Εντατικά συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, με τον αριθμό αυτών που έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την περιοχή να έχει φτάσει τους 43, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην ημέρα, επισημαίνουν με ανώτερες διπλωματικές πηγές.

Από σήμερα ισχύει κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις ίδιες πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, 43 πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ. Από αυτούς, 17 πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σήμερα στο πρωί, ενώ ακόμη επτά Έλληνες φτάνουν οδικώς στην Αίγυπτο σήμερα.

Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση στο 401, ενώ ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Έλληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους. Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Παραμένουν ακόμη 17 Κύπριοι πολίτες που στόχος είναι να απεγκλωβιστούν είτε από την Ελλάδα είτε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Έλληνες διπλωμάτες,βρίσκονται στην Άκαμπα, στο Τζιμπουτί, στο Ασουάν και στο Κάιρο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πολίτες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν και να τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια. Εξετάζεται αν χρειαστεί και είναι εφικτό να μεταβεί διπλωμάτης και στο Χαρτούμ, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκαναν συνεννοήσεις με τους δύο αντιμαχόμενους στρατιωτικούς, προκειμένου να μη χτυπηθούν τα τρία σημεία που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με συντεταγμένες, όπου βρίσκονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ αυτών και η Μητρόπολη.