Η πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος, Αντωνία Ηλία, η οποία φυγοδικούσε από το 2005 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, εκδόθηκε στην Ελλάδα. Επί 19 χρόνια πετύχαινε να μπλοκάρει συνεχώς την έκδοσή της στη χώρα.

Η Αντωνία Ηλία έχει καταδικαστεί ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το 2005, η πρώην ανακρίτρια διέφυγε στο εξωτερικό και στη συνέχεια συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις βρετανικές αρχές, τον Μάιο του 2011.

Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους και φορώντας βραχιολάκι. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να καθυστερεί μέχρι και σήμερα την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο από τη Βρετανία.

Η ιστορία της Τόνιας, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της

Αντωνία Ηλία

Η Τόνια, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, εμφανίστηκε ως πρωταγωνίστρια του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος» και εξαφανίστηκε το 2005 όταν κατάλαβε πως θα έπαιρνε τον δρόμο για τη φυλακή. Αν και δεν είναι ξεκάθαρη η διαδρομή που έκανε ως φυγάς, γεγονός είναι πως κατάφερε να καλύψει τα ίχνη της μέχρι και το 2011, όταν συνελήφθη στο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ίδια συστηνόταν ως γαλλίδα καθηγήτρια με το όνομα Αντωνία Ζαμίν και εργαζόταν σε βρετανικό σχολείο. Χρειάστηκε η ταυτοποίησή της από τις βρετανικές αρχές, για να παραδεχτεί πως είναι η ελληνίδα φυγάς Αντωνία Ηλία. Των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε μεγάλος δικαστικός αγώνας με την Αντωνία Ηλία να καταφέρνει να «μπλοκάρει» την έκδοσή της. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2015 και ενώ είχε διαρρεύσει από τις αρχές ακόμα και η ημερομηνία άφιξής της στην Ελλάδα, η παράδοσή της αναβλήθηκε στο παρά πέντε λόγω νομικού κωλύματος.

Η Αντωνία Ηλία από την πρώτη στιγμή δήλωνε αθώα και υποστήριζε πως όλα τα εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος της πρέπει να αποσυρθούν, καθώς όλοι οι συγκατηγορούμενοί της έχουν αθωωθεί.