Θυμάστε το σύνθημα του Γιώργου Καρατζαφέρη από την εποχή που ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μετά όταν ίδρυσε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό; «Χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη». Εντάξει δε θα ακούσουμε και πάλι το σύνθημα αυτό, αλλά το θυμηθήκαμε βλέποντας τα πολλά θετικά που είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η θετική αναφορά του στον πρωθυπουργό, αλλά και στα πολιτικά παιδιά του, τους Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και στον Θάνο Πλεύρη, προκάλεσε ευρύτερες συζητήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Γ. Καρατζαφέρη.

Ρωτήσαμε και μάθαμε, λοιπόν, ότι ποτέ ο Γ. Καρατζαφέρης δεν έκοψε δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ όσο ζούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τακτική επικοινωνία. Μετά το θάνατο του πατριάρχη της οικογενείας, ποτέ δεν διέκοψε τις επαφές του κυρίως με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ δεν ήταν και ιδιαίτερα αρνητικός για τον πρωθυπουργό. Κατά καιρούς βέβαια έλεγε μερικά αρνητικά σχόλια, όχι ιδιαίτερα αιχμηρά όμως, για τους Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη, που δεν ήταν πολιτικής φύσεως, αλλά περισσότερο είχε διαπροσωπικά στοιχεία. Και αυτό διότι θεωρούσε ότι σε αυτόν οφείλουν την διαδρομή τους και το έλεγε συχνά.

Η πίεση όμως που δέχεται η ΝΔ εκ δεξιών, τον έφερε στο προσκήνιο και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου έγινε συζήτηση για το ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κυβερνών κόμμα να περιοριστούν οι απώλειες προς τα δεξιά. Κυρίως όμως να αναχαιτιστεί και να μειωθεί η παρουσία του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Λέγεται ότι την ιδέα την είπε στον αδελφό της, η Ντόρα Μπακογιάννη που πάντα είχε καλή σχέση με τον Γ. Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν έχασε την ευκαιρία και εμφανίστηκε με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και βέβαια στον δικό του τηλεοπτικό σταθμό το ΑΡΤ όπου και εκθείασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα πολιτικά του παιδιά και επέκρινε με σφοδρότητα τον Βελόπουλο, λέγοντας ότι ήταν ΠΑΣΟΚ όταν τον πήρε στο ΛΑΟΣ.

Η ερώτηση όμως που προκύπτει αβίαστα είναι εάν ο γερόλυκος της πολιτικής και κυρίως της σκληρής δεξιάς στην Ελλάδα θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ. Δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό που σημειώνουν είναι ότι καλοδεχούμενη είναι η υποστήριξη αλλά μέχρι εκεί. Εξάλλου θα ήταν κτύπημα και στους καραμανλικούς εάν συμμετείχε στα ψηφοδέλτια, καθώς το καλοκαίρι του 2000 τον είχε διαγράψει ο Κώστας Καραμανλής για τον χαρακτηρισμό «Σαλώμη» που είχε πει για τον τότε εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Ο πρωθυπουργός είναι αρνητικός στην συμμετοχή του Γ. Καρατζαφέρη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και συνεργάτης του έλεγε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και όσα λέγονται πως θα είναι υποψήφιος σε νομό της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι η ΝΔ δίνει μεγάλη έμφαση στους νομούς της Μακεδονίας και γι’ αυτό και ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 18 Φεβρουαρίου θα εκμεταλλευτεί την παρουσία του στην Διάσκεψη του Μονάχου και θα μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση Ελλήνων της Γερμανίας, οι περισσότεροι με καταγωγή από την Μακεδονία, ενόψει των εκλογών. Στο κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, η ΝΔ δίνει μεγάλη σημασία, ένα πεδίο που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει πετύχει πολλά.

Επί τη ευκαιρία της αναφοράς στους Έλληνες τους εξωτερικού, μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται και αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την ψήφο των αποδήμων. Οι προϋποθέσεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακύρωσαν στην πράξη τη μαζική συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές. Μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 4.000 εκλογείς, αριθμός αναντίστοιχος με όσους μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης. Και τώρα τι γίνεται; Η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή.

Καθυστερούν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως γράψαμε προ ημερών, θα κλείσει τα ψηφοδέλτιά του τις επόμενες ημέρες με συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μαθαίνω όμως ότι έχει δυστοκία να πείσει πρόσωπα που ήθελε να συμμετάσχουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και γι’ αυτό καθυστερεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου εισπράττει αρνητικές απαντήσεις.

Και επειδή είμαστε στα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σας πληροφορήσω ότι δεν έχει κλείσει ακόμα η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Αντώναρου, παρά την αποδοχή που έχει ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή από τον στενό προεδρικό πυρήνα. Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν παίζει, αλλά για εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Απόφαση όμως έχει ληφθεί για δυο γυναίκες και έναν άνδρα, όπως μαθαίνουμε. Εκτός απρόοπτου στη λίστα και σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, όπου δε θα είναι υποψήφιοι οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Βασίλης Βασιλικός και η Έφη Αχτσιόγλου (Δυτικό Τομέα Β’ Αθηνών), θα είναι η γνωστή ερμηνεύτρια Τάνια Τσανακλίδου, η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η περίπτωση Αλιβιζάτου και ο Βενιζέλος

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλη συζήτηση και δεν αποκλείεται να δούμε στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον γνωστό συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. Αυτό που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες είναι η προσπάθεια να κλείσουν τα ψηφοδέλτια καθώς υπάρχουν πολλά κενά από γυναικείες υποψηφιότητες.

Σχετικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν υπάρχει ουδεμία συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, κάτι που και ο ίδιος δεν το συζητά καν με κανένα κόμμα. Το ενδιαφέρον όμως που είδα είναι ότι ένας πολύ στενός φίλος του Ευ. Βενιζέλου και συνεργάτης του επί πολλά χρόνια, ο δικηγόρος και επί μεγάλο διάστημα μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιος Αγγελούδης, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.