Περισσότεροι από 450.000 νέοι ψηφοφόροι αναμένεται να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους αποκτώντας δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Πρόκειται για τα άτομα που από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου 2019 έως και σήμερα έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας (ή πρόκειται να το συμπληρώσουν εντός του τρέχοντος έτους).

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πόσοι εξ αυτών θα πάνε να ψηφίσουν σε περίπου 50 ημέρες από σήμερα. Οι γνώμες διίστανται καθώς τα νέα παιδιά αποτελούν πάντοτε αστάθμητο παράγοντα. Είτε θα προσέλθουν μαζικά στα εκλογικά κέντρα εξαιτίας της πρόσφατης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που τα άγγιξε περισσότερο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία καθώς σχεδόν όλα τα θύματα ήταν  φοιτητές και νεαρόκοσμος, είτε θα απέχουν όπως γίνεται στις περισσότερες αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.

Σε περίπτωση δε που από κάλπες του Μαΐου, όπου θα εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και πάμε σε νέα αναμέτρηση κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου, τότε η συμμετοχή των νέων βάσει λογικής θα είναι ακόμη πιο μειωμένη. Κι αυτό γιατί αρκετοί εξ αυτών θα εργάζονται ως εποχικοί σε τουριστικά επαγγέλματα (σε ξενοδοχεία, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, κ.λπ.) οπότε θα είναι δύσκολο να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα, ιδίως εάν βρίσκονται για εργασία σε διαφορετικό νομό απ’ αυτόν που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Μάθε σε ποιο εκλογικό κέντρο πρέπει να πας