Η απώλεια του Μανούσου Βολουδάκη, ενός ικανότατου πολιτικού, μόλις 57 ετών εξακολουθεί και ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το ΝΔ και λογικό είναι καθώς τέτοια δυσάρεστα περιστατικά οδηγούν όλους μας σε σκέψεις και αναθεωρήσεις. Αυτό συμβαίνει και στη ΝΔ με τον πρόεδρό της και πρωθυπουργό να εμφανίζεται σε συνομιλητές του συντετριμμένος από τον θάνατο του Μ. Βολουδάκη που διετέλεσε βουλευτής Χανίων. Και ήταν λογικό να παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κηδεία του, όπου ήταν λογικό και βρέθηκε με βουλευτές του κόμματός του. Ουδείς είχε διάθεση για πολιτική συζήτηση και ο ίδιος ήταν σιωπηλός μην εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά του, αλλά όπως κατάφερε να μάθει ο άνθρωπός μου, έγινε προσπάθεια να εκμαιεύσουν εάν έχει αποφασίσει για το χρόνο των εκλογών. Και εκεί σιωπή όμως!

Τι έμαθα όμως από άλλη πηγή εντός Μεγάρου Μαξίμου; Πέρα από τις ανακοινώσεις για προσχωρήσεις στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και την δημοσιοποίηση περί υποψηφιοτήτων των συγκεκριμένων προσώπων, μου είπαν ότι γίνονται και στοχευμένα τηλεφωνήματα. Το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και επειδή δημιουργείται σύγχυση σε πολλές περιοχές, όπου κάποιοι αν και δεν έχουν πάρει το χρίσμα έχουν ξεκινήσει αγώνα προεκλογικό και άνοιξαν μάλιστα μέχρι και γραφεία, ανάγκασε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να κάνουν ορισμένα κρίσιμα τηλεφωνήματα σε κάποιες περιοχές. Τι τους λένε; Τους διαβεβαιώνουν ότι θα είναι εντός των ψηφοδελτίων και για το χρόνο των εκλογών αφήνουν να εννοηθεί πως η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η Κυριακή των Βαΐων, η 9η Απριλίου για την οποία επιμένουν αρκετοί εντός του Μαξίμου.

Τι μπορεί να αλλάξει το σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 9η Απριλίου εάν όντως αποφασίσει ότι το χρονικό σημείο των εκλογών 2023 θα είναι εκεί περίπου; Μου είπε ο σταθερός συνομιλητής μου στο σύστημα Μαξίμου, ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει πλήρως την προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου να μην γίνουν οι εκλογές την Κυριακή των Βαΐων, καθώς μπαίνουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα. Βέβαια εκτός από αυτό υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα, εάν γίνουν οι εκλογές την 2η Απριλίου. Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία που όπως φαίνεται λόγω και της απλής αναλογικής δεν είναι εφικτή στις πρώτες εκλογές, τότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές εντολές. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Θα είμαστε Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα με την μαγειρίτσα και το αρνί της σούβλας να συζητάμε για το εάν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή όχι. Σε άλλες εποχές που όντως έγιναν εκλογές Κυριακή των Βαΐων δεν υπήρχε το ενδεχόμενο για διερευνητικές καθώς ήταν καθαρό το τοπίο και η αυτοδυναμία δεδομένη του πρώτου κόμματος.

Και επειδή σας αναφέρω για τα εκλογικά σενάρια πάλι, καθώς όλα αυτά συζητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου έχω και νεώτερα για τον Αμερικανό επικοινωνιολόγο Στίβεν Γκρίνμπεργκ που σας έλεγα προ ημερών. Ο Γκρίνμπεργκ που ενεργοποιείται όλο και περισσότερο εκτιμά ότι η ΝΔ όχι μόνο αντέχει και θα κερδίσει πάλι τις εκλογές, αλλά η διαφορά θα είναι και μεγαλύτερη από ότι καταγράφεται. Πού θα ρίξει το βάρος; Η μάχη επί της ουσίας θα γίνει για τη μεσαία τάξη, ενώ θα επιχειρηθεί, αν και είναι δύσκολο, να αλλάξουν λίγο τους συσχετισμούς και στο πεδίο της νεολαίας, όπου η ΝΔ καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά.

Η Τσανακλίδου υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σας έγραφα προ ημερών για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και σημείωσα και το όνομα της γνωστής τραγούδιστριας Τάνιας Τσανακλίδου. Ρώτησα και μου είπαν ότι είναι οριστικό και έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή της με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μάλιστα περπατώντας χθες βράδυ, για να πάω σε ένα μπαράκι στο κέντρο της Αθήνας όπου ήταν μια καλή πηγή μου με την οποία θα ανταλλάζαμε απόψεις πίνοντας ένα Lagavulin, καπνιστό σκωτσέζικο ουίσκι 16 ετών, είδα από μακριά τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, τον δικηγόρο και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι συνοδευόταν από την Τάνια Τσακανλίδου, η οποία πριν λίγη ώρα είχε τραγουδήσει στην συναυλία καλλιτεχνών έξω από το Εθνικό Θέατρο, όπου είναι σε εξέλιξη κατάληψη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την κυβερνητική ρύθμιση για τα πτυχία των καλλιτεχνικού κόσμου. Μπορούσα να μην ρωτήσω; «Τι έγινε, κλείδωσε;». Ναι μου είπε η καλή πηγή μου και είναι οριστικό. Η Τάνια διέβη το… Ρουβίκωνα και μπαίνει στην πολιτική. Και επειδή με εξίταρε άρχισα να ψάχνω τι έγινε χθες στην συναυλία. Εκεί μεταξύ άλλων τραγούδησε και η Τάνια Τσανακλίδου και μάλιστα τελειώνοντας ένα τραγούδι, φώναξε στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Θα τους φάμε».

Τώρα ποιος θα φάει ποιον είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά σίγουρα θα έχουμε μενού με υποψηφιότητες την προσεχή Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι σχεδόν κλεισμένο όπως μου είπαν. Εκεί βέβαια τρανταχτά ονόματα όπως της Τσανακλίδου δεν θα δούμε ακόμα και μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν οι επαφές που συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας με διάφορα πρόσωπα.

Σφραγίσει το διαβατήριο για το ψηφοδέλτιο ο Αντώναρος

Ένα από τα πρόσωπα αυτά είναι και ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή την τελευταία περίοδο και χρόνια συνεργάτης του όταν ήταν πρόεδρος και πρωθυπουργός. Ο Β. Αντώναρος και αυτός έχει διαβεί το Ρουβίκωνα και εξελίσσεται από τους πιο σκληρούς πολέμιους -και μάλιστα με προσωπικές επιθέσεις- του Κυρ. Μητσοτάκη. Μου τηλεφώνησε φίλος και μου είπε, «μα καλά, γιατί το τραβάει τόσο;». Τον ρώτησα τι εννοεί και μου ανταπάντησε ότι είδε μια πρόσκληση για εκδήλωση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες με έντονο άρωμα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και καλά δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά τι εκδήλωση είναι αυτή.

Λοιπόν που λέτε, θα γίνει εκδήλωση σε αίθουσα του Δήμου Χαλανδρίου, όπου θα μιλήσει ο Β. Αντώναρος μεταξύ άλλων και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκο Φίλη για το βιβλίο του δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών, Δημήτρη Ψαρρά, σχετικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Νομίζω ότι μετά από αυτή την παρουσία του, θα σφραγίσει το διαβατήριο για το ψηφοδέλτιο ο Αντώναρος.