωτές «εμφανίσεις» τους έχουν αφήσει στις Αρχές στοιχεία, που ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών και εξετάζονται. Ωστόσο, η… πολυσχιδής δράση τους και οι χωρίς εξαιρέσεις στόχοι τους δυσκολεύουν την αντιμετώπιση των επικίνδυνων αυτών κακοποιών.