Την πεποίθηση του πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας, Ιωάννης Διώτης δεν λειτούργησε με δόλο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εξέφρασε καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα των 65 CD» τόνισε ο πρώην υπουργός, δύο χρόνια μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 1 έτους, με τριετή αναστολή, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση αυτή. Αναφερόμενος δε στις ενέργειες του κατηγορούμενου πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε για πολύ καιρό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες» και εξήρε την ακεραιότητα του κ. Διώτη λέγοντας πως επιλέχθηκε για τη θέση αυτή καθώς ήταν ένα πρόσωπο το οποίο δεν επρόκειτο να φοβηθεί και να κάνει πίσω.

«Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη» είπε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας πως ο ίδιος πιστεύει ότι η επίμαχη λίστα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αυτοτελή βάση φορολογικού ελέγχου και για το λόγο αυτό την απέστειλε στον κ. Διώτη.

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι το USB που εγώ έδωσα στον κ. Διώτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε ο κ. Βενιζέλος» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κατακεραύνωσε το ΣΔΟΕ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. «Δεν με ενδιαφέρει πόσα βεβαιώνονται από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται. Το ΣΔΟΕ κάνει ότι κάνει τη δουλειά του. Βέβαια το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010 διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία», είπε.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης ο οποίος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για τη λίστα Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δώσει εντολή ελέγχου στον κ. Διώτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Διώτης είναι κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.