Στο πλατό της εκπομπής «The 2 Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης όπου μίλησε για την προσπάθεια που έκανε να γίνει πιο ψύχραιμος, ενώ προχώρησε και σε μια αποκάλυψη για το μαύρο τηλέφωνο που έχει στο σπίτι και στο γραφείο του.

Ένα από τα διασκεδαστικά κομμάτια της εκπομπής που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 το βράδυ της Δευτέρας (15/5) ήταν οι ερωτήσεις του μικρού συνεργάτη του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Σπύρου Ντούγια.

«Παρακαλώ. Ένα χειροκρότημα για τον Σπύρο μας κατ’ αρχάς, που πλέον θα αναλάβει. Έλα, Σπύρο μου. Θα καθίσω κι εγώ εδώ πέρα δίπλα. Έλα, Σπύρο. Έλα, Σπύρο, σε παρακαλώ. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί φέτος δεν συνεργαζόμαστε με τον Σπύρο. Είναι guest. Ήρθε μόνο για σας. Πρέπει να σας πω, πρέπει, μου λένε, να πάρω την τούρτα γιατί δεν φαίνεται ο Σπύρος. Σπύρο, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ψηλώσουμε ακόμα λίγο. Μισό λεπτό λίγο. Δεν το περίμενα ότι μια τούρτα θα κρύβει, θα σε έχει σε τέτοια απόσταση από την επιτυχία. Σου λείψαμε καθόλου; Φτιάξου, φτιάξου, φτιάξου. Πώς σε βλέπεις; Πώς σου φαίνεται που θα πάρεις μια συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό; Πάρα πολύ ωραία. Λοιπόν, εγώ θα κάτσω εκεί δίπλα. Μίλα σαν να μην είμαι εδώ», είπε ο Γρηγόρης Αρανούτογλου κι έδωσε τον λόγο στον Σπύρο να κάνει τις ερωτήσεις που ήθελε.

«Επαγγελματίας μπασκετμπολίστας ή καθηγητής»

  • Σπύρος: «Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας και κύριε Πρωθυπουργέ, είστε πολλά πράγματα μαζί».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είδες; Ναι».
  • Σπύρος: «Άμα δεν ήσασταν Πρωθυπουργός, τι θα θέλατε να ήσασταν;»
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τι θα ήθελα να ήμουν; Θα ήθελα πάρα πολύ, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω, να ήμουν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Αλλά δεν παίζω τόσο καλό μπάσκετ, οπότε δεν θα μπορούσα να το κάνω. Όμως, να σου πω κάτι…».
  • Σπύρος: «Πάντως είστε πολύ ψηλός».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι κανονικός προς ψηλός».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Τι ύψος έχετε, Πρόεδρε;»
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαι 1,86».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Μια χαρά είστε. Ο Γκάλης ήταν 1,86».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αλλά αν θα έκανα κάτι διαφορετικό, πιστεύω ότι θα ήθελα να ήμουν καθηγητής».

Η υπερδύναμη

Έπειτα, ο Σπύρος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη: «Αν είχατε μία υπερδύναμη, ποια θα είχατε; Ποια θα θέλατε να ήταν;» και «πετάχτηκε» ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. «Ωραία ερώτηση, ρε Σπύρο. Υπερδύναμη. Να πω εγώ, Πρόεδρε; Να πω; Τώρα το σκεφτόμουν, προχθές… Θα ήθελα να ήμουν αόρατος, Σπύρο. Αόρατος» και έπειτα ήρθε και η σειρά του πρωθυπουργού: «Εγώ θα σου πω τι θα ήθελα. Να ταξιδεύω στο χρόνο» και συμπλήρωσε: «Ναι, να μπορώ να πηγαίνω πίσω ή μπορεί να πηγαίνω και μπροστά. Να δω πώς θα είναι η Ελλάδα σε 20 χρόνια από τώρα».

Και του είπε ο Σπύρος: «Γιατί ας πούμε, μπορείτε να πάτε πίσω, να διορθώσετε κάτι που είχατε κάνει…» και απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Α, αυτό… Εκεί θα μπλέξει λίγο. Αυτό είναι υπερδύναμη που νομίζω ότι ξεπερνάει και τα όρια της υπερδύναμης».

«Θα μου αρκούσε να γυρνάω πίσω και να βλέπω ας πούμε πώς ζούσαν άνθρωποι σε άλλες εποχές. Σκέψου να μπορείς να γυρίσεις πίσω και να δεις πώς έχτισαν τον Παρθενώνα, τι ωραία που θα ήταν», συνέχισε.

