Μια ημέρα μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και σχεδόν μια εβδομάδα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο με 14 θέματα στην ατζέντα. Η πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί αλλά και να κλείσουν τα μέτωπα που άνοιξαν μέσα στο καλοκαίρι όπως αυτό των πυρκαγιών.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις πυρκαγιές αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.

Ήδη από χθες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του παρουσιάζοντας ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τη θωράκιση της πολιτικής προστασίας, αλλά και τη στήριξη και ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως:

Την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με έμφαση στα εναέρια μέσα, με την προμήθεια νέων Canadair (CL-515) από το 2026 και περισσότερων από 100 drones -τεσσάρων διαφορετικών τύπων- ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Αύξηση των προστίμων και ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό.

Νέες προσλήψεις: 500 δασολόγους, 1.000 πυροσβέστες, νέο εποχικό προσωπικό, αύξηση του αριθμού δασοκομάντος.

Προανήγγειλε επίσης χρήση της υψηλής τεχνολογίας με:

Νέα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης στις πυρκαγιές.

Αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας.

Κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου.

Ψηφιακή πλατφόρμα στο κτηματολόγιο που θα εντοπίζει τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την επόμενη ημέρα των περιοχών που έχουν πληγεί, με ένα πλήρες πρόγραμμα ανασυγκρότησης έως το τέλος του έτους, ειδικά για τον Έβρο, στα πρότυπα της Εύβοιας και με τη θεσμοθέτηση του «Evros-pass» για την τόνωση του τουρισμού.

Προανήγγειλε επίσης αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο με μετρήσιμους δείκτες και ποινές για τους δήμους που δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για προμήθεια εξοπλισμού, αναδάσωση και δράσεις πρόληψης.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας,

Τον λόγο θα πάρει και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας και την προστασία της εργασίας. Ήδη το εργασιακό νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση από τις 25 Αυγούστου και αποσκοπεί στη βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης με παράλληλη διατήρηση εύλογης ευελιξίας στην άτυπη απασχόληση, ούτως ώστε να διατηρούνται τα πλεονεκτήματά της για τους εργαζομένους και τους εργοδότες και να διασφαλίζεται η προσαρμοστικότητα της αγοράς εργασίας.

Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Αφορά στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και την εισήγησή του για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, θα παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου θα ενημερώσει για την πορεία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ένα θέμα το οποίο συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες με αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με καχυποψία τις νέες ταυτότητες.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου ενώ από τον Αύγουστο του 2026 δεν θα ισχύουν πια οι παλιές ταυτότητες.

Όσον αφορά τη διαδικασία έκδοσης, αναμένεται να ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov.

Ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, ενώ το κόστος θα ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Επίσης η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών θα παρουσιάσει την πορεία αναβάθμισης του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Χρήστος Σταϊκούρας και Χριστίνα Αλεξοπούλου θα ενημερώσουν για την παραλαβή των πρώτων 250 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προμήθειας επιπλέον 650 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Επίσης τα θέματα που θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι:

  • Η εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Γιώργο Φλωρίδη για την επιλογή Αντιπροέδρων Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας
  • Η εισήγηση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για την επιλογή Προέδρου και Αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
  • Η εισήγηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση,
  • Και τέλος: η εισήγηση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου θα μεταβεί στη Ρόδο προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία ανάταξης των καμένων περιοχών από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου.