Σκάνδαλο με «μαϊμού» προνοιακά επιδόματα στη Λιβαδειά, όπου ολόκληρες οικογένειες Ρομά, εμφανίζονται να πάσχουν από… άσθμα, αποκάλυψε η έρευνα των ελεγκτικών Αρχών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2011, οι 1.626 εμφανιζόμενοι ως δικαιούχοι έλαβαν 1.097.148 ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και της Ζακύνθου, η οποία παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό τυφλών, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι πρώην νομαρχίες, όπου λειτουργούν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, χρησιμοποιήθηκαν ως ρουσφετολογικός μηχανισμός.

Ενδεικτικό της αλυσίδας των παράνομων δικαιούχων επιδομάτων που είχε στηθεί είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι γάμοι γίνονταν με κριτήριο την «ανικανότητα των οικογενειών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του δήμου Λεβαδέων προς τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. «Ολόκληρες οικογένειες γαμπρών και νυφών είναι επίσης ανίκανες για εργασία για το σύνολο των μελών τους. Ακόμη και στην περίπτωση που ο γάμος επιβάλλει μεταδημότευση εντός του νομού Βοιωτίας, η εικόνα παραμένει η ίδια, απλά “μολύνεται” και το σόι του γαμπρού ή της νύφης», τονίζει στην «Real news» ο γενικός γραμματέας του δήμου Βασίλης Παπαδόπουλος, που επιλήφθηκε της έρευνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση χρήζει περαιτέρω έρευνας όχι μόνο λόγω της διαφαινόμενης εμπλοκής υπαλλήλων αρμόδιων υπηρεσιών και του τεράστιου μεγέθους της ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του κινδύνου να έχει συσταθεί οργανωμένο έγκλημα. Είναι γεγονός ότι πολλοί απ’ αυτούς εμφανίζονται ως δικαιούχοι του επιδόματος για πάνω από μια δεκαετία, ενώ κάποιοι δεν έχουν ούτε καν φάκελο με τις γνωματεύσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, τον δρόμο για την επανεξέταση από ειδικές επιτροπές στην Αθήνα έχουν πάρει περισσότερα από 2000 άτομα, που θεωρείται ότι λάμβαναν παρανόμως προνοιακά επιδόματα.