Και ποιος είναι ο αγαπημένος του υπερήρωας; «Ο αγαπημένος μου υπερήρωας, από τους ήρωες… Τώρα εσείς έχετε κάποιους… Κάποιους καινούριους. Εγώ όλους αυτούς, για να σου είμαι ειλικρινής, δεν τους πολυξέρω. Τώρα έχουν βγει όλοι, κάτι Transformers που αλλάζουν… Εμένα μου άρεσε ο Batman και μου άρεσαν πολύ και οι ταινίες του Batman, οι τελευταίες που βγήκαν. Ήταν καταπληκτικές», τόνισε.

Η μυθολογία, ο Όλυμπος και οι ταινίες

«Ποιος Thor; Ο Ηρακλής δεν είναι καλύτερος από τον Thor; Για σκέψου το λίγο», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον μικρό Σπύρο σχετικά με το πόσες ταινίες θα μπορούσαν να γίνουν με τους ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας, τους θεούς και τους ημίθεους.

Κι έπειτα πήρε το λόγο ο Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Χτύπησε ευαίσθητο σημείο ο Πρόεδρος. Έχουμε το πιο διάσημο βουνό του κόσμου, τον Όλυμπο και πληρώνουμε ένα κάρο λεφτά να πάμε στη Disneyland να δούμε τον Μίκυ Μάους και τον Ντόναλντ που είναι κινούμενα σχέδια. Kαι αντί να έχει στην Κατερίνη ένα τεράστιο πάρκο με όλη τη μυθολογία της Ελλάδος, που έχει έναν υπέροχο «Autobahn», παίρνω την οικογένεια για να πάω στη Disneyland ή να πάω στον Αστερίξ και Οβελίξ επίσης στο Παρίσι που έχει πάρκο, δεν το ξέρεις, αλλά είναι πιο παλιό από τη Disneyland. Kαι Πρόεδρε, έχουμε το πιο… Πιο διάσημος είναι ο Όλυμπος από το Έβερεστ».

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άντε, ξεκίνα».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Να ντυθώ; Τι να ντυθώ; Άντε να ντυθώ Δίας το πολύ-πολύ έτσι που έχω γίνει. Γιατί για Ερμής δεν μπορώ».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Απόλλωνας».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Πρόεδρε, έπρεπε αυτή τη μυθολογία μας επίσης να την…»
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για τον Όλυμπο, μιας και το είπες, έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Μακάρι».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γιατί είναι ένα τεράστιο brand και έχουμε ένα ολόκληρο διαχειριστικό σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουμε το βουνό κατ’ αρχάς, και θα το αναδείξουμε, αλλά κι αυτό το οποίο λες, μου φαίνεται τελείως αυτονόητο με αυτή τη μυθολογία την οποία έχουμε».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Δεν είναι υπέροχη; Και βέβαια πρέπει να δώσω και συγχαρητήρια. Τον τελευταίο καιρό γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πολλές».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: Κάτι που τα παλαιότερα χρόνια δεν ξέρω γιατί οι Υπουργοί Πολιτισμού λέγανε όχι.
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μα και αυτό έγινε γιατί δώσαμε ένα σωστό πλαίσιο κινήτρων για να έρθουν ξένες παραγωγές στη χώρα μας. Δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Κάναμε απλά αυτό το οποίο έκαναν και οι ξένες χώρες και οι παραγωγοί ήρθαν».

Και μιας και μιλούσαν για τον Όλυμπο, ο Σπύρος αποφάσισε να παίξουν ένα παιχνίδι. Ποιος Θεός του δωδεκάθεου ταιριάζει στον καθένα τους και για τον κ. Μητσοτάκη επέλεξε τον Άρη. «Ο Θεός του πολέμου. Κοίτα να δεις, ε; Είναι ίσως επειδή είμαι λίγο αξύριστος», είπε εκείνος και ο Σπύρος σημείωσε: «Δεν το λέω για κακό».

