Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθεια προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς.

«Πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο» τόνισε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ανδρέας Κατσανιώτης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» με τον Κώστας Παπαχλιμίντζος και τη Χριστίνα Βίδου: «Πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν».

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» σημείωσε.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί» σημείωσε.

«Η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», εξήγησε.

Τόνισε δε πως αυτό που λένε σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν, είναι να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ ανέφερε πως ο τρόπος που μπορούν να κινηθούν σαν Υπουργείο είναι «κεντρικά», «ευρωπαϊκά».

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους να μπορούν – αν κριθεί απαραίτητο – είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν ευρωπαίοι πολίτες.

«Όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο»

Παράλληλα, ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο Σουδάν, είχαν επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» είπε ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Για τους τραυματίες σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή

Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.