Το 2023 είναι έτος-σταθμός για τη χώρα μας. Έτος εθνικών εκλογών, όπου θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της προκοπής και της προόδου, στον οποίο σταθερά πορεύεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ή θα γυρίσει πίσω. Θα κριθεί αν θα οικοδομήσει σε όσα με κόπο και πολυετείς θυσίες πέτυχε ή θα ρισκάρει τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα αυτής της δύσκολης και ταραγμένης, διεθνώς, τετραετίας.

Στις 21 Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να κρίνουν, να συγκρίνουν και εν τέλει να επιλέξουν. Να επιλέξουν την ηγεσία του τόπου που θα οδηγήσει με ασφάλεια, σχέδιο και όραμα την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Με σεβασμό στις επιλογές τους, εκτιμώ και πιστεύω ότι θα επιλέξουν Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Διότι, μετά από τέσσερα χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας, μπορούμε πλέον να μιλάμε με έργα. Μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και με καθαρή συνείδηση να τους διαβεβαιώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε σκληρά, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας. Εργαστήκαμε με αξιοπιστία, σύνεση, μετριοπάθεια και αποτελεσματικότητα για να προσδώσουμε αισιοδοξία, προοπτική και δυναμική στον τόπο μας, χαράσσοντας μια νέα πορεία ανάταξης της πατρίδας, όπως είχαμε δεσμευτεί το καλοκαίρι του 2019. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις διαδοχικές και επάλληλες εξωγενείς κρίσεις, καταφέραμε πολλά. Θέσαμε στέρεες βάσεις για ακόμα καλύτερο αύριο για όλες και όλους, και πρωτίστως για τη νέα γενιά.

Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Η οικονομία μας έχει καταφέρει να αντέξει τους ισχυρούς κραδασμούς των πολυ-επίπεδων κρίσεων, να στηρίξει, γενναία και αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις -κυρίως, τους πιο ευάλωτους- να κλείσει επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, να επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα, να διακριθεί για τις επιδόσεις της, να αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα με ρυθμό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, να δημιουργήσει πολλές, καλές νέες θέσεις απασχόλησης, να προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της, να αναβαθμιστεί, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί. Σήμερα, η ελληνική οικονομία συγκλίνει όλο και περισσότερο, όλο και ταχύτερα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ, βρίσκεται πλέον, μισό «βήμα» πριν από την επενδυτική βαθμίδα και έχει όλα τα εχέγγυα για να την κατακτήσει μέσα στο 2023, εφόσον η ψήφος των πολιτών αναδείξει για την επόμενη τετραετία μία σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία που θα έχει ως βασική δέσμευσή της τη συνέχιση της ίδιας οι
κονομικής πολιτικής και την απαρέγκλιτη εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν και καταδεικνύουν ότι σε τέσσερα χρόνια διανύσαμε μεγάλη απόσταση, πορευμένοι στη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως, έγιναν και λάθη, ενώ ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και οι προκλήσεις μεγάλες. Γι’ αυτό, δεν επαναπαυόμαστε σε όσα πετύχαμε, δεν παραβλέπουμε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή. Αντιθέτως, με πλήρη επίγνωση και συναίσθηση των παραπάνω, πορευόμαστε, ακόμα πιο αποφασιστικά και τολμηρά, στην επόμενη μέρα. Με ρεαλιστικό, υπεύθυνο και ταυτοχρόνως φιλόδοξο πρόγραμμα, απαντάμε στις ανάγκες της κοινωνίας, χτίζοντας ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ημών και των παιδιών μας.

Προχωράμε, λοιπόν, μπροστά με δυναμισμό και αποφασιστικότητα για να συγκροτήσουμε ένα πιο ποιοτικό και αποτελεσματικό κράτος. Ένα κράτος που θα αντανακλά τα αιτήματα της σύγχρονης κοινωνίας, που θα ψηφιοποιεί την καθημερινότητα του πολίτη, θα ενισχύει την κοινωνία με δημοσιονομική υπευθυνότητα και θα τονώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.

Παράλληλα, θέτουμε ως προτεραιότητές μας στο πεδίο της οικονομίας για την επόμενη τετραετία:

1ον. Την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

2ον. Τις στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

3ον. Την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης.

4ον. Την υλοποίηση πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο.

5ον. Τη βέλτιστη και εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

6ον. Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πατρίδα υψηλών προσδοκιών, με μια πιο παραγωγική και δίκαιη οικονομία και ένα πιο αποδοτικό κράτος, που θα στηρίζει, με συνέπεια, σεμνότητα και ευθύνη, τις προσδοκίες της κοινωνίας για ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο. Μια πατρίδα που θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, καλύτερες δουλειές, υψηλότερες αμοιβές και περισσότερη ευημερία, για όλους. Αξίζουμε ακόμα καλύτερα. Και όλοι μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

  • Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας ΝΔ