Το… ρουσφέτι και οι εξετάσεις

«Τι θέλεις; Και εσύ ρουσφέτι ρε Σπύρο;», είπε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ενώ ο μικρός ετοιμαζόταν να ζητήσει κάτι από τον κ. Μητσοτάκη. «Ήθελα να κάνουμε ένα δίκαιο, όπως το λέει η αδερφή μου, deal. Ακούστε. Επειδή εμένα δεν με έχει αφήσει να κοιμηθώ, είναι μέσα στο άγχος η αδερφή μου…», «πόσο χρονών είναι η αδερφή σου;», τον διέκοψε ο πρωθυπουργός και εκείνος συνέχισε: «15 και θα δώσει εξετάσεις. Και μου λέει, “τι θα κάνω τώρα, μπορεί να μας βάλουν τράπεζα θεμάτων και δεν ξέρω τι να κάνω”. Και διαβάζει κάθε βράδυ. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Αναγκάζομαι να φοράω μάσκα ύπνου επειδή έχει φως ανοιχτό η αδερφή μου.

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν πιστεύω να θέλεις να καταργήσω την τράπεζα μαθημάτων; Πλάκα μου κάνεις;»
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Τι θες να καταργήσει ο Πρόεδρος;»
  • Σπύρος: «Την τράπεζα μαθημάτων. Δεν μπορώ. Κάθεται η αδερφή μου κάθε βράδυ και λέει, «τώρα αν μας βάλουν τράπεζα θεμάτων, τι θα κάνω;».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Τι είναι η τράπεζα θεμάτων;»
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η τράπεζα θεμάτων είναι μια μεγάλη λίστα από πιθανά θέματα, τα οποία μπορούν να πέσουν στις εξετάσεις».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Α, στις πανελλαδικές».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όχι μόνο. Και στις εξετάσεις τις προαγωγικές. Ναι. Φοβάμαι ότι θα συνεχίσεις να κοιμάσαι με μάσκα. Ναι. Και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό. Αλλά πες στην αδερφή σου να είναι λίγο πιο cool. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Θα αγχωθεί αρκετά στις πανελλαδικές. Μην αγχώνεται και γι’ αυτές τις εξετάσεις».
  • Σπύρος: «Άννα, τελικά όχι».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Άννα, τελικά όχι, δεν περάσει το αίτημά σου. Kαι να πω κιόλας, γιατί είναι ένα πολύ ωραίο μήνυμα, επειδή είναι περίοδος εξετάσεων, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε αν δεν περάσετε. Διότι ήμασταν και μία γενιά εμείς που τρελαθήκαμε στην πίεση να γίνουμε όλοι του πανεπιστημίου. Λοιπόν, αυτοί που είναι να μπούνε, να μπούνε και καλώς. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Μπορείτε να ξαναδώσετε και του χρόνου. Απλά επειδή αυτήν την περίοδο, Πρόεδρε, τα παιδιά αγχώνονται, μαθαίνω ότι παίρνουν ηρεμιστικά, οι γονείς είναι σε μια τρελή πίεση και…
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κοίταξε, οι πανελλαδικές είναι μεγάλη δοκιμασία».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ναι, μεγάλη δοκιμασία».
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αλλά είναι και ένα σύστημα το οποίο έχουμε κατοχυρώσει ως κόρη οφθαλμού, απολύτως αξιοκρατικό, απολύτως αντικειμενικό και διασφαλίζει τελικά ότι αυτοί που θα δουλέψουν σκληρά, θα έχουν πολύ καλές πιθανότητες να περάσουν. Και έτσι πρέπει να είναι».

Έπειτα συνέχισε λέγοντας: «Γιατί το μεγάλο το ψέμα το οποίο μπορούμε να πούμε σήμερα στα νέα παιδιά, είναι ότι θα σας βάλουμε όλους στο πανεπιστήμιο, “αβέρτα”, όπως είπαν κάποιοι. Ουσιαστικά χωρίς εξετάσεις. Αυτό δεν θα ήταν σωστό. Θα αδικούσε και αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν πολύ να περάσουν στα πανεπιστήμια, και όπως είπες, υπάρχουν πάρα πολλές καλές δουλειές που δεν απαιτούν σήμερα ένα πτυχίο πανεπιστημίου. Πολλές μπορούν να πληρώνουν πάρα πολύ καλά και ο καθένας πρέπει να βρει τελικά το δρόμο του. Προφανώς. Και αν θέλει κάποιος να περάσει και δεν τα καταφέρει, πάντα θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Η ζωή είναι γεμάτη δεύτερες ευκαιρίες».

Το bullying στα σχόλεια

Έπειτα, ο Σπύρος ρώτησε για το bullying στα σχολεία. «Τί μπορείτε να κάνετε;». «Κατ’ αρχάς, εσείς οι ίδιοι, καθώς θα μεγαλώνετε, να μάθετε ότι τις διαφορές μας δεν τις λύνουμε με το να παίζουμε ξύλο, αλλά καθόμαστε και τα συζητάμε. Έχουμε κάποια πολύ ωραία διαδραστικά προγράμματα που σας βάζουμε να λύνετε τις διαφορές μόνοι σας. Το δοκιμάζουμε στην ΣΤ’ δημοτικού.

Να απομονώνετε εσείς οι ίδιοι αυτούς οι οποίοι κάνουν bullying. Να τους δείχνετε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην παρέα. Και από εκεί και πέρα, εμείς πρέπει να κάνουμε τα δικά μας, να έχουμε τους δασκάλους οι οποίοι να είναι ενήμεροι. Αν αισθάνεσαι ας πούμε ότι κάποιος κάνει bullying σε εσένα, να ξέρεις ότι έχεις ένα δάσκαλο ή μια δασκάλα που τον εμπιστεύεσαι ή την εμπιστεύεσαι να πας να της μιλήσεις για το πρόβλημά σου.

Αλλά, όλα αρχίζουν και τελειώνουν πρώτον, με το να είμαστε ανεκτικοί, να δεχόμαστε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Γιατί πολλές φορές το bullying έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα. Στιγματίζουμε κάποιον ο οποίος δεν είναι σαν κι εμάς».

«Ψηλός, κοντός, χοντρός, ναι, όλα αυτά. Πόσο συχνά κοροϊδεύουμε κάποιον ο οποίος μπορεί να είναι κοντός ή μπορεί να είναι χοντρός, γιατί εμείς είμαστε ψηλοί ή αδύνατοι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεχόμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι και όλοι μπορούμε να ζούμε όπως είμαστε και να χαιρόμαστε τον εαυτό μας όπως είμαστε. Όταν το καταλάβουμε αυτό και το καταλάβει κυρίως η δική σας η γενιά όπως θα μεγαλώνετε, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα κατά του bullying».

«Η αυτοάμυνα είναι χρήσιμη, αλλά έχει και έναν περιορισμό. Ότι σημαίνει ότι ήδη θα έχεις φτάσει στο σημείο να παίζεις ξύλο. Εμείς θέλουμε να το αποφύγουμε. Είναι καλό να μη φτάνεις στο σημείο να χρειάζεσαι την αυτοάμυνα».

«Καλό είναι να την ξέρεις, αν ας πούμε μπορεί κάποια στιγμή στη συνέχεια να επιλέξεις κάποια πολεμική τέχνη, αλλά καλό είναι να μη φτάσεις στο σημείο να χρειάζεσαι την αυτοάμυνα. Και καλό είναι να κάνουμε παραπάνω γυμναστική διότι είναι η καλύτερη εκτόνωση. Ξέρεις, πολλές φορές, το βλέπεις και εσύ με το μπάσκετ, είσαι τσαντισμένος, μπορεί να είσαι θυμωμένος με κάτι, πας παίζεις μπάσκετ, κάνεις την προπόνησή σου, γυρνάς. Δεν αισθάνεσαι αμέσως καλύτερα;»

Τα παπούτσια ΠΑΣΟΚ

«Το τελευταίο αυτό που ήθελα να πω;», έκανε ο Σπύρος και συνέχισε: «Έχω μάθει ότι πηγαίνετε σε πολλά ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Έχετε γνωρίσει διάσημους ποδοσφαιριστές ή μπασκετμπολίστες;»

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Α, έχω γνωρίσει κατ’ αρχάς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο».
  • Σπύρος: «Ωωω. Είναι πολύ ψηλός;»
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι πανύψηλος, είναι συμπαθέστατος, είναι τρομερά σεμνός για όλα αυτά τα οποία έχει πετύχει, είναι οικογενειάρχης και μου έχει χαρίσει ένα ζευγάρι παπούτσια με την υπογραφή του».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Πρόεδρε, άμα νικήσει η Νέα Δημοκρατία θα μας τα κάνετε δώρο; Σπύρο, είδες. Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τι δώρο θα στείλετε στον Σπύρο; Για σένα δουλεύω. Ορίστε, τι δώρο θα στείλετε, Πρόεδρε;»
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα σου πω τι θα του στείλω».
  • Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Τι;»
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα του στείλω κάτι παπούτσια ΠΑΣΟΚ, τα έχεις δει; Που είναι πολύ trendy. Μιας και ξεκίνησες με ΠΑΣΟΚ να τελειώσω κι εγώ όπως ξεκίνησες».